Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 864 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: 20-21.04.2013 Välinen yö n. klo 00.25-00.30
(Klo oli tarkistettaessa oo.34 ja arvioin et ilmiö tapahtui max. n. kymmenen minuuttia siitä aiemmin, kun hoksasin tarkistaa ajan.(+- 5min.)
Kokkolassa tapahtui kummia.
Mun tykönä kaverini Ilpo sano, et jos käytäis vielä parvekkeella ennen nukkumaan menoa, siis röökillä ja kattelemassa taivasta, mitä usein tehdään, josko siellä näkyis jotain ja ainakin tähtiähän siellä näkyi. Puheltiin siinä tähtitaivaan ihmeellisyydestä ja mikä siinä kiehtoo, et sitä jaksaa monesti tiirailla kauan aikaa, eikä siihen kyllästy koskaan. Näkyi aika monia satelliitteja ja mä osoitin useamman Ilpolle. Sit ykskaks, ei JUMALAUTA, mikä tossa lentää mä viittoilin Ilpolle minkä ehdin ja yritin osottaa mihin kattoo ja vieläkin menee kylmät väreet ja iho nousee kananlihalle, kun tätä kirjoitan, sillä kakskyt vuotta oon taivaalle tiiraillut, josko siellä mitään kiinnostavaa tai erikoista näkyis ja onhan sitä nähty satelliitteja, lentokoneita, jälkipoltinliekkejä, tähdenlentoja eli meteoreja, lepakkoja, pöllöjä, lintuja ja niinpäinpois, eli osaan kyllä aika hyvin hahmottaa mitä taivaalla näen, siis mikä se vois olla. MUTTA SE MITÄ MÄ NÄIN EI KUULU MIHINKÄÄN JOUKKOON!!!
Olen myös sanonut Ilpolle useita kertoja kaveruutemme aikana, et voit sata varmasti luottaa siihen, että mä en valehtele, jos sanon nähneeni jotain kummaa, selittämätöntä, mystistä, ufon, kummituksen tai mitä tahansa.Noin parinkymmenen vuoden aikana en ole koskaan väittänyt nähneeni mitään näin outoa.PERKELE kun harmittaa, kun Ilpo ei ehtinyt havaita sitä. ( ei satelliittiakaan oo ihan helppo aina havaita äkkiä, kun toinen sitä yrittää osoittaa, saati lepakkoa yötaivaalta.)
Esine näkyi arvioni mukaan n. viis sekuntia. Se liikkui tasaisella nopeudella, täysin äänettömästi arvioni mukaan ei kovin korkealla, ehkä sata metriä talojemme yläpuolella, pihapiirin yli etelästä pohjoiseen suurinpiirtein. Esineen kokoa on vaikea arvioida, kun ei tiedä korkeutta tarkalleen, joko se oli matalammalla kuin arvioin ja koko esim. halk. n. metrin, tai sit korkeammalla ollessaan ties vaikka kymmenen metriä. En osaa sitä sanoa. Varsinkaan kun ei ole mitään vastaavaa vehjettä koskaan nähnyt eikä siis voi tietää sen kokoa. Mutta sen "häivetekniikka" oli lähes täydellinen. Se oli täysin yötaivaan värinen, varmaankin pyöreä,kiekon omainen muoto ( katselukulmastani johtuen soikio.) Mutta silti se näkyi. Jonkinlainen hohde sen reunoilla toi sen esiin. Epäilen, että ne oli maasta heijastuvien katuvalojen hohdetta ja se jotenkin ikäänkuin väreili se hohde ja loi mielikuvan pyörivästä liikkeesta, mitä epäilen kuitenkin, sillä eihän siinä olis mitään järkeä, jos se vekotin pyöris, vai olisko? Mä en ainakaan sitä käsitä, miks joku vekotin pyöris ilmassa. Se oli kuin vääristymäkupla joka liikkui taivaan poikki, kuitenkin kiinteän esineen vaikutelman luoden. Varsinaisia valoja siinä ei siis ollut, vain himmeä hohde reunoilla ja kiilto runko-osassa, voisi sanoa että se näytti ikäänkuin suurennuslasin linssiltä, joka lensi lähes ylitsemme, tai sitten se oli täysin yötaivaan värinen joka kuitenkin vähän heijasti valoa. Mikä helvetti se oli. Mä en tiedä, mutta todennäköisimpänä vaihtoehtona pitäisin, että se oli joku ihmisen rakentama huippusalainen vakoilukone, sähköllä toimiva, mut onko tollasia ja kenen se on? Suomen puolustusvoimien, ulkovaltojen? Kait ne osaa jo rakentaa vaikka mitä, mut mitä tääl meilläpäin on vakoiltavaa? En oikein käsitä. Jos se oli ihmisen rakentama, niin luulenpa, että se ei varmaankaan voinut olla miehitetty alus ja sen koko varmaan silloin maks1-3 metriä. Mutta onko tollasia ja kenen toimesta ja mitä varten?
Sitten se kaikkein kiehtovin vaihtoehto! Olisiko se voinut olla UFO? No sitähän se tietysti ainakin toistaiseksi on, kun ei voi tietää millasia vehkeitä militarialla on hallussaan! Oisko siellä joku sisällä? En todellakaan tiedä! Oispa se laskeutunut ja saanut tietää, mikä se oli, sillä nyt vähän tympii, et näkeekö enää ikinä mitään ja tässäkö tää nyt oli ja hei tulkaa takaisin ja et mä haluun tietää mikä se oli ja onko muita kuin ihmisen vekottimia taivaalla?
Kauan juteltiin Ilpon kans yöllä tapahtuneesta ja nähtiin toinenkin jännä vaalea hahmo taivaalla epävakaisesti lekuttaen lentävän idästä länteen, mut mä oon sitä mieltä, että se oli pöllö tai joku muu lintu häirittynä yötaivaalle joutuneena. Se me nähtiin kumpikin selkeästi, ehkä myös n. viis sekkaa näkyen. Myös lukuisia satelliitteja vielä bongattiin, kun tietty toivo, et jos toi mystinen vekotin vielä näyttäytyis.Ei silti ainakaan enää havaintoa saatu.
Veli-Matti.Hyvönen 21.04.2013 klo.0600-08.10
ps. kun en saanu nukuttua tämän pyöriessä mielessä,( noin puoli kahteen asti yöllä valvottiin ja tiirailtiin taivaalle), niin kirjottelin sit tän kuvauksen illan tapahtumista aamulla klo 06.00- 08.10,nyt kello on 13.00 ja koko aamupäivä on juteltu Ilpon kans tapahtumasta ja pohdittu sitä eri kanteilta, eikä muuta ole keksitty selitystä tälle kuin joku salainen vakoilukone tai sit joku vielä oudompi UFO!
Kellonaika: 00:25
Päivämäärä: 21.4.2013
Oma arvio kestosta: 5 sec

Havaintopaikka

Havaintopaikka: oma parveke
Kylä tai kaupunginosa: Hakalahti
Kunta tai kaupunki: Kokkola
Maakunta: Keski-Pohjanmaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: lensi etelästä pohjoiseen

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 45-65
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45-65

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 1-10m
Kohteen etäisyys lähimmillään: 50-100m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 100m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei juuri tuulta
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: +2

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: oma parveke
Mitä teit ennen havaintoa: katseltiin satellitteja ja niitä nähtiin monta

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: soikea kuin pyöreä kiekko vähän sivulta ja alhaalta päin
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Kuin taivaalla lentävä suuri suurennuslasin linssi täysin yötaivaan värinen

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: kuin vakionopeussäätimellä täysin suoraan
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: kuin zesna matalalla n. 100:metrissä
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: kyllä
Kuvaile pyöriminen: hohde jota sen reunat loisti ikäänkuin väreili ja sai aikaan vaikutelman pyörivästä liikkeestä
Miten kohde katosi näkyvistä: viereisen kerrostalon katon taakse

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: kuin se olisi heijastanut maasta tulevaa katuvalojen loistetta
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: kyllä
Kuvaile vaikutus: ei muuta kun kymät väreet ku näki noin outoa
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: siten, että sitä on nyt koko tämäkin päivä pohdittu
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Aina kiinnostanu, oisko taivaalla jotain erikoista mut ei oo paljon satelliiteista kummempaa näkyny.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Mihin ilmoitettu: ainakaan vielä en oo ehtiny ilmottaa ja nyt en vielä tiedä kannattaako ilmottaa, kaipaisin siinäkin asiassa vähän neuvoj
Päivämäärä ja paikka: 21.04.2013

Tutkijakommentit

B.Borg 21.4.2013: Tämän värikkään ilmoituksen on lähettänyt Veli-Matti Hyvönen Kokkolasta. Veli-Matti hyväksyy että nimensä mainitaan.
Olen keskustellut Veli-Matin kanssa puhelimessa ja Veli-Matti on kyllä varsin vilpitön ja ymmällään havainnostaan.

B.Borg 22.4.2013: Kommenttiosiossa nimimerkki " Doe " tiedustelee mikä on " inverssiolinssi" .
Vastauksena siihen kerrottakoon että normaalisti kun mennään ylöspäin ilmakerroksissa niin kylmenee.
Joskus käy päinvastoin että alhaalla olevan kylmän ilmamassan yläpuolelle syntyy lämpimämpi ilmakerros.
Tätä sanotaan "inverssioksi" ja se toimii kuin peili joka saattaa heijastaa kohteita pitkienkin matkojen päähän.
Amerikkalainen ufologi tri Menzel rakasti tätä selitysmallia ufohavainnoille ja selitti havaintoa kuin havaintoa tällä " inverssiokerroksella" .
Viimeksi sitä mahdollisuutta tutkittiin tapauksen nro 834 yhteydessä.
En ole kuitenkaan kuullut " inverssiolinssistä " joka liikkuisi taivaalla kuin kohde.

B.Borg 5.5.2013: SUT:in tutkija nro 170 on ollut yhteydessä havaitsijaan ja sai havaitsijalta piirroksen jossa näkyy kohteen lentorata joka ilmoituksen mukaan oli etelästä pohjoiseen.
Nähtyäni tuon piirroksen tarkistin rutiininomaisesti Ursan raportteja ja löysinkin sieltä havainnon joka todennäköisesti selittää tämän kokkolalaisen havainnon.
Ursan mukaan on havaitsija Tuusulassa nähnyt 20.4 kello 23:50 tulipallon joka katosi koillisessa .
Tämä tuusulalainen havaitsija on kuitenkin hiukan epävarma tarkasta ajankohdasta ja ilmoittaa että ilmoitettu aika voi heittää jopa 15 minuuttia.
Jos lasketaan että tuo tuusulalainen havaitsija erehtyy 15 minuutilla niin silloin päästään siihen että tuo tuusulalainen havainto tehtiinkin 21.4 klo 00:05.
Kokkolalainen havaitsija taas ilmoittaa puolestaan että havainto tapahtui kello 00:25-00:30 mutta myös hän kertoo että ” klo oli tarkistettaessa 00:34 ja arvioin että ilmiö tapahtui max. 10 minuuttia siitä aiemmin, kun hoksasin tarkistaa ajan”. Sitten kokkolalainen havaitsija lisää vielä että ” +-5 min.”.
Jos oletetaan että tuo kokkolalainen havainto tapahtuikin kello 00:25 miinus tuo 10 minuuttia ja vielä 5 minuuttia niin silloin pääsemme siihen että se saattoikin tapahtua kello 00:25 miinus 15 minuuttia = kello 00:10.
Koska sekä tuusulalainen että kokkolalainen havaitsija ovat hiukan epävarmoja täsmällisestä kellonajasta niin on olemassa suuri mahdollisuus että he ovat nähneet saman kohteen.

Ilmansuunta taas on mielenkiintoinen . Tuusulalanen havaitsija ilmoittaa että kohde katosi koillisessa kun taas kokkolalainen sanoo että kohde lensi etelästä pohjoiseen. Mutta kun katsoo kartasta missä kokkolalainen asuu niin näkee että se katu jonka varrella hän asuu kulkee kaakkois-luoteissuunnassa josta syystä kun kokkolalainen seisoo omalla parvekkeellaan niin hän käytännössä katsookin koilliseen eli juuri samaan suuntaan missä tuusulalanen kertoi että tulipallo katosi.
Myös havainnon kesto on hyvin samantapainen. Tuusulalainen kertoo että tulipallo näkyi 1-2 sekuntia kun taas kokkolalainen sanoo 5 sekuntia.

Lopputulos: Luulen että sekä tuusulalainen että kokkolalainen on nähnyt saman tulipallon samaan aikaan.
Mitä tulee ilmoituksen tietoihin että kohteen etäisyys olisi ollut lähimmillään 50-100 metriä ja korkeus maanpinnasta alimmillaan 100 metriä niin luulen että taas XX kerran törmäämme kuuluisaan ” navetan taakse ” − ilmiöön.
Eli havaitsija joka on nähnyt tulipallon taivaalla näkee kuinka se katoaa horisontissa mutta ilmoittaa että se ” laskeutui navetan taakse.”.
Tällaisiin erehdyksiin SUT on tottunut, ne ovat sen verran tavallisia.Havaintoa koskevat muut kommentit (28 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Shine some light "Inversiokupla"??? On kuvauksia näistä" tyhjistä kohdista taivaalla" joka tapauksessa hieno ja varmasti vaikuttava havainto näkijälle.22.04.2013 08:22:38
R.T varsin värikästä tekstiä ilmoittajalta.Mutta sittenkin jää vaikutelma vilpittömyydestä ja sitä tietysti vahvissaa B.B:n tulkinta puhelinkeskustelun perusteella.Vaikuttavalta vaikuttaa tapauksena.22.04.2013 14:35:06
R.T onko tätä "ilpoa" aiottu haastatella?Itse havaitsijahan sanoo,ettei ole ikinä taivaalla aiemmin erikoisuuksia nähnyt...paikkansa pitäessään se tavallaan lisää havaitsijan uskottavuutta....->22.04.2013 14:36:50
R.T ...->toisaalta mikään noista seikoista ei poistaisi pilailun mahdollisuutta.Ja B.B:hän oli jutellut kyseisen nimisen ihmisen kanssa puhelimessa.ensivaikutelmaksi jää hämmentävä aito kokemus.22.04.2013 14:38:54
Shine some light Kylmän ja lämpimän ilman muodostamien kerrosten väliin voi suotuisissa olosuhteissa muodostua ilmataskuja ,yksi tai useita ne liikkuvat ilmavirtausten mukana.Niiden rajapinnalle voi myös muodostua 22.04.2013 15:20:46
Shine some light jääkiteitä.(vrt pak aste huoneen lämpöön otettuna).Nämä voivat myös väreillä ja kiteistä johtuen loistaa.Suht lämpöiset päivät ja äkkiä kylmenevä yö auttaa myös .Ilmiö tunnetaan myös Inversiolinssinä 22.04.2013 15:28:20
Doe Mikä on inversiolinssi? Linkki tai lähde, kiitos.22.04.2013 17:10:30
BBorg Katso viestiäni " Inverssiosta" Tutkijakommenteissa.22.04.2013 18:47:17
Doe Tiedän kyllä mikä on inversio mutta googlehaku nimelä "inversiolinssi" tai "inversion lens" ei tuottanut mitään järkevää. Joten nyt joku lähde sille.22.04.2013 21:25:15
Veli-Matti havaitsija En ole tosiaan kuullutkaan inversio ilmiöstä aiemmin saati linssimäisestä ilmiöstä. Saattais selittää tapauksen, jos tollasia tosiaan on ja liikkuu taivaalla.23.04.2013 10:11:04


Mene sivulle: 1 2 3

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |