Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 356 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Aika: 02.12.2010 noin klo 16.05-16.15

Tarkka sijaintini:
konalantien ja tähkätien kääntöpaikan vieressä oleva bussipysäkki, katse suunnattuna ristikon suuntaan, eli katseen suunta konalasta kohti malminkartanoa ja myyrmäkeä, helsingissä.

Odotin bussia konalantiellä ja katselin ristikko-ostoskeskuksen suuntaan, kun huomasin valopisteen taivaalla. Aluksi ajattelin että olisiko se lentokone, mutta valon liikkeestä havaitsi selvästi ettei voinut olla lentokone. Se oli aluksi pitkään paikoillaan, alkoi sitten liikkua hitaasti oikealle päin ristikon yläpuolella. Liikkuessaan valo "venyi" hieman sivusuunnassa, jättäen ikään kuin valoviivaa häntänään jälkeensä joka haihtui sitä mukaan perästä kun valo eteni sivulle. Valo liikkui metsikön taakse, jolloin näin siitä vain vilauksia puiden välistä. Samoihin aikoihin huomasin että valoja oli useampia, ehkä kolme viiva viisi, hieman eri korkeuksilla, jotka liikkuivat kaikki hitaasti sivusuunnassa. Yksi valo kirkastui hyvin kirkkaaksi ja kasvoi kokoa, niin että näin sen selvästi metsikön lävitsekin, mutta katosi nopeasti. Valon olisi mielestäni pitänyt tulla ristikon edestä, eli hyvin läheltä, joten kirkas valo on saattanut olla esimerkiksi työmaavalo tai ristikosta lähtenyt valospotti, tai sitten se oli vain hyvin matalalla ja lähellä.

Tätä jatkui ehkä noin 6 minuuttia. Lopussa yksi valoista liikkui takaisin vasemmalle pois metsikön takaa, ja näin selvästi että se ei ollut esimerkiksi mikään ristikon jouluvalo, koska se oli paljon korkeammalla kuin ostoskeskuksen katto, eikä sillä kohdalla ole takana muuta kuin taivasta, ei rakennuksia tai mitään, eli kohdassa jossa valon lopuksi näin on normaalisti esteetön näkyvyys taivaalle. Se ei ollut tarkkaan ottaen valopiste vaan pikemminkin pieni valoalue tai rykelmä, jonka sisällä oli eri kirkkauksisia kohtia - välillä valon reunat esimerkiksi kirkastuivat, ja valo näytti hieman horisontaalisen suorakaiteen muotoiselta. Lopussa valo jäi paikoilleen, ja silloin typeryyksissäni astuin bussiin enkä jäänyt tutkimaan asiaa tarkemmin.

Spekuloin aluksi että valot olisivat voineet olla ristikon "liikkuvia" jouluvaloja, mutta se ei ole mahdollista, koska lopussa näin selvästi että ainakin yksi valoista oli selvästi ristikon yläpuolella.
Lentokone ei tule kysymykseen, koska valot eivät näyttäneet lentokoneiden valoilta, ja kolme-viisi lentokonetta liikkumassa sillä tavalla olisi vaatinut että ne olisivat lentäneet hyvin lähellä toisiaan jopa vaarallisella tavalla.
Mietin myös josko ne olisivat voineet olla valonheittimillä heijastettuja valoja, mutta minkäänlaista "valoviivaa" tai jälkeä maahanpäin ei niiden alla näkynyt ja valojen jälkeensä jättämät valoviivat tuskin olisivat mahdollisia valonheittimillä, elleivät ole jotain uusinta valonheitin-teknologiaa, ainakaan en ole ennen nähnyt valonheittimien jättävän sellaisia jälkiä.

Helikoptereita, jotka olisivat pitäneet kirkkaita valoja päällä, ja useita valoja vierekkäin per kopteri, pidän ehkä ainoana mahdollisena "tavallisena" vaihtoehtona, mutta en kuullut mitään lentämisestä lähtevää ääntä, ja jo se että olisi ollut neljä tai viisikin helikopteria pyörimässä ympyrää ja paikoillaan samassa paikassa tarkoittaisi jotakin päiväjärjestyksestä poikkeavaa, mistä odotankin että lukeeko kenties lehdessä myöhemmin jotain selittävää.

Havaitsin myös, että linnut lähipuista lähtivät lentoon kaarrellen ja lensivät poispäin. Tämä saattoi kylläkin liittyä johonkin muuhunkin, mutta se oli joka tapauksessa draamaattinen ja pikantti yksityiskohta.

Pohdin myös voisinko hallusinoida nuo valot, mutta kun katselin niitä niin tiukasti bussin tullessa, havaitsin että myös vanhempi naishenkilö kiinnitti huomionsa viimeisenä näkyneeseen valoon, miettiessään ilmeisesti mitä oikein tuijottelin, ja hänen kasvoillaan käväisi huolestunut ilme. Tällä perusteella väittäisin etten voinut kuvitella valoja, koska nainenkin havaitsi ne (ellen sitten kuvitellut naistakin, mutta silloin mentäisiin kyllä jo niin vahvaan skeptisismiin etten voisi olla edes siitä varma että kirjoitanko tätä tekstiä :D )

Sellaista tällä kertaa. En ole ennen nähnyt mitään vastaavaa, paitsi unissa. Jos jokin arkipäiväinen selitys löytyy, niin mahdollisesti valot näyttivät visuaalisesti niin hienoilta johtuen säästä, joka oli tuolla hetkellä konalassa aika usvainen, pilvet olivat matalalla, joten herkemmin myös maasta tulevat valot, tai muutkin voivat toki usvan seassa sekoittua hämmentävilläkin tavoilla. Mene ja tiedä.

Toivoisin että jos teille tulee tietoonne että joku muu on havainnut valoja samoihin aikoihin tuolla päin, tai lehdistöstä selviää jotakin mikä voisi ilmiön selittää, niin lähettäisittekö minulle sähköpostia.
Kellonaika: 16:10
Päivämäärä: 2.12.2010
Oma arvio kestosta: hieman alle kymmenen minuuttia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Konalantien ja tähkätien kääntöpaikan viereinen bussipysäkki, kadun toisella puolen
Kylä tai kaupunginosa: Konala
Kunta tai kaupunki: Helsinki
Maakunta: Uusimaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Katse konalasta myyrmäen suuntaan
Havainnon keskivaiheilla: konalasta malminkartanon suuntaan
Havainnon lopussa: konalasta myyrmäen suuntaan

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 15-45
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: en osaa sanoa, riippuu etäisyydestä.
Kohteen etäisyys lähimmillään: eos
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: eos

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: en tiedä
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: pilvistä
Sade: kuurosadetta
Sateen tyyppi: räntää
Lämpötila: -1

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: hämärä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Bussipysäkki konalantiellä, konalantien ja tähkätien kääntöpaikan vieressä, toisella puolella katua tähkätien päästä katsottuna.
Mitä teit ennen havaintoa: Tulossa töistä, odotin bussia.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: pyöreä / suorakaiteenomainen
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: vaalea, eri kirkkauksinen valo

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: hitaasti oikealle, myöhemmin hitaasti vasemmalle
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: ensin metsikön taakse, lopuksi ristikosta vasempaan yläviistoon taivaalle
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Samantyyppinen nopeus sivusuunnassa kuin lentokoneen valolla joka tulee melkein suoraan kohti,eli suht hidas sivuliike
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: ei kadonnut, nousin bussiin.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: kyllä
Kuvaile eläinvaikutus: linnut pyrähtivät lentoon
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: hieman, ei huvittanut mennä lähemmäksi katsomaan
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: epäuskoa ja pelkoa, jännitti katsoa valoja
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: kyllä
Kuvaile jälkiä: valojuovaa jätti pyrstönä jälkeensä, joka haitui pian sen edetessä
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Päivämäärä ja paikka: 02.12.2010 Helsinki

Tutkijakommentit

B. Borg 3.11.2010: Tahdon kaikesta huolimatta tarkistaa että oliko tuolloin käytössä n. s. pyörivät diskovalot eli pyöriviä valonheittimiä jollaisia käytetään mainostamaan mm. diskoja.

OLen ottanut yhteyttä Ristikon johtoon ja pyytänyt lausuntoa asiasta.B. Borg 7.12.2010: Sain tänään vastauksen Ristikon kauppakeskuksesta." Hei,Ristikossa ei ole ollut käytössä ns. pyöriviä valonheittimiä. Ajomiehentien puoleisella sivulla on katolla logomme yläpuolella pieni vilkkuvaloköynnös, mutta tämä ei näy Konalantien puolelle eikä tämä heijasta valoa taivaalle.Ystävällisin terveisinMaria Niemi

kauppakeskuspäällikkö ".B.Borg: Tuon vastauksen jälkeen olen tutkinut uudelleen havaintoilmoitusta. Kallistun nyt siihen että havaitsija on

nähnyt saapuvien lentokoneiden laskeutumisvaloja. Onhan H: ki- Vantaan lentoasema juuri ilmoitetussa suunnassa.

Ei ole mitenkään epätavallista että taivaalla näkyy samanaikaisesti useita saapuvia koneita.

B. Borg 24.1.2011: Havaitsija lähettää tänään viestin ja kertoo että hän on nyt todennäköisesti itse keksinyt selityksen havainnolleen:

" Hei,

Lähetin teille tuossa joulukuun alussa ilmoituksen valohavainnosta, joka vaikutti selittämättömältä tuolloin. Olen kuitenkin jälkeenpäin tutkiskellut paikkaa jossa havainto tapahtui, ja olen 99% vakuuttunut että kyseessä oli työmaa-alueen nosturi, jossa oli useita erilaisia valonheittimiä, ja joka liikkui havaintohetkellä. Sää oli tuolloin hyvin usvainen, mistä johtui ettei edes esteettömällä näkymällä voinut havaita nosturin rakenteita, vaan ainoastaan heikosti nosturin todellisuudessa kirkkaat valot, jotka vielä valaisivat vaihtelevasti teräspalkkien takaa, niin että valopisteet näyttivät "muuntuvan" sisäisestikin. Olen kylläkin hieman pettynyt, että löytyi näin ilmeinen syy, mutta toivon ettei näin epätodennäköistä ufo-havaintoa jätetä arkistoitanne vääristämään.

Havainto oli siis konalantiellä tapahtunut, marras-joulukuun vaihteessa.

Terveisin,"

Havaintoa koskevat muut kommentit (0 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Ei vielä yhtään kommenttia.

KommentoijaKommenttiAika


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |