Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 746 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Tapauksen on havaintotietokantaan lisännyt havaitsijan puolesta ufotutkija 166 (Vertainen) 24.10.2012.

Jyväskyläläinen vuonna 1961 syntynyt merkonomi Jussi Heinonen oli kävelylenkillä Jyväskylän Tourujoella. Noin kello 20:45 hän lähestyi entistä YLE:n ”radiotaloa” (Matarankatu 6), kun huomasi idässä noin 300 metrin päässä ja 15 asteen kulmassa metsikön yllä leijuvan suuren esineen, josta loisti valoa. Tultuaan noin 80 metrin etäisyydelle kohteesta, hän seisahtui kävelysillan eteläpäähän, ja ryhtyi tarkkailemaan sitä paremmin.

Kohde oli lautasmainen soikio, noin 6 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja 2 metriä korkea. Kohteen alaosa oli tumma, eikä siinä näkynyt erityisiä yksityiskohtia. Yläosan kupu, joka oli kuin levyistä koottu, oli teräksenharmaa. Etuosassa oletetun ohjaamon alla oli valolähde, jossa syttyi ja sammui välillä keltainen, välillä vihreä valo. Kohde leijui äänettömänä paikallaan radiotalon ja Tourulantien välissä hieman puidenlatvojen yllä (noin 25 metrin korkeudella), ja siitä erottui pieniä kaarevia ikkunoita, joista osasta loisti vihreää valoa. Kirkkaampaa vihreää valoa loisti oletetun etupään / ohjaamon puoleisista ikkunoista.

Kohteen oltua paikallaan noin 3-4 minuuttia, yhdessä ikkunassa näkyi liikettä, ja ikkunan väri muuttui mattavihreästä harmaaksi. Jussi sai ajatuksen, että joku tuli ilmeisesti katsomaan häntä ikkunaan. Nyt Jussi alkoi tuntea lievää pelkoa ja paniikkia, etenkin kun muita ihmisiä ei näkynyt, eivätkä viereisellä sillalla ohiajaneet autoilijat pysähtyneet. Jussi jopa aivan jähmettyi paikalleen, eikä pystynyt enää liikkumaan tai huutamaan.

Helpotuksekseen tässä vaiheessa Jussi huomasi joen toisella puolella pystykorvaa ulkoiluttavan miehen. Samalla kohde kääntyi, ja se alkoi liikkua hölkkävauhtia länteen, jolloin radiotalo jäi sen taustalle. Sitten kohde laski korkeuttaan ja siirtyi läheisten kuusten latvojen vierelle (noin 12 metrin korkeudelle ja noin 45 metrin päähän havaitsijasta), johon se pysähtyi.

Nyt kohteen peräosaan avautui liukuovimaisesti (ovet menivät aluksen sisään) aukko, josta työntyi esiin kaksi hopeanväristä putkea, joiden paksuus oli noin / vähintään 20 cm. Samalla kohteen ympärille tuli läpinäkyvä, noin puoli metriä paksu värikäs utuinen (ei hehkuva) vaippa, joka vaihtoi väriään sinivihreästä vaaleaan/valkoiseen.

Seuraavaksi kuului voimakas korkea kiihdytysääni, ja kohde lähti lentämään joenvartta luoteeseen. Jussin arvion mukaan kohteen nopeus oli “heti“ noin 100 km/h. Tämän jälkeen se nosti yhä nopeuttaan, ja 10 sekunnissa se oli jo kaukana taivaalla, ehkä jopa viiden kilometrin päässä. Viimeiseksi erottui vain valonvälähdys pohjoistaivaalla 45 asteen kulmassa.

Kohteen kadottua ja tilanteen lauettua, koiranulkoiluttaja juoksi Jussin luo kävelysillalle vauhkon koiransa kanssa (kesti jonkin aikaa, ennen kuin se alkoi rauhoittua). Jussi keskusteli miehen kanssa vartin verran. Kun kohteesta työntyi esiin kaksi putkea, mies oli lähes sen alapuolella, ja kuulikin sen kiihdytysäänen, mutta ei ehtinyt nähdä itse kohdetta. Lähimmillään Jussista kohde oli noin 45 metrin päässä, ja alimmillaan maasta noin 12 metrin korkeudella. Kohde oli näkyvissä kaikkiaan noin neljä minuuttia.


Kellonaika: 20:45
Päivämäärä: 31.10.1991
Kesto kellosta: en tarkistanut kellosta
Oma arvio kestosta: 4 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Joen ranta Tourukatu 2:n kohdalla
Kylä tai kaupunginosa: Tourula
Kunta tai kaupunki: Jyväskylä
Maakunta: Keski-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: alun perin ilmoitettu pohjoinen (tutkimusten mukaan itä)
Havainnon keskivaiheilla: alun perin ilmoitettu länsi (tutkimusten mukaan koillinen)
Havainnon lopussa: luode

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 15
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: pituus 6 m, leveys 4 m, korkeus 2 m
Kohteen etäisyys lähimmillään: 45 m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 12 m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: en muista
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -5

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: silmälasit
Havaintopaikan kuvaus: Tourujoen eteläranta lähellä YLE:n entistä radiotaloa, pienen kävelysillan kohdalla.
Mitä teit ennen havaintoa: Olin iltakävelyllä

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: epäsäännöllisen muotoinen pyöreähkö alus
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: metallinharmaa

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: Ensin se oli paikallaan. 3-4 min kuluttua hölkkävauhtia 50 m, johon hetkeksi pysähtyi. Sitten kiihtyvä nopeus.
Pysähtyikö kohde: kyllä
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Nopeampi kuin ihmisen rakentamat tavanomaiset lentolaitteet, ”nopea kuin ohjus”.
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Kiihdytti taivaalle ja katosi riittävän kauas ehdittyään.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Ikkunoista loisti vihreää valoa, joka ei kuitenkaan valaissut ympäristöä
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Etuosassa ohjaamon alla valolähde, josta loisti vihreää ja keltaista valoa
Kuuluiko kohteesta ääntä: kyllä
Kuvaile äänet: Kun kohde kiihdytti pois, kuului korkea ”kiihdytysääni”
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: kyllä
Kuvaile eläinvaikutus: Pystykorva vauhkoontui
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: Siinä vaiheessa kun joku tuli ilmeisesti ikkunaan. Havainnon jälkeen olo kuitenkin yllättävän rauhallinen
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: kyllä
Kuvaile jälkiä: Kun ufo kiihdytti, niin ilmavirtaus tuntui
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: 1980-luvulla olin lukenut jonkin verran ufokirjallisuutta. Havainnon jälkeen alkoivat erityisesti tieteiselokuvat kiinnostaa.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: 23.6.2008

Tutkijakommentit

25.10.2012: Havaintoilmoitus on tehty alun perin 6/2008, mutta erinäisten syiden vuoksi julkaisu havaintotietokannassa valitettavasti vasta nyt.
Ufotutkija 166 (Vertainen) on haastatellut havaitsijaa useaan otteeseen, mm. tapahtumapaikalla 3/2009.

Havaitsijalla on ollut aikaa tehdä kohteesta kiitettävän tarkkoja havaintoja. Havaitsijan arvioita kohteen koosta ja etäisyyksistä voidaan pitää realistisina, sillä kohde kulki 7-kerroksisen YLE:n radiotalon edestä, jonka etäisyys havaitsijasta kohteen havaintohetkellä oli noin 80 metriä. Havaitsija on siis pystynyt arvioimaan kohdetta radiotalon muodostamaa taustaa vasten. Koiran vauhko käytös, ja sen ulkoiluttajan kuulema äänihavainto tukevat havaitsijan kertomusta. On olemassa lukuisia ufotapauksia, joissa koira on reagoinut voimakkaasti oletetun ufon läheisyydessä, usein juuri hätääntymällä.

Lähimmillään kohde oli vain noin 30 metrin päässä vilkkaasti liikennöidystä Tourulan risteyksestä, josta lähtee liittymä Vaajakosken moottoritielle. Jyväskylän keskustaan on 1 km. Tuohon aikaan havaintopaikan ohi ajaneita autoja on ollut varmasti useita, ja lisäksi autokaistan vieressä kulkee kevyenliikenteen kaista. Tietojeni mukaan kukaan muu ei tuolta ajalta ja siltä alueelta ole kuitenkaan tehnyt ufohavaintoa. Jälleen ufotapaus, jolla “kaiken järjen mukaan“ olisi pitänyt olla useampiakin silminnäkijöitä.

Tapauksen kokonaisarviointia vaikeuttaa hivenen se, että havaitsijaa haastatellessa hän ilmoittaa enemmän yksityiskohtia kuin mitä ilmoitti havaintoilmoituksessa. Aivan uusina tietoina tulikin pysähdys 12 metrin korkeuteen kuusten latvojen vierelle juuri ennen kiihdytystä, kohdetta ympäröinyt utuvaippa, liukuovet ja kaksi ulostullutta putkea, sekä ohjaamon alapuolella ollut valonlähde. Tiedot kohteen liikkumisesta siis muuttuivat, ja kohteen yksityiskohdat lisääntyivät. Asiasta kysyttäessä Jussi sanoi, että ei vain muistanut kaikkea silloin kun lomaketta täytti.

Hattua nostan sille, että havaitsijalla on rohkeutta julkistaa nimensä. Kaiken edellä kerrotun perusteella arvioin tapauksen lähihavainnoksi ufosta. Jussi itse totesi kohteesta noin yleisesti, että "Ei tuntunut olevan tästä maailmasta". Havaitsijalla on myös muita paranormaaleja kokemuksia, mm. yksi enkelikokemus.

Huomautus koskien piirrosta: Piirros näkyy oikeassa koossa vasta, kun klikkaa hiirellä kuvaa, ja kuva avautuu omaan ikkunaansa

Havaintoa koskevat muut kommentit (8 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Foliokuuppa Natsien tyypilinen ufo.25.10.2012 08:53:36
Foliokuuppa Juuri tämän tyyppiset alukset todistavat saksalaisilla olleen korkeampaa teknologiaa käytössä. Mutta mistä ovat saapuneet? Eri ulottuvuudesta vai 70 vuoden takaa jotenkin?25.10.2012 16:44:20
Ax Tämä ei kyllä todista yhtään mitään...25.10.2012 19:12:11
Foliokuuppa 2 vaihtoehtoa. Joko tarina on satua tai sitten kyseessä on ihka aito natsien sota-aikainen ufoalus. Muukalaisiin en usko tämän liittyvän.26.10.2012 17:06:28
Ax Mistä kohtaa kertomusta tarkalleen löydät natseihin viittaavaa aineistoa? 26.10.2012 21:06:51
Foliokuuppa Lautanen on tyypillinen natseihin yhdistettävä malli. Siis jos ilmoituksessa on totuuden häivääkään. 99% roskaa.26.10.2012 21:15:26
Koiruus Koirat nyt vauhkoontuvat kun kuumailmapallo laskeutuu lähietäisyydelle. Koirat pelkäävät ylhäältä tulevaa uhkaa (petoja)29.10.2012 09:37:30
TSTS Oikea ufo se oli. Venuslaista tekoa. Erittäin hyvä havainto. Venuslaiset ovat vain 1500 vuotta meitä edellä.01.11.2012 02:08:43


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |