Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1818 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olin naapurin veljesten kanssa Märäjälahden rannassa silloin, ja huomattiin lähestyvät valopallot jotka kulkivat ohitsemme äänettömästi aika kovaa vauhtia! Pallot katosivat noin 4 km päässä olevan Heikinvaaran yli näkymättömiin!
Kellonaika: 18:30
Päivämäärä: 1.11.1970
Kesto kellosta: En katsonut kelloa
Oma arvio kestosta: 10 - 15 sekuntia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Märjälahden ranta
Kylä tai kaupunginosa: Lamminkylä
Kunta tai kaupunki: Pielisjärvi Lieksa
Maakunta: Pohjois-Karjala

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Luode
Havainnon keskivaiheilla: Länsi
Havainnon lopussa: Kaakko

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 60
Korkeuskulma havainnon lopussa: 15

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Siinä näyttivät olevan noin 10 - 15 cm kokoisilta
Kohteen etäisyys lähimmillään: 1000 metriä
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 500 metriä

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Aika tyyntä
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -10-15

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Järven ranta, jyrkän mäen alla
Mitä teit ennen havaintoa: Olin kavereiden kanssa siinä rannalla, eikä tehty mitään erikoista, eikä oltu otettu alkoholia eikä muutakaan!

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pyöreitä palloja
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Vaalean kellertäviä

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Nykyisen sotilashävittäjän nopeus
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Painuivat horisonttiin Märäjälahden pohjukassa olevan Heikinvaaran yli ja taakse.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Näyttivät kellertäviltä, mutta eivät valaisset hankea
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Kuvaile pelkoa: Siitälähtien on tullut luettua alaan liittyvää materiaalia ja katsottua youtuben videoita ufoista!
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: Kyllähän se vähän säikäytti, koska en ollut nähnyt sellaisia aiemmon!
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olen suhtautunut niin että uskon muillakin planeetoilla ja aurinkokunnissa olevan elämää!Ei maapallo ole ainut jossa on elämää!
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: kyllä
Mihin ilmoitettu: Muistaakseni suraavana päivänä taisi käydä rajavartisoton joku mies kyselemässä!
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Huomasin nämä sivunne vasta jokupäivä sitten, ja huomasin tapauksen numero 40 Aika täsmää havaintooni, samoin valopallojen lukumäärä, lentosuunta Kylänlahdesta Märäjälahdelle! Muistelen rajavartioston kyselleen tapahtumasta, ja oliko lehdessä jopa maininta että samana iltana nuo valopallot olisi nähty Göteborgin suunnalla Ruotsissa? Taisivat puhua avaruusromusta jota olisi tullut maan ilmakehään, mutta minä en usko siihen teoriaan millään! Oli ne niin pyöreitä palloja että avaruusromuteorian voi heittää romukoppaan!
Päivämäärä ja paikka: Lieksassa 21.5.2019

Tutkijakommentit

Tapaus siirretty Anssi Lindbladin lisäselvityksiä varten.
Heikki Kulju Nro 20

Anssi Lindblad (Nro 205)
Soitin havaitsijalle 10.6.2019
Havaintoselostuksen lähettäjä kuulosti vilpittömältä kertoessaan havainnostaan. Hän vastaili kysymyksiini kiirehtimättä ja kärsivällisesti.
Valopalloja oli havaitsijan kertoman mukaan seitsemän kappaletta ja ne liikkuivat rykelmänä. Kolme palloa oli ylempänä, kaksi palloa alempana ja vielä kaksi palloa kulki jäljempänä. Kohteet liikkuivat hyvin nopeasti; havaitsijan kertoman mukaan suunnilleen yhtä nopeasti kuin nykyiset hävittäjälentokoneet. Ne olivat kuitenkin täysin äänettömiä. Havaitsija kertoi, että hänen asuinseudullaan näkee nykyään usein Karjalan lennoston koneita lentämässä ja että ne pitävät kyllä meteliä.
Havaitsijan ilmoituksen mukaan kohteiden korkeuskulma oli havainnon alussa huomattavasti korkeampi kuin lopussa, joten kysyin laskeutuivatko kohteet lähemmäs maata liikkuessaan. Hän vastasi, että kohteet näyttivät tosiaan pudottavan korkeutta havainnon loppuvaiheessa kadotessaan Heikinvaaran taakse.
Kysyin myös muista paikalla olleista silminnäkijöistä. Havaintohetkellä paikalla oli myös kaksi muuta henkilöä, naapurin veljekset, jotka myös näkivät kohteen. Havaitsija ei jälkeen päin puhunut tapauksesta näiden kahden kaverinsa kanssa. Havaitsija ei ollut ennen tätä havaintoa ollut kiinnostunut ufoista, ainoastaan silloin tällöin lukenut sanomalehdistä ufotapauksista. Valopallojen näkemisen jälkeen hän vasta todella kiinnostui niistä.
Havaitsija muisteli myös, että heillä oli kotona käynyt rajavartioston miehiä kyselemässä taivaalla liikkuneista valoista, mutta ei muistanut montako heitä oli, mitä he sanoivat ja millainen vierailu oli ollut. Lisäksi hän muisteli, että sanomalehdessä olisi ollut myöhemmin juttu taivaalla näkyneistä kohteista ja että ne olisi lehdessä selitetty avaruusromuksi. Sanomalehti oli luultavasti Karjalainen. (Voin yrittää joskus selvittää, onko tuolloin ilmestyneissä sanomalehdissä kirjoitettu tuosta tapauksesta, jos esim. kansalliskirjastosta löytyy lehtiä noilta ajoilta.)
Itse en keksi selitystä näille valopalloille. Ne liikkuivat hyvin nopeasti, äänettömästi ja rykelmänä ja vaihtoivat lentokorkeutta, joten mieleeni ei tule meteorologista tai astronomista selitystä, eikä mitään ihmisen rakentamaa (ainakaan 70-luvulta) mikä selittäisi havainnon. Mielestäni kohteet jäävät tunnistamattomaksi.
Puhelun aikana havaitsija muisteli myös äitinsä kertoneen eräästä omasta havainnostaan. Joskus helmikuussa vuonna 1971 (tarkkaa päivämäärää hän ei muista) tämä oli havainnut yötaivaalla Kuun kokoisen kohteen, sekä sen lähettyvillä kaksi pienempää valoa. Kohteet näkyivät Pielisen järven yläpuolella. Äiti oli katsellut kohteita noin 15 minuutin ajan ja herättänyt haastattelemani havaitsijan veljen. Veli oli vilkaissut, mutta mennyt takaisin nukkumaan, eikä ollut kiinnostunut asista.
Soitin uudestaan 14.6.2019 kysyäkseni lisää havaitsijan äidin näkemistä kohteista. Kyseessä oli siis Kuun kokoinen valopallo, sekä kaksi pientä valopalloa. Äiti oli havainnut ne yöllä joskus klo 23-01 välillä. Ne eivät olleet kadonneet havavainnon loppuvaiheessa, vaan äiti oli vain mennyt nukkumaan. Seuraavana päivänä hän kertoi näkemästään pojalleen.
Näillä tiedoilla on hyvin vaikea tehdä mitään päätelmiä. Voihan olla että kohde onkin ollut vain Kuu ja kaksi tähteä tai planeettaa. Tarkistin ursa.fi –sivuston tähtikartta-palvelusta miltä yötaivas on näyttänyt noihin aikoihin ja totesin, että esimerkiksi 2. helmikuuta 1971 klo 23:00 taivaalla on näkynyt Kuun tuntumassa muun muassa Saturnus sekä Ajomiehen tähdistöön kuuluva Capella-tähti, joka näkyy suhteellisen kirkkaana. Kyse on saattanut olla näistä taivaankappaleista.
11.6.2019 soitin ilmatieteenlaitokselle kysäistäkseni säätietoja Lieksasta sunnuntailta 1.11.1970. Tietoja löytyi Pielisjärven sääasemalta klo 20 (ei 18:30). Tuulen suunnasta ja nopeudesta ei ollut tietoja, pilvisyys oli 1/8, eli vähäinen, lämpotila oli -6,1.

Havaintoa koskevat muut kommentit (2 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
1812 oventure hyvä esimerkki kun näkee luonossa jotaikin poikeavaa.niin ihmisellä jää muistiin tapahtumasta aikaa 49 vuotta.25.05.2019 13:14:19
Lahi-idän tietäjä Oho huomasin vasta tosta kommentista että täähän on ikivanha havainto, näköjään painuu joo mieleen kun jotain erikoista näkee.27.05.2019 15:26:52


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |