Ufohavaintotietokanta


Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden Ufohavaintotietokantaa! TietosuojaselosteUfohavainnon numero 91 tiedot (luokitus: 9LÄH9Y5)

Ufohavainnon kommenttiosioonHavaintoa koskevat kuvat:

Kuva     Kuva     Kuva     Kuva     


Havaintoa koskevat videot:

Ei videotiedostoja


Havaintoa koskevat äänitiedostot:

Ei äänitiedostoja


Havaintoa koskeva muu lisämateriaali:

PDF-dokumentti: Pikku OlkkavaaraHavainnon yksityiskohdat


Havaintopaikka


Ilmansuunta, jossa kohde näkyi


Kulma, jossa kohde näkyi


Koko- ja etäisyysarviot


Säätila havaintohetkellä


Meteorologiset ilmiöt


Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia


Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö


Kohteen liikkuminen


Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset


Muita tietoja


Tutkijakommentit

Heikki Kulju Nro. 20 , Pikku Olkkavaaran tapaus elokuussa 1971 (Rovaniemi)

Sain nimimerkiltä "kiinnostunut" Rauno Meriön kaksi puhelinnumeroa, mutta en saanut vastausta soittoyrityksistäni huolimatta. Yritän uudelleen myöhemmin.
Heikki Kulju Nro 20

Sain vastaussoiton Rauno Meriöltä 10.11-15, joka on ollut Lapin Lennoston komentajana tuohon aikaan. Hän ei muistanut tai sanoi, että ei ollut tietoinen tälläisestä tapahtumasta.
Tämä tekee tapahtuman entistäkin mystisemmäksi.
Lisäselvityksenä on ilmennyt, Meriö on tullut Rovaniemelle 1973, ja hän ei ole ollut päällikkönä tapauksen aikana vuonna 1971. (Lisäys tehty 9.5.2021) Haastattelin Rauno Meriöä Zoom palvelun kautta kahteen otteeseen toukokuussa 2021. Hän vahvisti, että ei ollut tietoinen tapahtumasta.Oli tullut Rovaniemelle vasta pari vuotta myöhemmin.
Heikki Kulju Nro 20

Lisätietoa 16.11-15:
Soitin "Simolle" juuri. Tilanne oli haastattelun kannalta hankala, sillä hän sairasti pitkälle levinnyttä syöpää ja oli juuri odottamassa ambulanssia ja lähdössä sairaalaan. Kaikesta huolimatta sain muutaman tärkeän asian varmennettua. Meillä on ollut virheellinen vuosiluku tapahtumalle. Oikea aika on elokuun 22 pv 1971 klo 01.20. Soitin varmistaakseni tämän, koska sain arvokkaan vinkin henkilöltä, joka on suorittanut arvokasta tutkijatyötä tämän tapauksen tiimoilta.
Kuulin häneltä tapauksesta, joka oli tapahtunut Pikku-Olkkavaaran vartiomiehelle tuona aikana. Aloin epäillä, että kysymyksessä voi olla sama tapaus ja näinhän se oli.
Tapauksesta on jopa lyhyesti kerrottu kirjassa Puolustusvoimien ufohavainnot 1933-1979 (Atso Haapanen).
Hän ei enää muistanut tutkijan nimeä, joka Tikkakoskelta oli tullut tutkimaan tapausta. Hän kertoi, että Pikku-Olkkavaaran päällikkönä oli ollut henkilö, joka oli radioamatööri, mutta ei muistanut nimeä.
Valitettavasti en voinut kysellä enempää johtuen hänen kivuistaan soittohetkellä. Arvokasta kuitenkin oli, että tästä huolimatta hän jaksoi vastata kyselyihini.
Jatkamme nyt tapauksen penkomista uusien päivänmäärien pohjalta. Joka tapauksessa tapaus on nyt saanut ihan uuden ja mielenkiintoisen suunnan. Myös se seikka, että tapaus on ollut jo jollain tavoin tunnettu aiemmin, antaa aivan uuden ilmeen tälle ainutlaatuiselle tapaukselle.

Heikki Kulju Nro 20

Lisäinfoa alueen ufoaktiviteetista 09.03.2021

Tämä ei suoranaisesti liity tähän tapaukseen, koska ilmoittaja ei ole kirjannut tapahtuma-aikaa muistiin, mutta tapaus kertoo alueen aktiivisuudesta.

Heikki Antikainen Rovaniemeltä (antoi luvan käyttää nimeään) oli ollut Olkkajärven jäällä ja nähneensä erittäin kirkkaan kohteen, joka oli järven vastakkaisella puolella. Hän epäili, että on ollut vuosi 1971. Hän arvioi näkemänsä kohteen kooksi 10-20 m - kohde oli litteä ja pitkänomainen. Alus oli ensi liikkunut hyvin hitaasti metsän päällä n. puolen kilometrin matkan. Sitten se nousi 45 asteen kulmassa ja nopeus nousi valtavaksi. Alus kulki taivaanrannan läpi yhdessä sekunnissa ja katosi avaruuteen.
Tapahtuma-aikana ei ollut lentotoimintaa alueella. Hän oli varmistanut asian tutkalla työskentelevältä sukulaiseltaan.
Tapahtuma aika oli ollut iltahämärä.
Tapahtumapaikka on n. 3 km varastoalueesta.
Alueella on siis ollut ns. ufoaktiviteettia.
Ajallisesti tämä havainto ei osu samaan aikaan tapahtuneeksi kuin tämä päähavainto.

Heikki Kulju Nro 20

LISÄYS:

Tapauksen todistusaineisto kuvat: 4 sivua liitteitä armeijan dokumentoinnista:

Lisätiedot vastaanotettu 9.5.2021

Jarmo Ikonen kirjoittaa:

"Aloitin käymällä läpi Lapin Kansan mikrofilmi-arkistoa vuosilta 1969-1972 jotta selviäisi oliko siihen aikaan muita vastaavia havaintoja julkisuudessa sekä oliko tuon elokuun 1971 aikana tapahtunut mitään erityistä mikä olisi näkynyt lehdistössä. Siellä olikin aika mielenkiintoisia tapauksia ja niitä oli yllättävän paljon ja lehdistö näytti raportoivan niistä aika avoimesti. Tämä oli positiivinen yllätys. Pettymykseksi en löytänyt mitään tuohon tapaus #91 liittyvää viikkoa ennen tai jälkeen tuon 22.8.1971."

Jarmo onnistui löytämään neljä sivua armeijan kirjauksia tästä tapauksesta. Nämä dokumentit vahvistavat ne asiat, joista olen näillä sivuilla kertonut.
Asiakirjat on liitetty havaintoilmoitukseen, jotka löytyvät sivun yläosasta, kohdasta: "KUVA 1" jne

Tehdyt dokumettilöydöt ovat erittäin merkityksellisiä ja vahvistavat tapauksien aitouden.
Mielenkiintoinen on myös tieto, että mahdollista radioaktiivisuutta oli tutkittu tapahtuma-alueella. Ufoa ampunut henkilö kertoi aikoinaan haastattelussa, että hän oli saanut jonkilaisen sätelyvaurion tyyppisen vamman jalkoihin. Hän kertoi jäljistä, jotka olivat jääneet jalkoihin, ja olivat siellä loppuelämän.

Toinen merkittävä seikka, joka ilmeni lähetettyjen raporttien kirjauksissa oli se, että vieläkään kaikkia tähän tapaukseen liittyviä dokumenttejä ei päästetty julkisuuteen.Jostain syystä niitä ei haluttu vieläkään antaa julkisuuteen. Nyt kuitenkin tiedämme, että dokumentteja on olemassa, ja tapausta on armeijan toimesta tutkittu.
Kysymys kuuluukin, miksi kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja ei voitu paljastaa, koska jo näistä uusista sivuista selviää, että kysymyksessä on ollut ns. ufoilmiö. Mikä seikka on ollut niin merkityksellinen, että kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja ei luovutettu?

Nämä uudet dokumentit nostavat tämän tapauksen saatujen todisteiden ansiosta erääksi merkittävimmäksi ufotapaukseksi Suomessa kautta aikojen, ehkä jopa kaikkein aikojen merkittävämmäksi tapaukseksi.

Huomioitavaa tässä tapauksessa on se, että henkilöt ovat olleet armeijan ammattilaisia. Luonnollisesti tuolloin varsmiespalvelua suorittanut vartiomies ei ollut ns. ammattilainen, mutta hänkin oli myöhemmin "armeijan ammattilainen", joka työskenteli armeijan palveluksessa loppuelämän ajan. Uudet todisteena olevat tapaus kuvaukset ovat armeijan ammattilaisten laatimia.

Erityskiitokset ansaitsee Jarmo Ikonen, joka sitkeällä työllä onnistui löytämään ja saamaan kyseiset asiakirjat käyttöömme.

Heikki Kulju Nro 20

Kommenttiosioon on tullut viestejä, jossa tapausta joku pitää pallosalamana. Tässä kohtaa pyytäisin ko. henkilöä tutustumaan ensi pallosalamailmiöihin, ja siihen mitä niistä tiedetään.
Toiseksi kehoittaisin ensin lukemaan tapauksen 91 selostukset ja sitten miettimään miten pallosalama sopii annettuihin tietoihin tai armeijan raporttiin tapauksesta. Tutkitaanko pallosalamoja säteilymittärilla jne. Aiheuttaako pallosalama elinikäiset jäljen jalkoihin, vaikka ei olla välittömässä läheisyydessä nähdyn kohteen kanssa. Aiheuttaako pallosalama radiolaitteiden toimintahäiriön.Voiko pallosalama olla 3-4 m halkaisijaltaan? Huom. Radiolaitteet eivät olleet välittömässä läheisyydessä ilmiön kanssa. Onko Rovaniemellä tuolloin todettu ilmenneen ukkosta tai pallosalamointia? Nämähän löytyy säätiedoista.
Ukonilmaa ei ole taportoitu olleet tapahtumahetkellä. Onko pallosalama nähty reagoivan, jos sitä on valotettu taskulampulla, kuten tässä on käynyt? Ehdotan pallosalaman kannattajalle sitä, että perehtyy edes hieman tapauksen kuvaukseen, eikä pyri "dissaamaan" eli vähättelemään tapausta tahallisesti ilman mitään perusteluja.
Armeijan viralliset asiakirjat tapauksesta tekevät tästä tapauksesta ainutaatuisen. Sellaisia en tiedä ainostakaan toisesta tapauksesta.
On ehdotettu, että Raahen tapaus nro 85 tai Pyyvaaran "peltipata" tapaukset olisivat vielä todistusvoimaisempia kuin tapaus 91. Kummankin tutkimustiedot ovat hyvin vajavaisia. Molemmat tapaukset ovat kuitenkin hyvin mielenkiintoisia, mutta eivät nouse mitenkään armeijan sotilasalueella tapahtuneen tapauksen 91 lähellekään todistusarvoltaan. Tässä on kaksi sotilashenkilöä todistajina ja viralliset dokumentit armeijalta. "Peltipata" ja Pyyvaaran tapaukset voivat olla mielenkiintoisempia katsottuna maallikon kannalta. Ufotutkijan on kuitenkin asetettava pääpaino todistusaineiston vahvuuteen ja silminäkijöiden ilmoittamiin tietoihin. Molemmissa hyvin mielenkiintoiset kuvaukset tapaukista. Voidaan sijoittaa ns. vahvoihin tapauksiin.

Heikki Kulju Nro 20

Nimimerkki "Paku" väittää kommettiosion sivulla 12, että "Simon" on ilmoittanut kohteen kooksi 1.5 m.
Jos Paku lukee nyt tapauskuvauksen, niin siellä kerrotaan kahdessa eri kohdassa esineen kooksi 3-4 m.
Kun olen haastatellut "Simoa" useaan kertaan, hän myös kertoi kohteen olleen "tien levyinen".
Useassa henkilökohtaisessa haastattelussa hän ei milloinkaan ilmoittanut aluksen kokoa minulle 1,5 m, vaan arvioi sen olevan 3-4 m tai joissain haastatteluissa "tien leveyden" kokoiseksi.Tarkoittaen tietä, joka menee kallioluolaan. Tie, jonka yäpuolella kohde leijui.Luolaan ei mene kottikärry polkua, vaan tie, jota pitkin voidaan ajaa isoilla kuorma-autoilla varastotunneliin. Myös Aho kertoi, että kuvauksen mukaan alus oli samaa luokkaa kuin varastotunneliin menevä tie. Korkeuden määrittelyä oli vaikea tehdä, kun hän katsoi alusta muutaman metrin korkeammalta.Hän kertoikin minulle, että ei osaa arvioida aluksen korkeutta. Lisäksi alus oli kirkas, joka vaikeutti arviointia.
Armeijan raportin sivulla neljä on kooksi kirjattu 1,5 m, johtunee siitä, että ilmoittaja on ollut hyvin järkyttynyt tapauksesta ja ei ole ajatellut asiaa tarkemmin.Olen ilmoittanut aluksen kooksi yllä olevissa kuvauksissa pariin kertaan 3-4 m. Nämä on kirjoitettu "Simon" haastattelun jälkeen.
Olen 100 % varma hänen minulle ilmoittamasta koosta. Asiasta oli puhetta useaan kertaan. On myös ymmärrettävä se seikka, että asiat ovat tapahtuneet nopeasti. Tarkan koon määritys on tunnetusti vaikeaa. Tämä ei ole kuitenkaan tämän tapauksen kynnyskysymys. Tapaus on todettu nyt virallisesti tapahtuneeksi ja siitä on armeijan asiakirjat. Vastaavia dokumentteja ei ole olemassa ainostakaan toisesta suomalaisesta tapauksesta. Tässä vaiheessa voitaneen myös todeta, että tiettävästi ainoatakaan suomalaista ufotapausta ei ole tutkittu näin pitkään ja perusteellisesti.
Heikki Kulju Nro 20
Lisäyksenä edelliseen, sama henkilö pyrkii lähettemään kommenttiosastoon vähätteleviä viestejä nähdyn esineen koosta. Tälläiset eri nimimerkeilleä lähetetyt kommentit menee suoraan roskikseen. Ei ole vaikea arvata kuka on näiden takana.
Olen haastatellut lentosotamiestä kuin ylivääpeliä useaan kertaan, ja molemmat ovat esineen koosta samaa mieltä. Kumpikaan ei ole esittänyt 1 m:n kokoa. Armeijan raportissa on tälläinen tieto. Tämä on tullut sinne joko tahallisesti tai vain yksinkertaisesti kuulustelussa tulleen väärinkäsityksen takia.
Myös tilanteen aiheuttama jännitystila on voinut hyvin aiheuttaa tuon sekaannuksen.
Tietämättä aiemmasta 1 m:n kokoilmoituksesta, josta vasta kuulimmee hiljakkoin, kukaan ei ole maininnut useissa yhteyden otoissani sellaisesta koosta.
Koska olen henkilökohtaisesti haastatellut lentosotamiestä useaan kertaan, tiedän mistä puhun. Nimimerkillä ei ole muuta arviota kuin sotilasraportin maininta asiasta. Tässä uskon lentosotamiestä kuin myös ylivääpeliä, joka ovat parhaat todistajat asiassa.
Loppujen lopuksi tällä asialla ei ole loppuviimeksi isoa merkitystä. Jokainen ufotutkija tietää, että koon määrittely on vaikeaa. Tässä on parhain vertaus mitä lentosotamies ilmoitti minulle, että kohde oli "tien levyinen". Jokainen ufotutkimusta tehnyt käsittää, että tunneliin, jonne ajetaan rekalla ja kuorma-autoilla, ei ole 1 m:n levyinen. Väittely laitteen koosta päättyy tähän. Aiheeseen liittymättömät ja vähättelevät viestit poistetaan kommenteista. Jos tulee aitoa oikeaa tutkimustietoa joltain, sellaiset luonnollisesti hyväksytään.
Heikki Kulju Nro 20 28.8.2021


HUOM. HUOM.

PDF-tiedosto liitetty 23.08.2021 on liitetty tietokantaan. Linkki löytyy tämän sivun yläosasta, hieman kuva-linkkien alapuolelta. Näet Pikku-Olkkavaarasta useita kuvia ja karttoja.
Heikki Kulju Nro 20

4.9.2021 vahvistus Rauno Meriöltä:

Vastaaotin Rauno Meriön sähköpostin koskien Roaniemen Pikku-Olkkavaaran tapausta:


Terve Heikki!
Palaan vielä tuohon tapaukseen Rovaniemellä eli vartiomiehen ampumiin laukauksiin. Olin ollut HämLston (nyk. LapLsto) komentajana vajaan viikon. Tapausta todella tutkittiin ja miehen kertomaa uskottiin. Asia jäi arvoitukseksi.
Tuossa raportissa mainittu Antti Paloheimo on kuollut Oulunsalossa muutama vuosi sitten. Muuten on sanottava, että Rovaniemellä värvätyt vartiomiehet olivat erinomaisia työssään ja vartiokoulutus varusmiehillekin oli hyvä. Ainoa pula oli miesten vähyys - kuten niin monessa paikassa. Asiakirjojen tahalliseen hävittämiseen ei ole ollut mitään aihetta eikä sellaista tehty minun aikanani missään vaiheessa. En kuitenkaan usko, että tapauksesta löytyy lisää tutkimusasiakirjoja - en ainakaan muista.
Tämä täydennyksenä näin kesäkiireitten jälkeen

Voi hyvin, sienekästä ja puolukkaista syksyä

Rauno Meriö


Lisäys 20.12.2022

Kuunneltuani uudelleen nauhoituksen, jonka tein Heino Ahon puhelinhaastattelusta. Tämän perusteella pari pikku lisäystä.
Heino Aho mainitsi, että hänen radiolaitteet toimi normaalisti, kun hän oli palannut takaisin kotiinsa n. klo 03.00 kieppeillä.

Toinen seikka koski vartiomiestä. Aho muisteli, että vartiomies oli järkyttynyt tapauksesta niin voimakkaasti, että hän ei sen jälkeen pystynyt enää vartiotoimintaan. Tämä selittää, miksi hänelle tapauksesta puhuminen oli hyvin vaikeaa.

Heikki Kulju Nro 20

Lisätieto 16.10.2023

Henkilö Keski-Pohjanmaalta otti yhteyttä. Hän kertoi, että toimiessaan Rovaniemellä varuskunnan fysioterapeuttina oli hoitanut "Simoa" useaan otteeseen. Simo ei ollut milloinkaan kertonut hänelle mistä jalkoihin ja muuallekin kehoon ilmestyneet jäljet olivat tulleet ja mikä ne oli aiheuttanut.
Fysioterapeutti kertoi, että vasta kuultuaan tapauksesta hän oli käsittänyt tapauksien yhteyden henkilöön ja ennen kaikkea sitä, että hoidettavian vaivoja olisi voitu hoitaa toisella tavalla, jos hän (Simo)olisi kertonut niiden aiheutuneen säteilystä. Fysioterapeutti kertoi Simon olleen hyvin vähäpuheinen henkilö.
Näin saatiin jälleen pieni lisätieto tähän merkilliseen tapahtumaan.
Heikki Kulju Nro 20Havaintoa koskevat muut kommentit (133 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Myös asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus. 40 merkkiä.
Kommentin maksimipituus: 200 merkkiä

Nimimerkki:  
Kommentti:  
Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 14)

Kommentoija
Kommentti
Aika
kuhiks
vielä muita huomioita: Onko Pelkosen jalkoihin aiheutuneista vammoista kuvia, tai onko joku nähnyt ko. vammat ja osaisi kuvailla niitä tarkemmin?
06.11.2023 20:25:31
Heikki Kulju Nro 20
Nimimerkille "kuhiks". Tapauskuvaus kannattaa lukea. Siellä on tiedot tapauksesta. Kuvataan kaasuliekin siniseksi.
06.11.2023 22:21:07
Heikki Kulju Nro 20
"kuhiks". Useissa haastateluisssa hän ilmoitti minulle kooksi n. 3-4 m sekä tien levyinen.
06.11.2023 22:22:27
Heikki Kulju Nro 20
Jaloista ei ole kuvia. Fysioterapeutti otti yhteyttä 16.10.23. Oli hoitanut häntä useaan kertaa Rovaniemellä. Ei tiennyt, että kysymys oli säteilyvaurioista.Simo ei ollut kertonut.
06.11.2023 22:28:42
R.T
Aivan mahtavaa sitkeää tutkimustyötä kaikilta osallisilta.Rauno Meriön vahvistus asioille tekee tästä todella suomen historian kovimpia tapauksia
14.11.2023 22:22:12


Mene sivulle: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Sivun alkuun