Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 546 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Tulin kotiin ja seisahdin pihalle ennen kuin menin sisään. Katsahdin taivaalle. "Tähdet" olivat varsin hyvin näkyvissä, varsinkin etelä-lounaassa näkyvä kirkas "tähti" (Jupiter?) Noin oletetun Jupiterin (URSAn tähtikartan perusteella) suunnassa näkyi himmeämpi kohde, joka liikkui melko nopeasti, korkeammasta korkeuskulmasta (eli summittaisesti pohjoisesta) matalampaan kulmaan (eli etelään). Oletin kohteen olevan sateliitti. Kohde ohitti oletetun Jupiterin näkökulmastani katsottuna oikealta puolelta (eli lännen puolelta), mutta yht'äkkiä se teki mutkan ensn vasemmalle (itään) ja sitten muutti suuntaansa ja menikin oikean (idän) kautta koillisen suuntaan kiihtyvällä vauhdilla, kunnes katosi ollessaan noin kello kahden suunnassa verrattuna oletettuun Jupiteriin. Kohde oli koko havainnon ajan yhtäjaksoisesti näkyvissä enkä kääntänyt katsettani välissä muualle.

Kohde näkyi noin tähden kokoisena ja värisenä valopisteenä, minkä perusteella arvelin ensin suoran kulkureitin vuoksi kyseessä olevan sateliitin. Kunnes siis kohde alkoi mutkitella ja muutti suuntaansa lähes 180 astetta. Olettaisin kohteen olleen kaukana, mutta koon tai etäisyyden arviointia varten ei ollut mitään hyviä vertailukohtia talon, puiden ja tähtitaivaan lisäksi. Missään tapauksessa kohde ei ollut kovin lähellä. On mahdotonta sanoa varmasti tuliko kohteen valo itse kohteesta vai oliko kyse heijastuksesta, mutta tähän aikaan yöstä aurinkokaan olisi tuskin enää edes korkealla lentävään kohteeseen osunut.

Kohteen liikeradan koko ei havainnointipaikalta katsottuna näyttänyt dramaatisen isolta (kohde ei pyyhkinyt pitkin taivasta) vaan kohde pysyi koko ajan suhteellisen lähellä oletetun Jupiterin suuntaa. Sen sijaan kohteen käyttäytyminen vaikutti epätyypilliseltä. Uskaltaisin väittää, että kyseessä ei ollut käyttäytymisensä perusteella ainakaan lentokone, helikopteri, sateliitti, meteori, planeetta, kiinalainen UFO-lyhty, suokaasu, säähavaintopallo, jättövana tai muukaan mikä nyt ensimmäisenä tulisi mieleen.
Kellonaika: 02:17
Päivämäärä: 8.10.2011
Oma arvio kestosta: 10-15 sek

Havaintopaikka

Kylä tai kaupunginosa: Vallila
Kunta tai kaupunki: Helsinki
Maakunta: Uusimaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: etelä-lounas
Havainnon keskivaiheilla: etelä-lounas
Havainnon lopussa: etelä-lounas

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: n. 60
Korkeuskulma havainnon lopussa: n. 60

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: mahdotonta arvioida
Kohteen etäisyys lähimmillään: mahdotonta arvioida. korkealla, ilmakehän rajoilla?

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei tuullut
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 9

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt2: kuu
Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Kodin sisäpiha kerrostaloalueella Helsingin itåisessä kantakaupungissa.
Mitä teit ennen havaintoa: Olin kävelemässä kotiin.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Muoto ei erottunut
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Kohde vaikutti lähinnä sateliitilta tai joltakin taivaankappaleelta, voisi kai sanoa että valkoinen valo.

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: Kohde muutti suuntaansa ja vauhti kiihtyi
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Hitaampi kuin tähdenlento tai sateliitti, nopeampi kuin lentokone
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Ensin kohteen suunta muuttui, sitten vauhti kiihtyi, minkä jälkeen kohde hävisi jäljettömiin kirkkaalla taivaalla.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Tähteen tai planeettaan verrattava piste taivaalla
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Tunnistamattomia kohteita näkyy taivaalla, se on fakta. Mitä ne ovat, sitä voi kukin spekuloida, eikä minusta ole järkevää sulkea mitään vaihtoehtoa pois pelkkien ennakkoluulojen vuoksi. Suhtautumisessani ei havainnon jälkeen tapahtunut mitään muutosta.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Mihin ilmoitettu: Melko mitätön havainto, ei tullut mieleen mitään syytä ilmoittaa asiasta mihinkään muualle.
Päivämäärä ja paikka:

Tutkijakommentit

B.Borg 8.10.2011: Oletan kyllä että havaitsija on nähnyt lentokoneen joka on ollut laskeutumassa ja tietysti tehnyt erilaisia ohjausliikkeitä valmistautuessaan laskuun.

Niinpä Chaniasta onkin tullut lento AY 1744 jonka laskeutumissaika on ollut 2:15.
Oletan että havaitsija on nähnyt juuri tämän koneen.

B.Borg 8.10.2011: Havaitsija:: " Kohde ohitti oletetun Jupiterin näkökulmastani katsottuna oikealta puolelta (eli lännen puolelta), mutta yhtäkkiä se teki mutkan ensn vasemmalle (itään) ja sitten muutti suuntaansa ja menikin oikean (idän) kautta koillisen suuntaan kiihtyvällä vauhdilla, kunnes katosi ollessaan noin kello kahden suunnassa verrattuna oletettuun Jupiteriin. Kohde oli koko havainnon ajan yhtäjaksoisesti näkyvissä enkä kääntänyt katsettani välissä muualle.

B.Borg: En oikein ymmärrrä mitä havaitsija tässä tarkoittaa. Havaitsijahan kertoo että " ensin VASEMMALLE ( itään ) ja sitten muutti suuntaansa ja menikin OIKEAN ( idän kautta ) koilliseen suuntaan ".
Eli ensin kohde meni vasemmalle ( itään ) ja sitten kuitenkin oikean (idän) kautta "...
Ulkopuolisen on nyt tässä vaikea ymmärtää miten tuo kohde nyt loppujen lopuksi kulki.

Havaitsija tämän jälkeen toteaa että ".. kautta koillisen suuntaan kiihtyvällä vauhdilla, kunnes katosi ollessaan noin kello kahden suunnassa verrattuna oletettuun Jupiteriin" ..

Jos kohde kulkee KOILLISEEN niin se ei voi mitenkään kadota kello KAHDEN suunnassa verrattuna oletettuun Jupiteriin

B.Borg 8.10.2011: Havaitsija ei ole tyytyväinen selitykseeni vaan lähettää tällaisen vastauksen:
" Hei.


Kiitos vastauksestasi. En pidä selitystäsi todennäköisenä, sillä näen laskeutuvien koneiden valoja samasta paikasta käytännössä päivittäin ja vaikka nähty valo suhteellisen kokonsa puolesta olisikin voinut olla lentokoneen valo, mitään muuta yhteistä ei näillä kahdella asialla ollutkaan.


- Kyseiseltä havaintopaikalta katsottuna laskeutuvista lentokoneista erottuu käytännössä aina useampi kuin yksi valo, minkä lisäksi valojen vilkkuminen on yleensä selkeästi nähtävissä
- Kyseiseltä paikalta voi yleensä pilvettömällä kelillä havainnoida samaa konetta jopa minuutteja ennen kuin kone häviää rakennusten taakse


Lisäksi on tehtävä seuraava tarkennus. Havaintolomakkeesta ei ehkä ollut pääteltävissä havaitun liikeradan suhteellinen koko. Se oli sen kokoinen, että suoraan eteeni ojennetun käteni kämmen olisi peittänyt koko roskan taakseen. Vaikka siis ilmoitinkin kohteen liikkuvan havainnon lopussa koillisen suuntaan, kohde ei esimerkiksi siis lentänyt ylitseni tai ohitseni, kuten normaalisti laskeutumassa olevat koneet tekevät. Itse tulkitsin havaitun kohteen lähinnä loittonevan ja siksi katoavan, mutta halusin neutraalisti kirjata ylös kaikki liikesuunnat, mistä kenties saattoi tulla väärinkäsitys.


- Laskeutuvat koneet näyttävät suurimmaksi osaksi etenevän enemmän tai vähemmän suoraan ja tasaisella nopeudella johonkin tiettyyn suuntaan toisin kuin nyt havaittu kohde
- Finnairin matkustajakoneet eivät tee parin sekunnin aikana käytännössä 180 asteen suunnanmuutoksia eivätkä "pyrähdyksiä"


Totesin, että kohteen liikeradan koko ei vaikuttanut dramaattisen isolta. Oikeastaan juuri siksi pidänkin tätä jonain muuna ilmiönä kuin lentokoneena. Liikeradan näennäiseen kokoon nähdenhän muutokset kohteen liikesuunnassa ja nopeudessa olivat sellaisia, joihin en ajattelisi minkään Finnairin reittikoneen todellakaan kykenevän.


Kuten todettu, tämä ei ollut mikään maailmoja mullistava havainto, eikä sen pohtimiselle kannattane kauheasti aikaa uhrata. Ylipäätään tein oikeastaan ilmoituksen, koska Päiväkummussa patisteltiin läsnäolevia raportoimaan havaintonsa ja nyt sattui tämmöinen eteen. Muuten en varmaan olisi vaivautunut asiasta pahemmin kenellekään mainitsemaan, kun tuosta nyt ei voi paljon mitään päätellä (paitsi että mielestäni kyseessä ei ole ainakaan lentokone). Ajatelin kuitenkin jakaa vielä kanssasi nämä ajatukset, jotka vastauksesi herätti. "

Havaitsija: "- Kyseiseltä havaintopaikalta katsottuna laskeutuvista lentokoneista erottuu käytännössä aina useampi kuin yksi valo, minkä lisäksi valojen vilkkuminen on yleensä selkeästi nähtävissä " .

B.Borg 9.10.2011: Tähän täytyy nyt vastata että itse asuin kymmeniä vuosia hyvin lähellä tämän ilmoituksen havaintopaikkaa. Asunnostamme oli suora näkyvyys pohjoiseen eli H:ki- Vantaan lentokentälle päin. Katselin varsin usein lähestyviä lentokoneita ja otin aikaa miten kauan niiden laskeutumisvalot näkyivät. 5 minuuttia oli aika tavallista ja ennätys muistaakseni 8 minuuttia. Ja tällöin niistä EI erottanut erilliset ( 2 tai 3 ) valot vaan näkyi ainoastaan YKSI valo eikä myöskään koneen tavallisiä ajovaloja ( koska oli niin kaukana ).
Havaitsija taas asuu paikassa joka on talojen ympäröimä ja luultavaa on että havaitsija yleensä näkee vain koneita jotka sattumalta tulee lähelle juuri hänen havaintopaikkaansa.

Uskon kyllä että havaitsija on vilpitön mutta luulen edelleen että hän on nähnyt laskeutuvan lentokoneen.
Havaintoa koskevat muut kommentit (7 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Doe Voisiko näissä mutkitteleva sateliitti -tapauksissa olla kyseessä korkealla lentävä lintu jota aurinko valaisee? Pitäisi kai laskea onko se mahdollista.10.10.2011 16:50:09
Kiinnostunut Itse lähtisin miettimään enemmänkin että voisiko kyseessä olla kuun valaisema lintu. Tämä sen takia että aurinko ei valaise tuohon aikaan edes yksittäisiä pilviä jotka ovat yhtä korkealla kuin linnut.10.10.2011 22:53:09
Kiinnostunut Toisin sanoen suomessa viihtyvistä linnuista korkeimmalla lentävä lintu voi lentää 8,8km korkeudessa (Laulujoutsenten) ja Yläpilvet samalla korkeudella. Eli en usko että aurinko voisi valaista.10.10.2011 22:58:40
Helsinki Pakila Liikk.himmeitä 'pikkutähtiä'näk.usein kun vaan viits.katsella niskatnurin.Mm.8.10.koillisessa klo21.25,2kpl,n.85astetta,peräjälkeen,eri suuntiin lähtien.Lentok. ym. eivät niin lähekkäin varmaan liiku.12.10.2011 23:25:31
Doe Tein laskelmia ja sain tulokseksi, että auringon pitäisi olla max. 6 astetta horisontin alapuolella jotta 10 km korkeudessa lentävä lintu valaistuisi. Eli ei oikein sovi klon aikaan. Kuu?13.10.2011 08:51:02
Doe Sitten on tietysti kaupungien valot jotka saattaisivat valaista lintuja. Pitäisi tehdä testi käytännössä.13.10.2011 08:53:11
Helsinki Pakila Lisähuomiona pikkutähdistä;Tällä vk. klo 21.46 Otavassa oli oikeanpuolisen "silmukan" kolmantena alhaalla ylimäärinen tähti, 5 sek. pakallaan ja lähti samal. korkeudella luoteeseen kadoten 5 sek.16.10.2011 16:07:36


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |