Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 606 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: 4.2.2012 olin Lappeenrannan Lapvedellä Vellamonkadulla viettämässä pizza- ja rupatteluiltaa kahden ystävättäreni kanssa. Olin menossa sunnuntaina töihin kuten ystävättärenikin, joten olimme ihan omilla autoillamme kylässä. Vähän ennen klo 22 lähdimme koteihimme ja menimme kadulle autojamme käynnistämään ja mietimme, että näinköhän käynnistyvät kovasta pakkasesta johtuen. Laitoimme automme pörräämään käyntiin ja jäimme ulos kadulle vielä rupattelemaan toviksi.

Pian klo 21:55 aikaan (minulla ei ollut kelloa enkä haltioitumisesta johtuen tajunnut katsoa puhelimestakaan kellonaikaa, mutta vaikka arvioin tähän asti tuon ajan niin nyt pystyin sen varmentamaankin sillä kuvissa näkyy kellonajat 21:55 ja 21.56!) havaitsin taivaalla oudon kaakosta luoteen suuntaan liikkuvan punertavanoranssin isohkon, hyvin kirkkaan valon, sanoin sen ystävättärelleni ja sitä sitten yhdessä seurasimme. Itse omasta puolestani voin sanoa, että seurasin valoa koko sen lennon ajan lukuunottamatta hetkeä, kun nappasin heti alussa muutaman sekunnin kuluttua havainnon tehtyäni autostani kameran ja poistin siitä pari vanhaa kuvaa. Valo lensi itse arvioiden n. 30-40, ehkä 50 sekunnin ajan taivaankannen yli. Ystäväni mielestä tosin aika oli (5.2. keskustelussamme) ehkä ainakin minuutin mittainen. Seisoimme Vellamonkadulla kadun suuntaisesti havannoiden kasvot Joutsenon suuntaan eli valon havaitsimme, me kuin napana ollen, koillisessa ja päättyen luoteeseen

Valo ei ollut mielestäni satelliitti, joita olen monesti havainnut taivaalla. Eikä todellakaan vaikuttanut olevan lentokonekaan. Tämä kulki reilusti alempana kuin satelliitti, oli isompi, todella selkeästi kirkkaampi ja erivärinen valo ja kulki nopeampaa. äntä ei kuulunut. Se ilmestyi kuin tyhjästä näkyviin ja hävisi yhtä oudosti, kun vaihtoi suuntaa luoteessa kuin poispäin pohjoiseen tai "ylöspäin" avaruuteen. Samantien valo himmeni parissa sekunnissa, ei pienentyen, vaan kadoten kokonaan näkyvistä emmekä sitä enää missään taivaalla havainneet. Myös valon muoto muuttui lentoradan muututtua, mielestäni liiteäksi viivamaiseksi, jossa hajanaisia valonpilkahduksia. Valo vaikutti 1. lentoradan aikana omaan silmääni paljaalla silmällä katsottuna kaarevalta, mutta kameran kuvissa se näyttää pyöreähköltä. Se ilmeisestikin liikkui korkeudessaan hyvin nopeasti. Tuon 40-50 sekunnin aikana se oli liikkunut liki koko taivaankannen ilmestymiskohdastaan kaakosta luoteeseen vaakasuoraa lentorataa, kunnes luoteessa ollessaan vaihtoi lentorataansa ykskaks kuin ylöspäin tai pohjoiseen ja himmeni parissa sekunnissa kadoten kokonaan arvioiden n. 5 sekunnissa.

Sain valosta otettua 3 kuvaa, mutta videokuvaa en päässyt ottamaan.

Liekö Puolustusvoimilla/Ilmavoimilla tai jollain taholla havaintoa tästä? Ellei Puolustusvoimilla ole antaa selitystä tälle lentävälle esineelle, niin minä olen valmis uskomaan ufohavaintoon. Olen ollut Etelä-Saimaaseen yhteydessä. He olivat olleet 5.2. rajavartiostoon yhteydessä ja tiedustelleet olisiko siellä havaintoa tästä, mutta ei kuulemma ollut. En ole koskaan aiemmin elämässäni tehnyt tällaista havaintoa taivaalla, ja tähdenlentoja, satelliitteja kuin lentokoneitakin olen taivaalla havainnut paljonkin. Revontuliakin ja hätäraketteja pari kertaa. Tämä oli selkeä eteenpäin kuin koneellisesti liikkuva valo ja aivan erivärinen kuin tähdenlento. Ottamani valokuvat eivät tee oikeutta valolle, sillä kuvissa se ei näytä lainkaan niin kirkkaalta ja punertavalta kuin paljaalla silmällä näytti.

Laitan oheen liitteeksi ottamani kuvat havainnostani. Tekijänoikeudet kuviin on minulla. Samoin julkaisuoikeudet ennen kuin niistä on muuta sovittu jonkun tahon kanssa. Ensimmäisessä kuvassa näkyy myös kadun laidassa sijaitsevat puut ja tämän kuvanoton aikana minulla oli kamerassa salama päällä. Poistin salaman ja kuvasin zoomaten kaksi seuraavaa kuvaa. Toinen ja kolmas kuva on sellainen. Kun kuvien valoa suurentaa, se näyttää kuin auringolta.

Minua harmitti suunnattomasti se, että en voinut kamerallani videokuvata tapahtumaa, sillä kameramme oli niin täynnä kuvia, että sen muisti ei olisi riittänyt. Tämän tiesin jo ennen tätä tapausta, kun olisin tarvinnut kameraa muuallakin ja tavallisille kuvillekaan ei muisti ole riittänyt. Mieheni on pitänyt tyhjentää kameramme jo useita viikkoja, mutta ei ollut sitä tehnyt. Jouduin poistamaan näitäkin kolmea kuvaa varten kamerasta pari kuvaa, että sain nämä kuvat otettua.

Tämä mieletön kokemus sai minut 4.2.-5.2. yöllä kuin 5.2. iltana työvuoroni jälkeen tutkimaan nettiä tuntitolkulla vastaavanlaisia havaintoja löytääkseni ja ainoat vastaavat löydän UFOihin liittyen. Esim. MTV3 on tehnyt jutun 8.9.2008 Jaakko Hellstenin ja tämän vaimon tekemästä havainnosta Helsingissä Kaunissaaressa. Tuon valoilmiön väri, oranssinpunainen kirkas valo vaikuttaa samanoloiselta kuin oma ja ystävättäreni havainto.
http://www.youtube.com/watch?v=eIx8UOtLljM

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/09/707414

Ja kun "kaikki" aina epäilevät ihmisten luotettavuutta näitä asioita, =ufo-asioita, käsitellessä niin jos sillä on jotain merkitystä, niin olen Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu enkä todellakaan lähtisi hulluja höpisemään. Silläkin uhalla, että jotkut äänestäjät pitävät tämän jälkeen höperönä niin ihan vapaasti. Minä ja naisystäväni tiedämme mitä näimme ja olimme siitä hyvin ihmeissämme, kun emme oikein keksineet selitystä ja valo ja sen lentorata oli niin outo, ettei se käynyt hätäraketin eikä tähdenlennon tai satelliitin kanssa yksiin. Ystäväni tosin totesi, että taitaa olla venäläisten tiedustelua :) Minä en tälle keksi luonnollista selitystä, vaan kyse oli koneellisesta lennosta. Valo kulki vaakasuoraan taivaankannen halki tasaista nopeutta ja muutti ykskas sitten suuntaa ihan muualle. Keskustelimme ystäväni kanssa koko ajan kun seurasimme valon liikkumista. Ehkä haimme vahvistusta toinen toiseltamme näkemällemme :)
Kellonaika: 21:55
Päivämäärä: 4.2.2012
Oma arvio kestosta: 30-40-50 sekuntia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Vellamonkatu 21 talon kohdalla kadulla ulkona
Kylä tai kaupunginosa: Lapvesi
Kunta tai kaupunki: Lappeenranta
Maakunta: Etelä-Karjala

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: koillinen
Havainnon keskivaiheilla: pohjoinen
Havainnon lopussa: luode

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: en pysty arvioimaan
Kohteen etäisyys lähimmillään: en pysty arvioimaan etäisyyttä, ylhäällä taivaalla
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: en pysty arvioimaan

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei tuullut
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -25

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Omakotitaloalue Lappeenrannan Lapvedellä Vellamonkadulla kadulla. Pakkasilma, kirkas kuulas sää ja taivas. Pimeä, katuvaloja vieressä. Joitain tähtiäkin taivaalla näkyi.
Mitä teit ennen havaintoa: Juttelin ystävättäreni kanssa kadulla autojemme vieressä, sillä laitoimme autot käyntiin ja odotimme niiden lämpenemistä tovin ja jäimme seisomaan autojen ulkopuolelle juttelemaan.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: pyöreähkö
Kohteen ääriviivat: epäselvät
Kohteen väri: monivärinen
Kuvaile väri: Punertavanoranssi paljaalla silmällä ja säkenöivän kirkas valo. Kameran kuvassa enemmän oranssinkeltainen.

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Vaakasuoran lentoradan aikana aivan tasainen vauhti siihen saakka kun lentorata muuttui luoteessa.
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Erittäin nopea sillä korkeudellaan, paljon nopeampi kuin lentokone tai hävittäjä.
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Se vaihtoi lentorataansa luoteessa kuin ylöspäin avaruuteen tai pohjoiseen. Mutta sen valo himmeni heti kun liikerata muuttui ja katosi tyystin n. 5 sekunnissa. Siitä arvioin, että vain erittäin lujaa vauhtia kulkeva esine voi kadota kokonaan noin nopeasti.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Tosi voimakas, kirkas punertavanoranssi valo.
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olen olut aina avoin ja uskon avaruudessa esiintyvään muuhunkin elämään. Uskon myös eri puolilla maailmaa kaikkien aikojen saatossa tehtyihin lukemattomiin havaintoihin ufoista. Itse en ole kuitenkaan koskaan nähnyt tai erityisesti etsinytkään poikkeavaa ilmiötä=ufoa taivaalta.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: kyllä
Mihin ilmoitettu: Laitoin sähköpostia tähän mennessä Ilmavoimiin, sanomalehti Etelä-Saimaaseen, Yle Etelä-Karjalaan, MTV3:lle.
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Kirjoitin havainnostani facebookin seinälleni. Eräs fb-kaverini kirjoitti, että hän taisi nähdä tapauksen loppuosan, kun ihmetteli, että onpa kummallista, kun punertava tähdenlento lentää ylöspäin. Etelä-Saimaa oli tiedustellut rajavartiostolta tapauksesta, mutta siellä ei oltu havaittu mitään. E-S laittoi nettisivuilleen kyselyä http://www.esaimaa.fi/Online/2012/02/05/Outo+valoilmi%C3%B6+Lappeenrannan+yll%C3%A4+-+n%C Laitan ottamani 3 kuvaa mukaan näytille, mutta niiden kaikkinaiset tekijän- ja julkaisuoikeudet ovat minulla, kunnes toisin sovita
Päivämäärä ja paikka: 6.2.2012 Lappeenranta

Tutkijakommentit

B. Borg 7.2.2012: Satu Virtala lähetti tämän ilmoituksen meille jo eilen mutta sitä voitiin siirtää Havaintotietokantaan vasta tänään sen jälkeen kuin ulkopuolisten nimiä oli poistettu ilmoituksesta.

Tämä havainto on herättänyt paljon huomiota ja Etelä- Saimaa-lehti julkaisi useita juttuja tapauksesta.

Tarkistin heti Lappeenrannan tuuliolosuhteet havaintohetkellä ja panin merkille että kohde oli liikkunut tuulen mukana.
Tämän johdosta varmistuin siitä että kyseessä oli ns. ufolyhty/ufolyhdyt.
Ilmoitin asiasta Etelä-Saimaa-lehdellä josta sitten soitettiin ja haastateltiin minua asian johdosta.
Haastattelu julkaistiin sitten samana päivänä:

http://www.esaimaa.fi/Online/2012/02/07/Ufotutkija+Bj%C3%B6rn+Borg+uskoo+valoilmi%C3%B6iden+olevan+ufolyhtyj%C3%A4/2012112900899/4

Myös havainnon ilmoittaja on nyt ilmoittanut että uskoo että kyseessä oli ufolyhty mitä hän näki ja valokuvasi.
Juuri tämä tosiasia että kohde liikkui tuulen mukana ratkaisi tämän tapauksen.

Linkkejä Etelä-Saimaa-lehden muihin juttuihin tästä tapauksesta löytyy SUTin ykkösfoorumilla julkaistusta Linkkilistasta.
PS. SUT on saanut luvan ilmoittajalta julkaista nuo kuvat.


Havaintoa koskevat muut kommentit (8 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Foliopää Nämä ihmisten ufolyhty raportit ovat älyttömiä. Suosittelen ylläpidolle, että uuden ilmoituksen tekijän tulee tunnistaa ufolyhdyt ennen kuin kirjoittaa raportin. Menee älyttömäksi jo.07.02.2012 23:54:25
Myötähäpeä Jälleen kerran nähtiin kuinka ihmistä voi viedä kuin kuoriämpäriä. Paljon melua lasten leluista.08.02.2012 11:14:18
Nordik Voiko nämä ufolyhdyt olla peräisi Venäjältä asti? Huvittaa nuo Foiliopään ja Myötähäpeän repeämiset (:::)08.02.2012 17:25:31
änestäjä Noh, tuskinpa havainto muuksi muuttuu, oli valtuutettu tai seminologi! ;D08.02.2012 21:29:28
Satu Virtala En ole kyllä täysin vakuuttunut siitä, että valo olisi ollut ns. "ufolyhty", koska se oli niin kirkas silmälle, kuin punertava tähti. Erikoisia havaintoja valopalloista Lpr:ssa tulvii edelleen.11.02.2012 00:03:51
Satu Virtala Valopalloja nähty eri puolilla Lpr:n ympäristöä kohta viikon ajan. Tässä linkki E-S:n yhteen uutiseen http://www.esaimaa.fi/Online/2012/02/09/Kahdeksan+kirkkaan+pallon+valoilmi%C3%B6+Hanhij%C3%A4rvell11.02.2012 00:06:01
BBorg Olen kommentoinut noita 8 valoa tässä: http://www.fufora.fi/sutforum/viewtopic.php?f=1&t=443311.02.2012 00:23:41
Ts Totta on.24.02.2012 19:01:58


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |