Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 773 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1
Kuva 2

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus:

Mikä laite?

Allekirjoittanut istui 7.6.2005 Hakaniemen rannassa odottamassa vesibussia jonka piti saapua ja lähteä kello 16.45. Minun piti toimittaa veneeseen eräs kassi. Minulla ei ollut kelloa mukana mutta kello oli todennäköisesti noin 16.30 paikkeilla.
Istuin penkillä puun alla odottamassa kun havaitsin minusta oikealle päin, eli lounaassa, aika kaukana, ison ilmapallon joka ilmeisesti oli karannut joltakin. Ihmettelin asiaa vähän koska nyt ei ollut vappu. Se näytti nousevan jostain rautatieaseman tienoilta. Kiinnitin huomiota siihen että pallo nousi ilmaan samanlaisella liikkeellä jonka näkee jos päästää irti ilmatäytteisen pullon veden alla.
( Pullo ei nouse ihan suoraan ylös, vaan heiluu vähän sinne ja tänne matkalla pintaan).

Ensiksi en kiinnittänyt siihen suurempaa huomiota koska ajattelin että se oli vain ilmapallo.
Katsoin välillä näkyisikö vesibussi, mutta kun sitä ei vielä näkynyt niin muistin taas ilmapallon ja päätin seurata sen lentoa.

Suureksi yllätyksekseni huomasin sitten ettei se voinut olla ilmapallo koska se tuli minun suuntaani tasaisella nopeudella ja tuulikin oli väärään suuntaan. ( Läheisen hotellin lipuista näki että oli erittäin kova tuuli pohjoisesta, eli poikittain kohteen lentorataan nähden, eli tuuli osui pallon vasempaan sivuun ).

Pallo oli aivan musta ja pyöreä ja se välähteli aina välillä voimakkaasti ja katsoin ihmeessäni etten ole aikaisemmin nähnyt ilmapallon välähtelevän tuolla tavalla. Kooltaan se oli kuin 10 centin kolikko ojennetussa kädessä. Kerran se melkein pysähtyi ja otti taas vauhtia, aivan samalla tavalla kuin autossa vaihdetaan vaihdetta.
Pallon edessä, eli menosuuntaan päin, oli näkyvissä myös jokin jota lähinnä luokittelisin valopuomiksi eli kapea valkoinen, miltei näkymätön ' valopuomi' tai eteenpäin menevä vana. Mitään ääntä ei kuulunut. ' Valopuomin' pituus oli noin 5 kertaa pallon läpimittaa.
Pallo lensi Pitkänsillan ylitse ja näytti seuraavan Pitkänsillan alla kulkevaa kanavaa kunnes se tuli kohdalleni ( mutta edelleen kanavan yllä ) jolloin se kääntyi miltei 90 astetta ja tuli suoraan minua kohti ( eli lensi nyt pohjoiseen päin, suoraan kovaan vastatuuleen). Pallossa ei ollut siipiä, valoja, laskeutumistelineitä, potkuria eikä roottoria vaan se oli pelkkä pyöreä musta pallo. Mitään ääntä siitä ei kuulunut. Sen lentokorkeus oli ehkä kaksi kertaa läheisen 6- kerroksisen (?) hotellin korkeutta ja nopeus suunnilleen 50 km/h.

Kun se tuli miltei yläpuolelleni niin aivan vieressäni olevan puun oksat peittivät näkyvyyden ja nousin ylös katsoakseni merkillistä palloa.

Noustuani penkiltä laskin katseeni pariksi sekunniksi katsoakseni minne astuin ja kun uudelleen katsoin ylös taivaalle niin hämmästyin erittäin paljon kun en nähnytkään palloa siinä missä ymmärtääkseni sen olisi pitänyt olla taivaallla. Etsin palloa katseellani mutta en löytänyt sitä vaikka kuinka tarkastelin taivasta enkä ymmärtänyt minne se oli kadonnut.

Sitten huomasin takanani olevan 6- kerroksisen kerrostalon yllä leijuvan ison punaisen pyöreän valon joka leijui korkeudella joka ehkä oli noin kaksi kertaa talon korkeus.
Valo oli kooltaan kuin 1 euron kolikko ojennetussa kädessä.
Punainen valo muistutti lähinnä amerikkalaisen auton valtavan isoa punaista pyöreää takavaloa. Punaisen valon takana erottui jonkinlainen valkoinen rakennelma josta en saanut selvää koska punainen valo oli sen edessä. Valkoinen väri oli samanlainen kuin jääkaapin valkoinen.
Tämä valkoinen osa ei mielestäni ollut aivan laitteen keskiosassa vaan näytti siltä että se oli laitteen takana vähän vasemmalla minusta katsottuna. Punainen valo oli yhtä iso kuin tuo valkoinen osa, tai jopa isompi. Saattaa tietysti olla että tuo valkoinen osa oli paljon suurempi mutta että pyöreä punainen valo peitti suurimman osan valkoisesta rakennelmasta.

Merkillinen laite lähti nyt liikkeelle pohjoiseen päin, pysähtyi hetkeksi ja otti taas vauhtia ( taas sama liike kuin auton vaihdetta vaihdettaessa) H: ki- Vantaan lentoasemalle päin, ja katosi talon katon taakse.

Tapani mukaan minulla ei ollut kelloa mukana, mutta arvelisin että kello oli
16.30 paikkeilla koska vesibussi ei vielä ollut tullut, mutta matkustajia
rupesi kuitenkin kerääntymään paikalle.

Soitin sitten Malmin lentoasemalle ja sain tietää että 7.6.2005 ilmassa oli
ollut helikoptereita kuvaamassa Vuosaarta, mutta Vuosaari on aivan
eri suuntaan.
Pallon lentonopeus oli noin 50 km/h ja siinä vaiheessa kun pallo oli tehnyt 90 asteen käännöksensä ja tuli minua kohti niin aurinko oli ( minusta katsottuna) suuntimassa kello1 ( eli pallon takana, vähän oikealle ja hiukan sen yläpuolella) ( Jos pallo oli minusta katsottuna suuntimassa kello 12 ) . Pohdin myöhemmin että näyttikö pallo mustalta koska näin sen varjopuolen.

Seuraavana päivänä, eli 8.6.2005, keskustelin pitkään Elina Kauppilan kanssa joka on töissä H: ki- Vantaan lentoaseman ympäristöyksikössä. Kauppilalla oli käytettävissään lentokoneiden lentoaikataulut ja myös aseman tutkakuvat ja muuta tietoa lentoliikenteestä.
Kauppila kertoi että edellisenä päivänä lentoasemalla oli ollut käytössä kiitotie nro 3 ja että kello 16.17 ja 16. 43 oli laskeutunut koneita jotka lähestyivät lentokenttää etelästä.
On harmittavaa että allekirjoittaneella ei ollut kelloa mukana jotta pystyisin määrittelemään havainnon tarkan ajan. Uskon kuitenkin että molemmat edellä mainitut koneet voidaan sulkea pois seuraavista syistä:
-Kello 16.17 laskeutunut kone on laskeutunut liian aikaisin havaintoa ajatellen. Tämä käsitys perustuu siihen että tallella olevan raitiovaunulipun mukaan olen noussut raitiovaunuun Vallilassa kello 15:52. Matka Hakaniemeen on kestänyt luultavasti noin 15 minuuttia jonka jälkeen kävelin Hakaniemen rantaan ja siihen meni luultavasti noin 5 minuuttia. Olen näin ollen saapunut Hakaniemen rantaan noin kello 16.12. Minun olisi pitänyt tällöin nähdä kone miltei heti saapumiseni jälkeen, mutta olin kuitenkin istunut penkillä ' aika kauan' ennen havaintoani.
-Kello 16.43 laskeutunut kone olisi pitänyt lentää ylitseni juuri samaan aikaan kuin vesibussi saapui paikalle. Poistuessani paikalta näin kellon Hakaniemessä ja näin siitä että kello oli 16.47, eli vesibussi oli ollut aivan täsmällinen. Kuitenkin kesti
' aika kauan' havaintoni jälkeen ennenkuin vesibussi tuli paikalle.
-Minun olisi pitänyt nähdä kaksi tavallista lentokonetta jos olisin nähnyt niitä koneita joista Kauppila kertoi. En kuitenkaan nähnyt ainoatakaan tavallista lentokonetta joka mielestäni kertoo sen ettei näiden lentokoneiden lentorata kulkenut ylitseni Hakaniemessä. Toisin sanoen, vaikka olisin erehtynyt ja nähnytkin kello 16.17 lentokoneen, niin minne katosi sitten kello 16.43: n lentokone?
-Laskeutuva lentokone on käsitykseni mukaan paljon ylempänä vielä tässä vaiheessa.
-Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut mm. lentokoneista ja helikoptereista ja minulla on vieläkin tallella käsikirjoja joissa esitellään maailman kaikki lentokoneet.
-Lisäksi olen kymmeniä vuosia asunut paikassa mistä näkee lentokentälle päin ja olen näin ollen varsin tottunut näkemään lentokoneita ja helikoptereita.

Jouduin myöhemmin uudelleen viemään tavaroita samaan veneeseen muutama kerta. Istuin samalla penkillä kuin aikaisemmin ja tällä kertaa tarkkailin nimenomaan H: ki- Vantaan lentokentälle tulevia lentokoneita jotka saapuivat Helsinkiin etelästä. Nämä koneet, joita luonnollisesti tunnistin heti tavallisiksi lentokoneiksi, lähestyivät lentokenttää etelästä mutta minusta katsottuna kuitenkin kaukana Hakaniemen sillan itäpuolella. Toisin sanoen ne eivät lentäneet lähelläkään havaitsemani pallon lentorataa.Björn Borg


Kellonaika: 16:30
Päivämäärä: 7.6.2005
Oma arvio kestosta: 5 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Hakaniemen tori
Kylä tai kaupunginosa: Hakaniemi
Kunta tai kaupunki: Helsinki
Maakunta: Uusimaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: lounas
Havainnon keskivaiheilla: zenith
Havainnon lopussa: pohjoinen

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 15

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 10 centin kolikko ojennetussa kädessä
Kohteen etäisyys lähimmillään: 2 x 6-kerroksisen hotellin korkeus
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 2x 6-kerroksisen hotellin korkeus

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: erittäin kova pohjoistuuli
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: ?

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: kirkas päivänvalo

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Hakaniemen tori
Mitä teit ennen havaintoa: Istuin penkillä

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: pyöreä pallo
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Musta

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: pysähtyi välillä
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: otti vauhtia välillä
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: helikopteri
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Katso selostus

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: H:ki 28.11.2012

Tutkijakommentit

B.Borg 28.11.2012: Tässä on nyt se oma havainto josta olen usein kertonut.Se muistuttaa jossain määrin havaintoa nro 772 sillä erolla että havainnossa nro 772 kohde on ilmeisesti liikkunut tuulen mukana mutta sitä se ei tehnyt minun tapauksessani.

Havaintoa koskevat muut kommentit (15 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
pepegunnar Voisiko Kaisaniemen säähavaintoasema jotenkin liittyä tapaukseen. Tuskin...29.11.2012 14:34:21
Doe Oliko siellä Hakaniemen rannassa muita ihmisiä? Eikö kukaan muu huomannut taivaalla mitään outoa? Olisiko mahdollista, että ilmiöt johtuisivat silmistäsi?29.11.2012 14:39:44
BBorg Ei ollut lähellä muita. Silmissäni ei mitään vikaa. Välillähän katsoin poispäinkin.29.11.2012 15:14:00
BBorg Nro.774:n lähettäjälle ( Kauhajoki).Ilmoituksesi hylätty koska täysin nimetön.Lähetä uudelleen ja laita nimesi ja yhteystietosi.30.11.2012 17:45:49
Peku Aivan selvä ilma/kaasupallo. Tuulikin sieltä ja vähä täältä. Näköharha eli heijastus. Tuntuuko tutulta "hera" Borg?30.11.2012 21:51:58
Doe Vaikea uskoa ettei Helsingin keskustassa kukaan muu olisi huomannut taivaalla lentävää ufoa. 02.12.2012 18:24:46
pepegunnar 50 km/h vauhdilla pääsee 5 minuutissa n. 4 km. Havaittu lentorata on korkeintaan 1 km.14.12.2012 20:48:49
BBorg Mittasin juuri ja totesin että arvioidusta lähtöpaikasta eli rautatieaseman ratapihalta kääntöpisteeseen on 0.9 km.14.12.2012 22:24:35
pepegunnar Kattoterassilta siimalla hinattu heliumipallo paluumatkalla (esim. ilmakuvauskokeilu). En usko tähän itsekään.15.12.2012 11:08:17
BBorg Siihen tarvittaisiin kaksi eri terassia sillä pallohan muutti suuntaansa 90 astetta kohdallani.15.12.2012 11:51:45


Mene sivulle: 1 2

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |