Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 747 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Tapauksen on havaintotietokantaan lisännyt havaitsijan puolesta ufotutkija 166 (Vertainen) 25.10.2012.

Syksyllä vuonna 2000 (tarkempi päivä ei tiedossa) Jämsän Juokslahdella vuonna 1968 syntynyt teknikko Lasse Nurminen katseli vaimonsa Seijan (salanimet) kanssa illalla talonsa ikkunasta kuinka noin 4 km:n päässä Himosvuorella järjestetyn valoheitinjuhlan valokiilat pyyhkivät taivasta. Ilma oli tyyni ja taivas pilvetön.

Noin klo 21.00 ikkunasta näkyi, kuinka talon lounaispuolelle ilmestyi noin 30 asteen ja 40 metrin korkeudelle pilvi, joka oli noin 200 m leveä ja 20 m korkea. Pilven muoto ja koko näkyivät hyvin, koska taivas oli vielä hieman valoisa. Pariskunta alkoi ihmetellä pilven kupeesta sinkoilevia keltaisia valokiekkoja, jotka tulivat ulos pilvestä, tekivät ilmassa kaarroksia taloon päin, ja painuivat takaisin pilveen. Valokiekkoja oli kerrallaan näkyvissä 3-4 kpl, ja niiden halkaisija oli noin 30-50 cm, mitään ääntä niistä ei kuulunut.

Lasse ihmetteli, kuinka Himosvuoren valokiilat voivat näkyä noin. Samaan aikaan oudon pilven takana ja yläpuolella näkyivät Himosvuoresta tulevat tavalliset valokiilat. Pilvestä sinkoilevissa valokiekoissa ei ollut kiilaa, niiden ääriviivat olivat selkeät, ja lisäksi ne olivat koko ajan vaakatasossa maanpintaan nähden. Pariskunta katseli ilmiötä 10-20 minuuttia.

Sitten Lasse aikoi lähteä käymään navetassa olevassa pannuhuoneessa, tarkoituksenaan vetää tuhkat pesästä. Heti talosta ulos tultuaan Lasse huomasi noin 25 metrin etäisyydellä talon pihassa valokehän. Valokehä oli konehallin päässä räystään tasalla, eli noin 4 metrin korkeudella. Mitään ääntä siitä ei kuulunut. Valoja oli kolmessa kehässä yhteensä 29 kpl. Keskellä oli yksi isompi valo, sisemmässä kehässä valoja oli noin 10 kpl ja uloimmassa kehässä siis loput. Valojen koko oli noin 30-50 cm.

Lasse hämmästeli valojen kirkkautta, mutta kirkkauteen nähden ne eivät valaisseet juuri lainkaan alla olevaa maata tai läheisiä rakennuksia (lähin seinä noin metrin päässä). Seuraavaksi Lasse päätti mennä 25 metrin päähän navetan päätyyn ja tarkistaa ovatko valot tosiaan siinä paikalla missä ne näyttivät olevan, vaikka hieman pelotti. Käveltyään navetan päätyyn valokehä oli edelleen samalla paikalla, etäisyyttä siihen nyt noin 15 metriä.

Uudesta katselupaikasta osa valokehästä jäi navetan kulman taakse, mikä varmisti sen sijainnin. Valojen etäisyys toisistaan oli muuttumaton. Lasse kävi nyt pannuhuoneessa, ja takaisin tullessa valokehä oli yhä paikallaan. Lasse meni sisälle hakemaan kameraa, mutta ei löytänyt sitä. Takaisin ulos tultuaan valokehä oli kadonnut, mutta pilvi talon lounaispuolella oli paikallaan. Valokehä oli pihassa näkyvissä 3-4 minuutin ajan.

Lasse meni sisälle tarkkailemaan pilveä, ja soitti noin 1 km:n päässä asuvalle tutulleen, näkeekö hän valokiekot. Ei nähnyt, vaikka kaiken järjen mukaan olisi pitänyt, sillä maisema on tasaista peltoa, eikä sieltäpäin katsoen ollut tämä outo pilvikään edessä, vaan jäi sivulle. Pilven häviämistä havaitsijat eivät nähneet, sillä he eivät katsoneet sitä jatkuvasti, vaan tekivät muutakin välillä. Pilvi ja siitä sinkoilleet valokiekot olivat kaikkiaan näkyvissä 30-40 minuuttia.


Kellonaika: 21:00
Päivämäärä: Tarkka ajankohta ei tiedossa.
Päivämäärän tarkennus: Syksy vuonna 2000, tarkempi päivä ei tiedossa.
Oma arvio kestosta: 30-40 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Maatalon piha
Kylä tai kaupunginosa: Juokslahti
Kunta tai kaupunki: Jämsä
Maakunta: Keski-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Outo pilvi oli koko ajan lounaassa.
Havainnon keskivaiheilla: Valokehä etelässä talon rappusilta katsottuna.

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30 (pilvi)
Korkeuskulma havainnon lopussa: 15 (kehä)

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: leveys 4-5 m (valokehä). Leveys 200 m, korkeus 20 m (pilvi).
Kohteen etäisyys lähimmillään: 20 m (valokehä). Ehkä vähän vajaa 100 m (pilvi).
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 4 m (valokehä). 40 m (pilvi).

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: tyyni ja kirkas sää
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 2-10

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: sisällä
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Maatalon pihassa katselin isoa valokehää, sekä sisältä ikkunasta katselimme pieniä pilvestä sinkoilevia valokiekkoja.
Mitä teit ennen havaintoa: Kävimme rantasaunassa. Otin siellä yhden keskioluen, joten olin selvinpäin.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Valokehä pyöreä alhaalta katsoen. Pilvi litteä.
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: keltainen valon väri

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: Paikoillaan olivat, paitsi kiekot sinkoilivat.
Pysähtyikö kohde: ei
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Pienet valokiekot hukkuivat pilven sekaan.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Valokehässä 29 kpl valoja.
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: En uskaltanut kävellä valokehän alle, vaikka hieman sitä harkitsin.
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Suhtautumisessani ei ole tapahtunut muutosta. Uskon maan ulkopuoliseen elämään, ja että monet ihmiset ovat nähneet ufoja. En vaan olisi uskonut, että itse näkisin tällaisen kohteen, joka laittaa pään pyörälle.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: 28.3.2008 Korpilahti

Tutkijakommentit

25.10.2012: Ufotutkija 166 (Vertainen) on tutkinut tapausta tapahtumapaikalla vuonna 2009, ja haastatellut siellä molempia silminnäkijöitä (tosin Seijaa en voinut jututtaa kuin pienen hetken). Havaintoilmoitus tehty alun perin 3/2008, mutta erinäisten syiden vuoksi julkaisu havaintotietokannassa valitettavasti vasta nyt.

Valoista tehtyjen havaintojen perusteella olen Lassen kanssa samaa mieltä: kumpaakaan valoilmiötä ei voi mitenkään selittää Himosvuoren valonheittimillä, eikä muillakaan tunnetuilla ihmislähtöisillä tavoilla. Pihasta ei ole näköyhteyttä Himosvuorelle edessä olevan mäen vuoksi, mutta kartan ja korkeuskäyrien avulla suorittamieni laskelmien mukaan erikoisen pienen pilven korkeudelta olisi ollut näköyhteys Himosvuorelle.

Mutta kuten todettu, valonheittimillä ei voi mitenkään selittää näitä valokiekkoja, etenkin kun otetaan huomioon, että havaitsijat näkivät samanaikaisesti myös oikeat valonheittimien kiilat, jotka tulivat Himosvuorelta!

Pihassa olleesta valokehästä tulee mieleen, että valot ovat saattaneet olla jonkinlaisen esineen pohjassa, ja tätä pitää Lassekin mahdollisena. Jos valot eivät kerran valaisseet rakennuksiakaan, niin eivät ne sitten valaisseet mahdollista esinettäkään, jossa olivat kiinni.

Seija sanoi, että hänkin oli nähnyt pihassa olleen valoilmiön, mutta ei enää muistanut siitä mitään yksityiskohtia. Pilvestä sinkoilleiden valokiekkojen osalta Seijan ja Lassen muistikuvat täsmäsivät. Seija sanoi myös, että häntä eivät tällaiset valoilmiöt juuri edes ihmeemmin kiinnosta, kun “Eihän niissä ole mitään kummallista“.

Havaitsijat kertoivat myös, että joskus vuonna 2008 heidän 6−8 -vuotiaat lapsensa kertoivat eräänä aamuna nähneensä yöllä makuuhuoneessaan isopäisen olennon. Lasse oli pyytänyt molempia piirtämään kuvan tästä olennosta, ja molemmat piirsivätkin samannäköisen.

Loppupäätelmänä totean, että havainnot jäävät selkeiksi havainnoiksi ufoista, joista on ollut aikaa tehdä tarkkoja havaintoja. Havaitsijoiden havainnot tukevat toisiaan. Tutkimusten aikana ei ilmene mitään, mikä antaisi aihetta epäillä havaitsijoiden kertomusten todenperäisyyttä. Jälleen tässä on yksi havainto, jonka “olisi pitänyt näkyä“ jollekin muullekin (siis naapuritalon tuttavalle, jolle soitettiin).


Havaintoa koskevat muut kommentit (1 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Fireball Jos Himosvuoren valoja ei olisi, kyseessä olisi mielenkiintoinen havainto. Mutta, Himosvuoren valot lienevät asian todellinen ratkaisu.23.11.2012 19:56:10


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |