Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 810 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Havaitsija on täyttänyt lomakkeen ufotutkija 166:n (Vertainen) avustuksella.


Havaitsijan selostus tapahtumista:

Olin marras-joulukuun vaihteessa 2012 (tarkempi päivämäärä ei tiedossa) Jyväskylän Kukkumäen kohdalla palaamassa kyläreissulta kotiini polkupyörällä, kun kello 18:40 havaitsin taivaalla suuren, täydellisen säännöllisen mustan neliön. Ajattelin, että "Onkohan joku tulossa vai menossa?"

Jatkoin kotimatkaa pysähtymättä, mutta välillä ilmiötä vilkuilin. Ilmiö pysyi muuttumattomana taivaalla koko lopun kotimatkan Ristonmaan Aarontielle, jonne tullessa kello oli 18.50.

Kotipihaan tultua aloin katsella kummaa neliötä tarkemmin. Neliö oli pikimusta, täysin säännöllinen ja tasasivuinen, kuin viivoittimella tehty, eikä sen sisällä ollut mitään. Taivas oli jo muuten hyvin tumma, mutta neliö erottui taivaalla selvästi, sillä sitä reunusti tasaisesti joka puolelta valkoiset "taulun kehykset". Valkoisten kehysten ulkoreunat olivat kuitenkin utuiset / pilvimäiset, joten reunoja ei selkeästi erottanut muuta taivasta vasten.

Mustan neliön koko oli noin neljä kertaa suurempi kuin suoraksi eteen nostetun käden nyrkki, ja se näkyi noin 45 asteen kulmassa. Pilvet liikkuivat taivaalla, mutta neliö ja kehykset pysyivät tuulesta huolimatta paikallaan. Havainnon ajan muu osa taivaasta oli tummansinertävä ja puolipilvinen. Pilvet liikkuivat taivaalla, ja ne näkyivät selvästi tummempaa taivasta vasten.

Valkoisten kehysten valkoisuus oli verrattavissa tavallisiin valkoisiin pilviin keskipäivällä auringonpaisteessa. Neliö taas oli täydellisen musta. Kaiken lisäksi valkoisten kehysten ulkoreunoilla oli paikoillaan myös outoja pikimustia "pyörteitä", joita oli vajaa kymmenen kappaletta.

Kotipihassa ilmiötä tarkkaillessani valkoiset kehykset alkoivat jonkin ajan kuluttua vähitellen reunoilta päin levitä neliön päälle, ja peittivät sen lopulta kokonaan. Sen jälkeen tämä valkoinen pilvimäinen kehys puolestaan katosi myös taivaalle, mutta hyvin äkillisesti. Kello 19.25 taivas oli taas normaali, ja näkyi muutamia tähtiä.Kellonaika: 18:40
Päivämäärä: Tarkka ajankohta ei tiedossa.
Päivämäärän tarkennus: Marras-joulukuun vaihde 2012
Kesto kellosta: 45 minuuttia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Kukkumäki - Tarhamäki - Ristonmaa
Kylä tai kaupunginosa: Kukkumäki - Tarhamäki - Ristonmaa
Kunta tai kaupunki: Jyväskylä
Maakunta: Keski-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: itä-kaakko
Havainnon lopussa: itä-kaakko

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 45
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 4 kertaa suurempi kuin suoraksi eteen nostetun käden nyrkki
Kohteen etäisyys lähimmillään: Ei tietoa
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: Ei tietoa

Säätila havaintohetkellä

Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: puolipilvistä
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: noin +

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Taajama-aluetta noin 2 km Jyväskylän keskustasta
Mitä teit ennen havaintoa: Kävin kylässä, josta lähdin pyörällä.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Täydellinen musta neliö, jota reunusti valkoiset kehykset
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: monivärinen
Kuvaile väri: Mustavalkoinen

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: Samalla paikalla pysyi
Pysähtyikö kohde: ei
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Valkoiset kehykset peittivät sen, kunnes kehyksetkin hävisivät.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Maailma on ihmeitä täynnä. Suhtautuminen ei muuttunut havainnon jälkeen.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Mihin ilmoitettu: En
Päivämäärä ja paikka: 24.2.2013

Tutkijakommentit

Ufotutkija 166 (Vertainen) 24.2.2013:

Havaitsija ei ole ikinä aiemmin nähnyt mitään tämän kaltaista, vaikka ulkoilmaihmisenä on kuitenkin ollut elämässään ulkosalla hyvin paljon.

Havaitsijan oma mielipide ilmiöstä on, että sitä ei voi selittää hänen tuntemillaan taivaanilmiöillä, eikä myöskään millään ihmisen tekemillä valoilla tai niiden heijastuksilla. Mitään varsinaista selitysmahdollisuutta hän ei ilmiölle keksi, mutta mieleen hänelle tuli, että "Kuka sieltä kurkkii?"

Havaitsijalla on eräs vaikuttava paranormaali kokemus:
18-vuotiaana, noin kuukausi isänsä kuoleman jälkeen, havaitsija oli yksin asunnollaan kerrostalon 3. kerroksessa. Havaitsija oli menossa makuuhuoneeseen, kun näki isänsä kasvot ikkunassa hetken aikaa. Havainto oli selkeä, ja henkilön tunnistus varma. Isä hymyili, ja havaitsijalle tuli hyvä olo. Isällä on "siellä" kaikki hyvin.


Arvio tapauksesta:

Eipä ole tämmöisiä havaintoja juuri tullut vastaan. Ei tule mieleen muuta vastaavaa kuin havaintotietokannan havainto 808, jonka itse asiassa muistin tämän tapauksen myötä, ja lisäsin havaintotietokantaan. Molemmat havainnot on tehty samalla alueella, ja lähes samaan suuntaan (itä-kaakko ja etelä). Aivan samanlaisia tapaukset eivät kuitenkaan ole, mutta samankaltaisuudesta hämmästyin joka tapauksessa.

Kyllä tämä havainto "viivoittimella vedetystä täydellisestä mustasta neliöstä" jää minulta vaille minkäänlaista selitystä.


Lisäys 9.4.2013 Ufotutkija 166:

Olen siis haastatellut havaitsijaa havaintopaikalla kahteenkin otteeseen alkuvuodesta 2013. Apuna tutkimuksissa on ollut havaitsijan heti havainnon jälkeen tekemät muistiinpanot.

Tapauksen 808 tutkijakommenteissa olen käsitellyt Keljossa olevaa valaisintaideteosta, joka ilmeisesti hyvissä olosuhteissa aikaansaa pilviin nelikulmaisen varjon. Havainnolla 808 on paljon yhtäläisyyksiä tämän havainnon kanssa. Myös tämän havainnon tekijän kotoa on Keljon valaisintaideteoksen luo tasan yksi kilometri.

Tämän tapauksen selitykseksi kyseinen valaisintaideteos ei kuitenkaan oikein hyvin sovi, sillä tässä tapauksessa havaitsija katseli kohdetta talonsa pihasta itä-kaakkoon, kun valaisintaideteos on täsmälleen lounaassa.

24.2 kirjoitin, että tämä tapaus jää minulta selitystä vaille, mutta sen jälkeen kun olen perehtynyt tuossa tapauksessa 808 tähän valaisintaideteokseen, niin olen nyt muuttanut hieman mieltäni.

Ei ole mielestäni poissuljettua, etteikö havaitsija olisi voinut katsella Keljon valaisintaideteoksen valoa, mutta silloin ilmansuunta-arvio olisi pielessä. Tai onhan kyseessä saattanut olla jostain muusta hyvin tehokkaasta valaisimesta tuleva valo, joka aiheuttaa neliskulmaisen varjon. Joka tapauksessa pitäisi kyllä olla uskomattoman tehokas valo, että saisi pilvet kirkkaaksi kuin päivällä. Onko tällaisia valoja keksittykään?


Lisäys 9.5.2013 ufotutkija 166: Allaoleva teksti on lisätty sekä havainnon 808, että 810 tutkijakommentteihin:

Pilvisenä iltana 20.4.2013 olin tulossa pyörällä töistä kotiin klo 22.10, kun noin 200 metrin päässä havainnon nro 808 havaintopaikasta huomasin taivaalla ison tumman suorakaiteen, jossa vaaleat kehykset ympärillä. Heti tiesin mistä on kyse, mutta olipa hieno ilmestys! Kymmeniä kertoja aiemminkin olen paikan ohi pimeällä ajanut, mutta ei ole tämä ilmiö ikinä näin selkeästi näkynyt. Vaatii siis sopivat olosuhteet.

Tulipa sitten mieleen, että soitan havainnon nro 810 tekijälle, ja kysyn voinko tulla käymään, niin katsellaan taivasta. Siinä sitten hänen pihassaan katselimme tummaa suorakaidetta taivaalla klo 22.20, ja hän oli sitä mieltä, että hänen ufohavaintonsa on nyt saanut selityksensä, joskin se oli silloin todella paljon mustempi, ja kehykset valkoisemmat. Havaitsija on tässä asunnossa asunut 1,5 vuotta, joten aika harvoin tätä ilmiötä taivaalla siis näkyy.

Saavuin sitten kotiini Kuokkalaan klo 22.50, ja kun parvekkeeltani Keljoon päin katselin, niin vielä näin heikon kajastuksen pilvissä tästä valaisintaideteoksesta (kolmen kilometrin päässä). Kyllä nyt voidaan mielestäni pitää tapauksia 808 ja 810 selitettyinä. Tehokkaat lamput!

Havaintoa koskevat muut kommentit (4 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Paranormaalista Kokemuksesta.. Tämänkaltaiset havainnot kuolleista, ovat täysin normaaleja, etenkin kun läheisen kuolemasta on noin lyhyt aika. Kuolleen lemmikinkin voi kuulla liikkuvan ja olevan läsnä ..24.02.2013 23:20:15
R.T Ehkä SUTin pitäisi sittenkin järjestää(vaikka Vertaisen johdolla?)pieni opintomatka sekä jäsenilleen ja miksei ulkojäsenilleenkin tuonne keljon liikenneympyrän...25.02.2013 09:59:57
R.T ......vaikutusalueelle ja tutkia minkälaisia heijastuksia se saakaan aikaiseksi."ufo"-henkistä ulkoilua ja yhdessäoloa.kävelymatkan päässä on McDonaldsikin jos suinkin joku sa pikaruokaa äljenneltyä?25.02.2013 10:02:11
TSTS Epäasiallisia kommentteja Tämä on hyvä esimerkki viime aikoina esiintyneistä "oudoista" havainnoista, jotka eivät ole selviä ufoaluksia, mutta vahvasti niihin liittyviä.03.03.2013 03:05:34


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |