Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 744 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Tapauksen on havaintotietokantaan lisännyt havaitsijoiden puolesta ufotutkija 166 (Vertainen) 24.10.2012. Havaintoilmoitus on tehty alun perin vuonna 2009, mutta erinäisten syiden vuoksi julkaisu havaintotietokannassa valitettavasti vasta nyt.

Havaintotietokannassa on yksityiskohtaiset tiedot vain tästä havainnosta (jäljempänä kerrotaan 1. havainnosta), ja tämän havaintoilmoituksen havaitsija (Mikko) alunperin ilmoitti SUT ry:lle. Dokumentoituja havaintoja on kaikkiaan neljä, joissa havaitsijoina Mikko sekä hänen kavereitaan. Tilanpuutteen vuoksi havaintoselostukseen ei mahdu tämän kaveriporukan havainnot 2-4, joten ne on laitettava erilliselle havaintolomakkeelle.

Useampia tapauksia sisältävän kokonaisuuden selkeyden ja luettavuuden vuoksi seuraavassa ufotutkija 166:n seikkaperäinen selostus Kuopiolaisen kaveriporukan ufohavainnoista vuosilta 2006-2007.

Taustaa:

Mikko, Esko ja Ensio (salanimiä) ovat kuopiolaisia kaveruksia aikuisiän kynnyksellä, jotka ovat yhdessä, ja/tai joidenkin kavereidensa kanssa tehneet useita havaintoja oudoista, tunnistamattomiksi jääneistä kohteista (yhteensä noin 10 tapausta). He ovat usein varta vasten lähteneet porukalla katsomaan taivasta, jos siellä näkyisi sinä iltana mitään erikoista, ja monesti näitä outoja kohteita sitten onkin havaittu, ja usein vieläpä samoilla tietyillä “tähystyspaikoilla“. Seuraavaan on koottu heidän omasta mielestään merkittävimpiä ja mieleenpainuvimpia havaintojaan.

1. havainto. Kuopio, Ritisenlahti

Vuodenvaihteen 2006 – 2007 tietämillä Mikko, Esko ja Ensio menivät autolla maaseudulle Kuopion Ritisenlahdelle katsomaan näkyisikö mitään erikoisia ilmiöitä. Erään pellon laidassa sijaitsi heidän tuttu “tähystyspaikkansa“, jossa he olivat aiemminkin nähneet erikoisia ilmiöitä taivaalla. Paikalle tultuaan noin kello 23:00 Esko ja Ensio menivät autosta ulos tupakalle, ja Mikko jäi autoon, koska pakkasta oli noin 15 astetta. Pian tämän jälkeen Mikko huomasi ikkunan läpi eteläisellä taivaalla noin 40 asteen kulmassa keltaisen tähteä isomman valon. Mikko nousi ulos autosta, koska epäili, ettei se ollut tähti, ja kehotti Eskoa ja Ensiotakin katsomaan. Mikko tiesi jo entuudestaan, että oudot ilmiöt taivaalla tulevat usein esiin ensin jonkin tutun asian muodossa, jolloin niitä saattaa aluksi luulla vain hävittäjäkoneen valoiksi tai vaikka tähdiksi.

Hetken kuluttua valo alkoi huojumaan edestakaisin, jonka jälkeen se lähti vauhdilla ylöspäin, kääntyi sitten liikkumaan hitaasti vasemmalle, ja sen jälkeen oikealle. Valo oli arviolta useiden kilometrien päässä, ja se lähestyi hitaasti havaitsijoita kaarevalla radallaan. Sen tullessa yhä lähemmäs kyljestä erottui punainen viiva, josta välkkyi keltaista valoa eri kohdista. Kun valo oli tullut noin 200 metrin etäisyydelle, alkoi sen muoto erottua. Se oli musta lautasmainen esine, jonka kyljessä oli punainen viiva, mikä Mikon mielestä myöhemmin sammui, tai sitten esine vaihtoi asentoa niin ettei viivaa enää näkynyt.

Havaitsijat pystyivät nyt tekemään kohteesta erittäin tarkkoja havaintoja. Alhaaltapäin pyöreän lautasen pohjassa oli neljä leveän T-kirjaimen muotoista valoisaa paneelia ristiasetelmassa kapeat päät osoittaen kohti lautasen pohjan keskiosaa (kaksi punaista ja kaksi sinistä paneelia oli vastakkain). Lautanen lensi tasaista hidasta vauhtia nokka hieman alaspäin, ja kun se oli havaitsijoiden yläpuolella noin 30 – 40 metrin korkeudella, sen punaiset ja siniset pohjapaneelit vaihtuivat muutaman sekunnin (ehkä viiden sekunnin) ajaksi yhteensä kolmeksi punaiseksi pyöreäksi valopisteeksi, jotka olivat kolmion muodossa, ja tämän jälkeen punaiset ja siniset paneelit palasivat taas näkyviin. Ja vain sen hetken kun kolme punaista valoa näkyivät, kuului kohisevaa tai jylisevää ääntä, mutta jostain syystä tämä ääni kuuluikin sieltä päin taivasta, missä kohde havaittiin ensimmäisen kerran. Muita ääniä ei koko aikana kuulunut.

Esine oli arviolta seitsemän metriä leveä, ja alimmillaan maasta 30 - 40 metrin korkeudella. Tämän ylilennon jälkeen esine jatkoi matkaansa hitaasti kohti pohjoista kunnes hävisi näkyvistä. Havaintoaika kellosta katsottuna puoli tuntia. Kaikki näkivät kohteen samanlaisena. Mikko koki havainnon aikana jonkin verran pelkoa, mutta Esko ja Ensio olivat havainnosta vain innoissaan.

Havainnot 2-4 seuraavassa havaintoilmoituksessa.
Kellonaika: 23:00
Päivämäärä: Tarkka ajankohta ei tiedossa.
Päivämäärän tarkennus: Joulun aikoihin vuosien 2006-07 vaihteessa
Kesto kellosta: 30 min
Oma arvio kestosta: 30 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Ritisenlahti
Kylä tai kaupunginosa: Ritisenlahti
Kunta tai kaupunki: Kuopio
Maakunta: Pohjois-Savo

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: etelä
Havainnon keskivaiheilla: suoraan pään yläpuolella
Havainnon lopussa: pohjoinen

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 40
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 7 m
Kohteen etäisyys lähimmillään: 30-40 m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 30-40 m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei tuulta
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -15

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt2: kuu
Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: pysäköity
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: aukea pelto metsätien varrella
Mitä teit ennen havaintoa: Istuin autossa ja odotin tottuneeseen tapaan

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: lautasmainen
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Musta kiekko

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: tasaista hidasta vauhtia
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: liikkui mopon vauhtia
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Kohde jatkoi matkaansa, kunnes sitä ei enää näkynyt.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: jonkin verran
Valaisiko kohde ympäristöä: kyllä
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Pohjassa punaisia ja sinisiä valopaneeleita, sekä punaisia valoja. Kyljessä punainen viiva, välkkyi keltaista valoa.
Kuuluiko kohteesta ääntä: kyllä
Kuvaile äänet: kohisevaa / jylisevää ääntä, kun kohde oli suoraan yläpuolella
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: Kyllä, ja jännitti kovasti nähdä niinkin vaikuttava näky (Mikko)
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olin aikaisemminkin nähnyt samalla porukalla tunnistamattomia lentäviä kohteita. Tämä havainto vakuutti entisestään, että ufoja on olemassa.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: 19.1.2009 Kuopio

Tutkijakommentit

24.10.2012: Ufotutkija 166:n arvio 1. tapauksesta

Erittäin vaikuttava havainto kaiken kaikkiaan: kolme havaitsijaa, joiden tarkat havainnot tukevat toinen toisiaan, pitkä havaintoaika, lähes täysin äänetön. Arvioin selkeäksi ufohavainnoksi.

Tämä oli se havainto, jonka havaintoilmoituksen täyttäjä, Mikko, alun perin ainoastaan lähetti, mutta tuolloin hän lupasi kertoa vielä muistakin havainnoista. Muut kolme mielenkiintoisinta havaintoa tulivat yksityiskohtineen tietooni vasta heitä haastatellessa. Katso ufohavaintoilmoitus nro 745.

Havaintoa koskevat muut kommentit (1 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Doe Siis nämä havainnoitsijat eivät sitten viitsineet pyytää ketään tutkijaa tai lehtimiestä seuraamaan jänniä juttuja taivaalla? Kameraakaan ei älytty ottaa mukaan?24.10.2012 23:57:40


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |