Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 172 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olimme eilen (21.11.2009) viiden hengen seurueemme kanssa hautajaisissa Muuramessa. N. klo 17.30 poistuimme talosta jossa vietimme tilaisuuden ja menimme ulos lähteäksemme. Kyseessä oli maalaistalo eikä pihalla ollut juuri mitään valaistusta, joten näkymä tähtitaivaalle oli hyvä. Taivas oli illalla ja tulevana yönä tähtikirkas, vaikka päivällä oli ollut sateista ja pilvistä.

Yksi ryhmän jäsen lähti hakemaan autoa, joka oli pysäköity 15 metrin päähän rapaisen pihan perälle. Silloin huomasin taivaalla kohteen joka herätti mielenkiintoni ja kysyin "mikä tuo on?" Tyttöystäväni huomasi samalla hetkellä kohteen ja kysyi itse samaa. Seurueen 2 muuta jäsentä jotka olivat paikalla sillä hetkellä, kääntyivät katsomaan osoittamaamme suuntaan mutta eivät tiettävästi nähneet kohdetta. Kohde oli utuinen n. täysikuun kokoinen ja muotoinen ja näkyi pihapiirissä olevan lisärakennuksen katonharjan yläpuolella ja liikkui itään. Katselukulma oli ehkä n. 20-30 astetta, sillä maa pihapiirissä vietti alaspäin siten että lisärakennus oli alempana kuin havaitsijat. Seurasin kohdetta silmilläni n. 3 sekuntia ja tänä aikana kohde muutti muotoaan suuremmaksi ja sen kirkkaus himmeni tai "tiheys" laski, se ikäänkuin haihtui... tämän jälkeen en nänyt kohdetta ja siinä samassa seurueemme auton valokeilat häikäisivät ja kohteen seuraaminen oli mahdotonta.

Tämän jälkeen astuimme autoon ja lähdimme kotiin. Kohdetta ei enää nähty.


Kellonaika: 17:30
Päivämäärä: 21.11.2009
Oma arvio kestosta: 3-4 s.

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Muurame
Kylä tai kaupunginosa: Muurame
Kunta tai kaupunki: Muurame
Maakunta: Keskisuomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Etelä
Havainnon keskivaiheilla: Etelä
Havainnon lopussa: Etelä-etelä-kaakko

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Kuun kokoinen, suurentuen n. kaksinkertaiseksi
Kohteen etäisyys lähimmillään: 300m (erittäin hankala arvioida!)

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Itään
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 2-4

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Pihapiiri taajamassa, ympärillä useita vanhoja maatilarakennuksia.
Mitä teit ennen havaintoa: Olin seurustelemassa sisätiloissa hautajaistilaisuudessa. (tilaisuudessa ei tarjoiltu alkoholia)

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pyöreä ---> utuinen
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Oranssi

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: n. 3 kertaa satelliitin nopeus.
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: suureni ja "haihtui"

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Hehkui himmeästi oranssia valoa.
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olen "avoimesti skeptinen." Pyrin selittämään ilmiöt luonnontieteen kautta, mutta ellei pätevää selitystä löydy, olen avoin muille selitysmalleille. Uskon mahdollisuuteen että on muita sivilisaatioita ja tiedän että tieteemme taso on vielä niin alhainen ettemme pysty selittämään kaikkea tieteen kein
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Kotiin päästyämme keskustelimme asiasta tyttöystäväni kanssa ja totesimme että näimme samankaltaisen ilmiön. Tyttöystäväni kertoi nähneensä saman mitä itse näin, mutta kertoi että hän näki utuisen kohteen sisällä "himmeitä tähtiä" eli "pieniä valopisteitä, jotka pysyivät järjestyksessä, vaikka kohteen muoto muuttui." Olen aiemmin huomannut että tyttöystävälläni on erinomainen näkö, ja tiedän että en itse näe hyvin lievän taittovirheen takia esim. tähtiä täysin tarkasti, joten on mahdollista että jos kohteessa oli pieniä himmeitä valoja, ne olisivat näköni takia sulautuneet kohteen utuise
Päivämäärä ja paikka: 22.11.2009 Jyväskylä

Tutkijakommentit

B.Borg 23.11.2009: Valonheitin ?
B. Borg 23.11.2009 lisäys: Tässä havaintoilmoituksessa törmätään taas ilmiöön josta olen käyttänyt termiä " PP- syndrooma " . PP tarkoittaa Puuttuvaa Planeettaa.
Tähtikartan mukaan niin havaintohetkellä oli etelässä ja lounaassa näkyvissä sekä Kuu että Jupiter.
Havaitsija ei kuitenkaan mainitse niistä mitään vaan ilmoittaa pelkästään " tähtiä ".
Itse havaintoa Kuu ja Jupiter eivät kuitenkaan pysty selittämään koska nehän eivät liiku nopeudella joka on 3- kertainen verrattuna satelliitteihin.
B. Borg 23.11.2009 lisäys nro 2: Lähetin sähköpostia havaitsijalle ja kysyin tuosta Kuusta ja Jupiteristä ja sain seuraavan vastauksen havaitsijalta: " Hei!

Luin lisäkommenttisi.

Tapahtumahetkellä kuuta ei ollut näkyvissä havaintopaikalla. Pihapiirissä oli rakennuksia näköesteenä sekä mäki. Jokin kirkas planeetta sen sijaan oli kyllä taivaanrannassa, en kiinnittänyt siihen kuitenkaan sen suurempaa huomiota, enkä maininnut sitä raportissani, koska ne ovat aika jokapäiväisiä tähtitaivaan ilmiöitä jotka kyllä tunnistan. Tunnistan myös kuun kuuksi!".

B.Borg lisäys 28.11. 2009: Ufotutkija 166 ottaa yhteyttä havaitsijaan koska asuu lähellä.

Ufotutkija 166:n loppuraportti:

28-vuotias insinööri Ville Jokinen (salanimi) oli noin klo 17:30 lähdössä kotiinsa tyttöystävänsä Hannan sekä kahden kaverinsa kanssa maalaistalossa vietetyn tilaisuuden jälkeen. Talon pihassa ei ollut juuri mitään valaistusta, joten tähtitaivas näkyi selkeästi. Oli säkkipimeää. Ilman lämpötila oli muutaman asteen. Taivasta katsoessaan Ville huomasi mielenkiintoisen kohteen, ja hän kysyikin ääneen, että mikähän se on. Samaan aikaan Hannakin oli huomannut sen, ja hänkin ihmetteli sitä ääneen. Tällöin seurueen kaksi muuta jäsentä kääntyivät katsomaan ilmiötä, mutta eivät tiettävästi sitä nähneet.

Kohde oli utuinen, muotoaan muuttava ”pilvi”, joka hehkui oranssia valoa. Se oli aluksi noin täysikuun kokoinen, ja se näkyi etelässä liikkuen itään päin, noin kolminkertaisella satelliitin nopeudella. Katselukulma oli noin 20 - 30 astetta, ja Ville ehti seurata kohdetta noin kolme sekuntia, minkä aikana sen koko tuplaantui, ja sen kirkkaus himmeni, tai tiheys laski, jonka jälkeen se ikään kuin haihtui pois. Etäisyyttä oli erittäin vaikea arvioida, mutta arvion mukaan noin 100 - 300 metriä. Pihapiirissä ei tuntunut minkäänlaista tuulta, eivätkä puutkaan huojuneet.

Hanna kertoi nähneensä muuten saman kuin Villekin, mutta hän näki lisäksi kohteen sisällä himmeitä valopisteitä, jotka pysyivät järjestyksessä, vaikka kohteen muoto muuttui. Ville arvelee, että jos valopisteitä tosiaan oli, niin hän ei nähnyt niitä heikomman näkönsä vuoksi.

Arvio: Ville on tottunut tähtitaivaan tarkkailija, sillä on nuorempana harrastanut astronomiaa. Ville pohdiskeli, että jos ilmiö olisi todellakin ollut pilvi, joten hän tarkkaili taivasta kotimatkan ajan, ja vielä kotonakin, mutta yhtään pilveä ei taivaalla illan aikana näkynyt.

Ville tarkisti kotiin päästyään myös säätiedot, jonka mukaan tuulennopeus Jyväskylässä oli havainnon aikoihin 2 m/s, ja tuulen suunta itään. Kohdekin oli liikkunut itään, mutta tuulta ei havainnon aikana ollut havaittavissa. Villen mielestä kohteen nopeus oli myös paljon suurempi kuin 2 m/s, olipa etäisyys sitten mikä vaan. Loppupäätelmäksi jäi, että tuntemiensa luonnonilmiöiden avulla kumpikaan havaitsija ei pysty selittämään ilmiötä järkevästi.

Tuttkija 166: Pilven mahdollisuus ei ole täysin poissuljettu, mutta on aika epätoivoinen selitys.


Havaintoa koskevat muut kommentit (1 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Itse havaitsija Kyseessä ei valonheitin kuten B.Borg arvioi. Asun sellaisen lähistöllä Jkl:ssä ja tunnistan sen.23.11.2009 11:22:48


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |