Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 879 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Helsinkiläisen Siltanen-baarin terassi. Kaksi valopistettä lähestyi Merihaan suunnalta (etelästä?) reittiä, jossa yleensä näkee laskeutuvia matkustajakoneita lähetysmisvalot päällä. Toinen piste oli himmeämpi idän puolella ja toinen voimakkaampi lännen puolella. Pallot olivat lähellä toisiaan, himmeämpi himena korkeammalla ja ne väyttivät laskeutuvan. Ensimmäinen tulkintani olikin että kaksi lentokonetta laskeutuu hyvin lähellä toisiaan. Olivat myös suoriin piirtein sopivaööa korkeudella siihen. Minun lisäkseni kaksi muuta henkilöä ihmetteli palloja.

Valot olivat liian "utuisia" ollakseen tähdenlentoja ja sää oli selkeä ja pilvetön. Arviolta puolen minuutin päästä himmeämpi pallo hitaasti hiipui pois ja sen jälkeen, heti perään kirkkaampi.

Ajattelen, että niiden täytyi olla satelliitteja, mutta tulokulma näytti olevan alaspäin. Ne eivät myöskään vilkkuneet kuten jotkut aurinkopaneeleilla varustetut satelliitit ja olivat mielestäni isompia. Lentokoneeksi olisi ollut outoa, että ne hiipuivat hitaasti pois, ellei aurinko sitten vain valaissut niitä, eikä laskeutumisvaloja ollut päällä.
Kellonaika: 01:06
Päivämäärä: 5.5.2013
Oma arvio kestosta: 30-45s

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Ravintola Siltasen terassi
Kylä tai kaupunginosa: Kallio
Kunta tai kaupunki: Helsinki

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Etelä
Havainnon keskivaiheilla: Etelä
Havainnon lopussa: Etelä

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 28

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Laskeutuvan lentokoneen valon kokoinen
Kohteen etäisyys lähimmillään: ?
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: ?

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ?
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 4-5

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Ravintolan terassi
Mitä teit ennen havaintoa: Olin baarissa, alkoholia nautittu kohtuullisesti

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pallo
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Himmeämpi oli harmaansininen, kirkkaammpi keltaisempi

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Näytti laskeutuvan hitaasti
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Vaikutti lentokoneen liikkumisnopeudelta
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Molemmat katosivat hitaasti hiipumalla

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Heijastivat valoa
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: Ihmetystä
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: En ole aikaisemmin nähnyt vastaavaan, uskon periaatteessa että voivat olla jotakin yliluonnollista, vaikka luonnollinen selitys on todennäköisempi. Ei muuttanut aiempaa käsitystäni.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: HELSINGISSÄ 21.5.2013

Tutkijakommentit

B.Borg 21.5.2013: Niiiin....hmmmmm.....
Asiahan on nyt niin että tuon ravintolan terassi sijaitsee vanhassa tiilirakennuksessa ja itse terassi on huomattavasti alemmalla tasolla kuin esim. vieressä kulkeva Hämeentie.
Tämä tarkoittaa sitä ettei ympärillä näy paljon muuta kuin talojen seiniä ja että korkeuskulmassa 28-30 olisi näkynyt mitään vaikuttaa kyllä aika mahdottomalta mikäli ei jossain ole joku rako josta näkee " ulos " .

Mitä itse asiaan tulee niin Norwegianin Boeing tulikin juuri havaintohetkellä etelästä Burgasista Bulgariasta H:ki-Vantaalle.
Joten oletan että kyseessä on taas XXX kerran laskeutuvan koneen laskeutumisvalot jotka tavalliseen tapaan " hiipuivat hitaasti pois " kun koneen sijainti taivaalla muuttuu.
Pidän asiaa täysin selvitettynä.

B.Borg 22.5.2013: Havaitsija itse sanoo ilmoituksessaan: ” ..reittiä, jossa yleensä näkee laskeutuvia matkustajakoneita lähetysmisvalot päällä....ja
näyttivät laskeutuvan. Ensimmäinen tulkintani olikin että kaksi lentokonetta laskeutuu hyvin lähellä toisiaan. ...tulokulma näytti olevan alaspäin.Vaikutti lentokoneen liikkumisnopeudelta...”

En ymmärrä miksei ilmoittaja voi hyväksyä että hän näki lentokoneen laskeutumisvalot kun hän itsekin ilmoituksessaan useassa kohdassa viittaa laskeutuvaan lentokoneeseen.

Ilmoittaja miettii sitten vielä että ” Kohteet olivat erillään toisistaan ja lentokoneiksi ehkä ” hiukan liian ” korkealla. Voisiko kyse olla satelliiteista?”

Vastauksena tähän niin eihän siinä ole mitään outoa että valot ovat erillään toisistaan jos koneen laskeutumisvalot ovat vaikkapa yksi kummassakin siivessä. Tai jos niitä oli kolme joista havaitsija näki kaksi ja kolmas oli piilossa koneen rungon takana.

Mitä noihin satelliitteihin tulee niin en usko että satelliitit tulee kysymykseen tässä tapauksessa. H:gin yli lensi todellakin klo 1:08 kaakosta Kosmos 1184 Rocket mutta se oli yksin .
Lisäksi on muistettava ilmoittajan alkuperäinen korkeusarvio 28-30 astetta joka ei mitenkään sovi ylilentävään satelliittiin joka lähestyy havaitsijaa.

B.Borg 22.5.2013: Yksi looginen selitys asialle olisi myös se että nähtiin kaksi eri lentokonetta jotka tulivat peräkkäin. Vaikkakin löysin Flightradarista vain tuon Norwegianin niin ei kaikki koneet näy Flightradarissa.

B.Borg 22.5.2013 klo 15.15: Tutkin nyt ilmaliikennettä myös uuden Finavian seurantajärjestelmän avulla. Mitään toista konetta ei näy siinäkään joten se mahdollisus on suljettava pois.

Havaintoa koskevat muut kommentit (12 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Havainnoin tekijä Näin minäkin tosiaan ajattelin, että joko satelliitista tai lentokoneista on kyse. Tulokulma on saattanut olla korkeampi, mutta yleensä koneet menevät kohdasta yli valot päällä, koko ajan näkyen.22.05.2013 01:36:18
Havainnoin tekijä Tarkennusta vielä: Itse Siltasen rakennus on siis matala ja sen yli näkee Merihaan suuntaan. Tyttöystävä kertoo lisäksi, että kaartoivat länteen (?) aivan lopussa. Entä toinen valo?22.05.2013 01:58:20
BBorg Koneessa voi olla kaksi tai jopa kolme erillistä laskeutumisvaloa. Ihan tavallista22.05.2013 02:41:05
Havainnoin tekijä Kohteet olivat erillään toisistaan ja lentokoneiksi ehkä "hiukan liian" korkealla. Voisiko kyse olla satelliiteista?22.05.2013 12:57:25
BBorg Katso lisäselvitys Tutkijakommenteissa.22.05.2013 13:38:02
Havainnoin tekijä 30-28 on muistikuvaan perustuva arvio, alle 45 kuitenkin. Kohteet jäivät siis useita kilometreja meren päälle ja olivat selvästi erillisiä, ehkä 2 tai 3 sormen leveys. 22.05.2013 14:28:42
Havainnoin tekijä Uskon siis itse luonnolliseen selitykseen, mutta mikä se on? Toinen havainnoitsija on varma, ettei kyse ole lentokoneista, käytin sitä havainnollistamaan tapahtuman luonnetta satelliitin ohella.22.05.2013 14:30:34
BBorg Katso taas lisäselvitys Tutkijakomeenteissa.22.05.2013 14:50:22
Havainnoin tekijä Se voisi selittää asian ja jos lentokoneet heijastivat taivaanrannan takaa tulevaa valoa niin vielä varmemmin.22.05.2013 15:07:47
ItseUfousNipsu Olen itse tehnyt pari ihmeellistä valohavaintoa kyseisen ravintolan terassilta kesäöisin. 22.05.2013 18:31:12


Mene sivulle: 1 2

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |