Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 8 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olimme vuonna 1990 ( muistaakseni syyskuussa ) neljän kaverin porukassa Lapissa vaeltamassa Muotkatunturin reitillä. Kuorvikots tunturin jäätyä pohjoiseen leiriydyimme metsähallituksen leiripaikalla. Illalla huomasimme ilmassa teräsharjatun metallin värisen pallon muotoisen kuulan noin 45 astetta ylös ja lännen suuntaan.
Kummallista asiassa oli se, että kuula ei liikkunut ollenkaan , vaikka silloin tuuli kohtalaisesti. Vertasimme kohtaa maastoon aika ajoin ja kuula ei liikkunut yhtään.
Tämä pallo oli yhden tai mutaman piirun levyinen ( sormilla mitattuna- osa meistä oli rannikkotykistössä palvelleita res. upseereita ja meritulenjohtajia, joten etäisyyden määrityksessä on meillä hyvä taito ja teoriapohja).
Etäisyyttä luonnollisesti ei voi arvioida, koska emme tienneet kuulan kokoa. Emme myöskään saaneet kohteesta silloisella filmikameratekniikalla kuvaa ilmeisesti, koska taivasta vasten ( kirkas ilma ilman pilviä ) kuula oli liian pieni jäämään filmille näkyvästi. Kuitenkin pystyimme erottamaan silmillä kuulan selvästi. Kuulassa ei ollut mitään valoja.

Illalla kun aurinko laski länteen, niin kuula heijasti kirkkaasti auringonvaloa auringon puolelta ja oli varjon puolella musta. Kuula oli useita tunteja ( ehkä kaksi ) aivan paikallaan ja oli hävinnyt kun heräsimme aamulla. Huidoimme sen suuntaan, mutta se ei reagoinut asiaan mitenkään.

Porukassamme oli neljä kauppakorkeakoululaista, joiden harrastuksissa yhdellä oli tähtitiede ja radioamatööriharrastus. Yhdellä dx- kuuntelu ja maanpuolustusharjoitus jne. Emme voineet mitenkään määrittää kohdetta sääpalloksi, tiedustelupalloksi tai muuksi ilmalaivaksi. Siis emme tienneet mikä tämä ilmassa paikallaan leijunut metallikuula oli.
Kellonaika: 21:00
Päivämäärä: 1.9.1990
Päivämäärän tarkennus: Joskus syyskuussa 1990, illalla.
Oma arvio kestosta: n. 2 tunti

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Koarvikots tunturin pohjoispuolella metsähallituksen leiripaikalla.
Maakunta: Lappi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Länsi
Havainnon keskivaiheilla: Länsi
Havainnon lopussa: Länsi

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 45
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Ei voida määrittää.

Säätila havaintohetkellä

Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 10

Meteorologiset ilmiöt


Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt: aurinko

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Tasainen maasto Lapissa.
Mitä teit ennen havaintoa: Pystytimme telttaleirin.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Harjatun teräksen väri.

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: Paikallaan
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Aamulla kun olimme heränneet, niin palloa ei ollut.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Ehkä aloimme uskoa, että sellaisia on, mutta ei niistä näyttänyt nyt olevan mitään vaaraakaan.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: 30.7.2008 Turku

Tutkijakommentit

Tutkijan ( B.B. ) kommentti: Havaintoilmoitus on asiallisesti täytetty ja aivan ensimmäiseksi mietin että voisiko kyseessä olla joku planeetta joka on ollut suoraan lännessä.
Ursan tähtikartasta en saa tukea tälle ajatukselle johtuen myös siitä tosiasiasta ettei havaitsija muista ihan tarkkaa päivämäärää tai kellonaikaa.

Toiseksi kun katsoo ko. alueen karttaa niin näkee heti että lähellä lännessä on NATO-maa Norja.
Tiedossa on että Pohjois- Norjassa on runsaasti varuskuntia ja sotilaallisia laitteita tarkkailemassa Neuvostoliittoa/Venäjää.
Mieleeni tulee esim. jonkunlainen vaijerilla maahan ankkuroitu ilmapallo tai pallomaisen suojakuvun sisällä oleva tutkalaite.
Tätä vastaan sotii kuitenkin se että kohde oli 45 asteen kulmassa eli aika korkealla joka vie ajatukseni taas takaisin planeettoihin.
Tiettyinä päivinä Merkurius on ollut Ivalon horisontin mukaan juuri lännessä ja juuri n. 45 asteen korkeudessa mutta en voi olla Merkuriuksesta varma juuri sen takia että tarkasta päivämäärästä ei ole tietoa.
Tapaus jää siis toistaiseksi vaille tarkkaa selitystä.
Tutkija: B.B. 8.3.2009

B. Borgin lisäys 22.12.2009: Eräälle foorumille ilmestyy 25.12.2009 seuraava kirjoitus:
" Olen parikymmentä vuotta sitten nähnyt itse ufon Lapissa vaellusreissulla. Tässä kun on tullut sen verran ikää lisää, että tästä aiheesta osaa jo puhua. Meitä oli neljä katsomassa ufoa, josta keskenämme juttelimme vilkkaasti aikanaan, mutta muille emme puhuneet asiasta mitään. Mielenkiintoista oli havaita, että pari meistä alkoi vuosien päästä kieltämään nähneensä yhtään mitään. Ihminen jotenkin pelkää asiaa tai pelkää leimaantuvansa hulluksi. Minä en pelkää tätä.

Eli näimme teräsharjatun hopean värisen pallon ilmassa leijumassa. Pallo ei liikkunut edes tuulen mukana ja oli samassa paikassa monta tuntia. Kun illalla aurinko laski horisontin taakse, niin ilta-aurinko valaisi kivasti palloa toiselta puolelta. Meidän porukassa oli akateemista osaamista sen verran, että tiesimme tarkkaan, ettei se ollut mikään sääpallo tai muukaan ihmisen tekemä ilma-alus. Pallon kokoa oli mahdoton määrittää, koska etäisyyttä emme voineen mitata.

Sinänsä kokemus ei ollut peloittava ja pallo ei lentänyt meitä kohti. Menimme normaalisti nukkumaan telttaan ja aamulla pallo oli lentänyt pois. Olen vakuuttunut siitä, ettei pallo ollut ihmisen tekemä ilma-alus tms. En oikein muutakaan osaa keksiä kuin sen, että ko. pallon on täytynyt olla jokin avaruusalus, joka on lentänyt tänne maapallon ulkopuolelta.

PS. Tässä täytyypi oikein harmitella sitä, etteivät ko. aluksen ohjaajat tulleet juttelemaan meidän kanssa. Olisi ollut aikamoinen kokemus keskustella toisten olentojen kanssa. Taitavat kuitenkin olla sikäli herrasmiehiä, etteivät halua häiritä meidän elämää sen enempää ja ovat ilmeisesti kovasti varovaisia ihmisten kanssa. Oliskohan niin, että maapallo on näille humanoideille jonkinlainen natura-luonnosuojelualue. -D ".

B. Borg 25.12.2009: Kirjoittajalta kysytään että onko kyseessä sama tapaus kuin tämä SUTin tietokannassa oleva?
Nimimerkki Youtube vastaakin:
" Tässähän tämä ihan sama asia. Sen verran voisin täydentää, ettei kyseessä todellakaan ollut mikään taivaankappale, vaan ilmassa leijuva pallon muotoinen ja teräsharjatun metallin värinen kappale. En usko, että kyseessä olisi ollut kaasulla täytetty ilmapallo, koska kuula oli aivan säännöllisen pallon muotoinen (siis ei mikään venynyt pussi). Kyseessä ei voinut olla myöskään maahan ankkuroitu ilmapallo, koska se ei heilunut yhtään tuulessa. On kyllä aivan mahdollista, että ankkurikaapeleita ei olisi näkynyt, jos sellaisia olisi ollut, mutta kun pallo ei heilunut yhtään tuulessa.

Norjan puolella pallo ei ollut tai jos olisi ollut, niin pallo olisi ollut erittäin korkealla ja samalla erittäin iso. Olen sen verran paljon joutunut tekemään etäsyysarvioita eri tilanteissa omilla aisteilla, että arvioisin pallon olleen muutamien kilometrien päässä ja samalla muutaman kilometrin korkeudessa. Pallo oli kooltaan ehkä enintään muutaman kymmenen metrin kokoinen halkaisijaltaan.

Sen verran voisin myös kommentoida, ettei kyseessä ollut ilmana nostettu tutkalaite tms. Porukassamme oli mukana henkilöitä, joilla on jonkin verran erikoisasiantuntemusta tällaisistakin asioista. Pallo leijui ilmassa enintään 12 tunnin ajan siitä kun sen näimme. "
B. Borg 25.12.2009: Kirjoittajalta kysytään nyt että onko hän sama henkilö kuin se joka on lähettänyt SUTille havaintoilmoituksen, mutta tätä kirjoittaessa ei ole tullut vastausta.
B. Borg 29.12.2009: Kommenttiosioon ilmestyy 29.12.2009 kirjoitus jossa Youtube kertoo olevansa sama henkilö.


Havaintoa koskevat muut kommentit (1 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Youtube B. Borg kysyi onko kyseessä sama henkilö - kyllä olen sama henkilö.29.12.2009 21:52:43


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |