Ufoja Pohjantähden alla: Dokumentti ufotutkijoista

Suomen Ufotutkijat televisiossa 1999 (YLE TV2)

Teksti: Marko Kananen
 

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna 1999 TV2 esitti dokumentin suomalaisista ufotutkijoista. Dokumentti esitetään erinomaisia katsojalukuja keränneessä Pohjantähden alla -sarjassa. Jututin dokumentin tekijää, kokenutta TV-toimittajaa Pentti Väliahdetta.
 

Miten valitsit aiheeksi ufotutkijat?

Olen "aina" (nuoruudestani lähtien) ollut kiinnostunut rajatiedosta ja elämän/olemassa olevan todellisuuden tuntemattomista ja tutkimattomista seuduista. Tämä on myös veren perintöä, sillä äitini suku on kotoisin Karjalasta, ja suvussa on aina esiintynyt "kykyjä" eli ennustamista, kuudennen aistin hyväksymistä ja sen hyväksikäyttöä, telepatiaa, luonnonmukaisin keinoin parantamista jne...

Lapsuuteni oli täynnä kertomuksia aaveista, haamuista, kummituksista, jotka yleensä toivat viestiä tai sanomaa omaisilleen. Toki heissäkin esiintyi sekä pahaa että hyvää tarkoittavia henkiä.

- Joten tämä ohjelma-aihekin on muhinut mielessäni jo vuosia, nyt vain oli sopiva hetki toteuttaa tämä idea ohjelmaksi. Tämä oli myös mielestäni paras tapa lähestyä aihetta. Toisin sanoen kertoa ufoista niitä tutkivien ihmisten kautta.
 

Oletko aikaisemmin tehnyt ohjelmia rajatieteellisistä aiheista?

Tein Nelosen ajankohtaisohjelmaani Neljänteen Valtakuntaan tunnin pituisen ohjelman, joka käsitteli kuolemaa ja sen jälkeistä elämää. Otin ohjelmaani mukaan meedioita ja tutkiskelin aihetta uskojen ja uskomusten kautta.

- Sen ohjelman jälkeen huomasin, että ilmapiiri on nykyisin entistä vapautuneempi käsittelemään jopa näitä huuhaaksi tai tabuiksi leimattuja asioita.
 

Onko itselläsi ollut mitään ufokokemuksen tapaista?

- Kenelläpä ei olisi. Olen havainnut lukemattomia kertoja tunnistamattoman lentävän objektin, ja mielessäni pohtinut mikä se on.
 

Olitko ollut kiinnostunut ufo-aiheesta ennen tämän ohjelman tekoa?

Fox Mulderin sanoin: "I want to believe".

Uskon, että myös meidän linnunratamme miljoonissa tähdissä, ainakin joissain esiintyy elämää. Tuhansissa on teoriassa samanlaiset elinmahdollisuudet kuin mitä maapallolla on. Joten miksei?

Haluaisin, että minun elinaikanani saavutettaisiin selkeä ja kiistämätön kontakti vieraaseen, maan ulkopuoliseen kulttuuriin tai elämään.

- Tämä ohjelma ei pyri muuttamaan ihmisten vallitsevia uskomuksia tai periaatteita. Ohjelma kertoo rehellisen dokumentin keinoin sen, millaisia havaintoja ja kokemuksia ufotutkijoille tulee vastaansa. Jokainen voi päätellä itse sen, mikä on totta ja mikä tarua.
 

Muuttuiko ohjelmaa tehtäessä mielikuvasi ufojen näkijöistä tai tutkijoista?

Eipä juuri, ainakaan näkijöistä. Tiesin, että jos minä taivasta katsoessani tai luontoa tutkiessani näen ja koen outoja ilmiöitä, niin mikseivät muutkin näkevät ja luontoa kokevat tekisi niin.

Sitä vastoin en olisi uskonut, että tutkijoiden joukko on niin heterogeeninen eli pitää sisällään niin erilaisen ja erilailla asennoituvan joukon ihmisiä.

- Varsinainen ufotutkimus oli minulle, kuten varmasti kaikille tulevan ohjelman katsojillekin se mielenkiintoisin ja konkreettisin osa-alue. Sillähän ei ole käytännössä mitään tekemistä uskon kanssa. Toistaakseni vielä itseäni - en uskonut, että tutkijoiden lähtökohdat ovat niin erilaiset ja että tutkijoiden taustat ovat myös niin erilaiset.
 

Entäpä varsinaiset ufot, paljastuiko niiden salaisuus?

- Sain ohjelmani aikana kuulla monta mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää teoriaa. Perspektiivini tähän suureen ja mystiseen aiheeseen laajeni - käyttääkseni kliseetä - kuin avaruus.
 

Työskentelyäsi läheltä seuranneena ei voi muuta kuin ihailla sitkeyttäsi ja työmoraaliasi. Mistä saat voimaa moiseen jaksamiseen?

- Ideoin suurimman osan tekemistäni ohjelmista itse, eli valitsen aiheet jotka kiinnostavat ja inspiroivat minua. Näin ei vaikeinkaan aihe sitä toteutettaessa ole vastenmielinen tai tuskastuttavan työläs. Työn tekee silloin mielellään ja toteutukseen uhraa aikaa helposti tavallista enemmän.


Yritin vielä tinkiä, mistä rajatieteellisistä aiheista Pentti aikoo jatkossa tehdä ohjelmia. Dokumenttien tekijälle tulevat aiheet ovat kuitenkin aina suuria salaisuuksia, muutoinhan joku muu voi napata idean. Joka tapauksessa uskon vahvasti, että meillä on jatkossakin ilo nauttia Pentin työn hedelmistä!