Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 231 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: x
Katselin taivaalle koska olin kiinnostunut näkyisivätkö tähdet. Olin jo aiemmin kotia kohti kävellessäni huomannut Otavan tähtikuvion halki lentävän satelliitin. Lähestyin kotiani ja kerrostalon yläpuolella vähän puitten katveessa näin kirkkaan kohteen. Arvioisin kirkkauden suuremmaksi kuin tuolla hetkellä yhdenkään näkyvissä olevan tähden kirkkauden.

Kirkkaus oli noin samaa luokkaa kuin Venuksella, joksi kohteen aluksi kuvittelin. Kohde kuitenkin liikkui, joten päättelin kyseessä olevan satelliitin. Jotkut Iridium-satelliitit ovat ajoittain todella kirkkaita kohteita heijastaessaan auringon valoa. Kohde liikkui kerrostalon taakse piiloon. Kävelin jonkin matkaa eteenpäinehkä noin 30- 40 metriä ja katselin taivaalle koska arvelin kohteen tulevan esiin kerrostalon takaa. Kohde tulikin näkyviin, kuitenkin huomattavasti himmeämpänä, ja liikkui suoraviivaista rataa idästä länteen. Tässä vaiheessa olin jo mielessäni tunnistanut kohteen satelliitiksi, koska mitään ääntä ei kuulunut missään vaiheessa. Kohde näkyi varsin heikosti ja aavistuksen verran sumeana. Olettaisin että ilmassa saattoi olla hieman kosteutta havainnon aikaan, muuten taivas näkyi täysin pilvettä. ( Varsinaista sumua ilmassa ei ollut ).

Tähtien näkyvyys tosin oli hajavalon takia heikkoa. Kohde suoritti 1- 2 sekunnin sisään noin 160 asteen käännöksen kohtalaisen pienellä halkileikkauksella. Arvion käännöksen halkileikkauksen suurinpiirtein samaksi kuin Orionin vyön kolmen keskimmäisen tähden laitimmaisten tähtien etäisyyden toisistaan. Tämän jälkeen kohde muutti suuntaansa siten, että se kulki suurinpiirtein lounaaseen ( eli kerrostalon poikkisivun suuntaisesti ) . Kohde pysähtyi melko suuresta nopeudestaan huolimatta ( kulki siis ehkä kaksi kertaa niin nopeasti kuin aikaisemmin havaitsemani satelliitti, ja huomattavasti nopeammin kuin lentokoneet ) noin sekunnin sisään ja jatkoi sitten noin 90 asteen kulmassa alkuperäisestä liikesuuntaansa vastaan kiihdyttäen luodetta kohti. Tässä vaiheessa kohteen kirkkaus oli jo niin heikko että en pystynyt seuraamaan kohdetta pidemmälle.

Kellonaika: 03:07
Päivämäärä: 26.4.2008
Oma arvio kestosta: 1-2 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Vähä Hämeenkatu
Kylä tai kaupunginosa: Kerttuli
Kunta tai kaupunki: Turku
Maakunta: Länsi- Suomen lääni

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Lounas

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 45
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: pistemäinen kohde

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei merkittävää tuulta
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 3-7

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: valkoinen

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: katso kuvaus
Pysähtyikö kohde: kyllä
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: kohde oli nopeampi kuin korkealla lentävät matkustajalentokoneet, sekä yleisesti näkyvät satelliitit.
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Kohde himmeni niin paljon, että sitä ei pystynyt enää paljaalla silmällä havaitsemaan. Lisäksi samassa suunnassa olleet katuvalot vaikeuttivat kohteen seuraamista.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Noin 7- vuotiaana näin kaverini kanssa omituisen kohteen, jota en pystynyt silloin tunnistamaan, mutta muistoni asiasta ovat hyvin huonot.Kun vertailin omia muistikuviani kaverini kanssa ne olivat aivan erilaiset. Katselen tähtiä melko usein kävellessäni yöllä ja tunnistan kaikki kohteet jotka näen.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Kohde oli kuitenkin huomattavasti hitaampi kuin meteorit.
Päivämäärä ja paikka: Turussa 27.4.2008

Tutkijakommentit

B. Borg 18.2.2010: Tämä raportti on lähetetty alunperin SUTille 27.4.2008 ja olen 23.2.2009 lähettänyt sen turkulaiselle ufotutkijalle joka sairauden takia ei ole pystynyt tutkimaan asiaa. Saan raportin takaisin 17.2.2010 ja siirrän sen tänään Havaintotietokantaan.
Olen pohtinut mitä havaitsija on nähnyt ja tutkinut karttoja ja piirtänyt kartalle kohteen liikkumissuuntia.
Luulenkin että asian ratkaisu piilee havaitsijan omassa toteamuksessa että " kohde oli nopeampi kuin korkealla lentävät matkustajalentokoneet ".
Luulen nimittäin että havaitsija näki taivaalla KAKSI eri kohdetta joista toinen oli satelliitti joka katosi talon taakse. Kun kohde tuli uudestaan esille havaitsija erehtyi luulemaan että se oli sama kohde vaikkakin havaitsja itse toteaakin että kohde oli muuttanut lentorataa ja sen valoisuus oli erilainen.

Luulen että tämä toinen kohde oli pienkone joka lensi huomattavasti matalammalla kuin korkealla lentävä matkustajakone. Ja koska se oli paljon matalammalla niin sen vauhti näyttikin paljon suuremmalta kuin korkealla lentävän matkustajakoneen.
Siihen ettei mitään ääntä kuulunut en kiinnitä paljonkaan huomiota koska varsin usein niin koneista ei kuule ääntä riippuen monesta seikasta.

Havaintoa koskevat muut kommentit (1 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
lähettäjä Ensimmäisen havainnon voisi nykyisten muistikuvieni mukaan selittää tosiaankin iridium-satelliitilla18.02.2010 22:26:47


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |