Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1653 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Alla juuri tekemäni havainto, ilmeisesti luokkaa 1. Kirjoitin näkemästäni blogiini ja teksti on sieltä. Haukiputaan Puskaradion (Facebookissa) mukaan muutkin näkivät saman.

Oulu (Kellon Kiviniemi) noin kello 19.10-19.20, torstai 22.2.2018. Etelästä katsottuna pohjoisella taivaalla.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

"TUNNISTAMATON LENTÄVÄ ESINE

UFOja eli tunnistamattomia lentäviä esineitä (Unidentified Flying Object) on raportoitu vuoden 1947 lähtien Kenneth Arnoldin tapauksesta lähtien ja teorioitten mukaan niitä on nähty jopa vuosituhansia. Vanhoissa patsaissa ja maalauksissa ovat teoreetikot nähneet matkaajia vierailta planeetoilta, ulottuvuuksista tai jopa aikamatkaajia tulevaisuudesta.

Tänään kello 19.10 katsoin olohuoneeni ikkunasta pohjoiseen Kellon Kiviniemessä, Oulun pohjoispuolella. Asuntoni oli pimeä, tutkailin kännykästäni tviittejä ja Facebookia ja pimeys oli päässyt yllättämään eikä kännykkää tutkiessa valoa tarvitsekaan.

Tuohon aikaan näin kotini ikkunasta valon matkaavan hitaasti meren suunnasta eli lännestä kohti sisämaata eli itää pohjoisella taivaalla. Valo oli muodoltaan lähinnä ilmapallo tai hehkulamppu, joka hehkui himmeästi. Se näytti olevan pilvien yläpuolella; olin havaitsevani ohuen harsopilven kohteen himmeää valoa vasten.

Kohde liikkuin hitaasti itään, kuin ilmapallo tasaisessa tuulessa. Kohde oli liian hidas lentokoneeksi tai helikopteriksi ja kuten sanottua, se hehkui himmeästi. Valon muoto ja vähäinen kirkkaus ei täsmää hyvin valaistuihin lentolaitteisiin.

Mietin, pitäisikö yrittää ottaa kuva, mutta taustavaloa; katu- ja asuntojen valoja oli liikaa kelvollisen kuvan ottamiseksi ja monesti käy niin, että kuvausvehkeitä esiin ottaessa kuvattava ehtii kadota. Niinpä tyydyin katsomaan ihmettelyni aihetta ikkunan läpi ja takapihaltani takaoven avattuani. Mitään ääntä en kynnykseltäni kuullut. Kohde liikkui hiljaa ja hiljaisesti lännestä itään muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen en sitä enää nähnyt. Pihalla oli pakkasta, menin sisälle välillä ja uudelleen katsoessani ikkunasta valo oli kadonnut, joko näkökenttäni ulkopuolelle, taustavalot himmensivät sen tai sen valot sammuivat.

Kyseessä on tunnistamaton lentävä esine eli UFO, ainakin toistaiseksi kunnes varmempaa tietoa saadaan. Yksi tylsä vaihtoehto on, että joku jekkumielessä oli laittanut valaistuksen lennokkiinsa eli droneen taikka ilmapallooonsa, ja simuloi UFO-havainnon. Tai kyseessä on karkuteille lähtenyt lennokki; tänään Puskaradio Oulussa Facebookissa joku kaipaili tuulen viemää droneaan ja ilman suunnan perusteella mahdollinen drone tai ilmapallo saattaisi tulla jopa Ruotsista.

Selityksiä valolle on paljon; valita täytyy uskooko uskomattomimman vai tylsimmän selityksen."

Kellonaika: 19:10
Päivämäärä: 22.2.2018
Oma arvio kestosta: 10 minuuttia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Kohotie 1
Kylä tai kaupunginosa: Kellon Kiviniemi
Kunta tai kaupunki: Oulu
Maakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: pohjoinen

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 95
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: liian iso ilmapalloksi

Säätila havaintohetkellä

Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: puolipilvistä
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -17,9

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: sisällä
Ajoneuvo: liikkuva
Havainto tapahtui: ikkunan läpi
Havaintopaikan kuvaus: Rivitalon takapiha ikkunan läpi ja takaoven avattuani kynnykseltä.
Mitä teit ennen havaintoa: Katselin kännykästä nettiä.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: ilmapallo tai hehkulamppu
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Himmeä valkea valo.

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: hitaasti ja tasaisesti
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: ilmapallo tuulessa
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Menin ovelta sisälle lämpimään ja kun katsoin keittiön ikkunasta, se oli poissa.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: himmeä valo pilviharson läpi
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Epäileväinen mutta avoin.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: Kellon Kiviniemi 22.2.2018

Tutkijakommentit

23.2.2018
Anna Greus / tutkijanro 195

Liittynee tapaukseen, josta kirjoitettiin Iltalehden verkkosivuilla eilen illalla. Videomateriaalia sisältävä linkki: https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201802222200765871_u0.shtml

”Taas outo valoilmiö taivaalla - tallentui videolle Pirkanmaalla ja Lapissa

Suomen yötaivaalla on nähty taas outo valoilmiö torstai-iltana. Todennäköisesti sama valopallo tarttui videolle sekä Pirkanmaalla että Lapissa.

Ylöjärveläinen Tommi kuvasi ja lähetti ilmiöstä videon Iltalehteen.

- Minusta se tuli lännestä itään, mutta se kyllä muutti yllättäen suuntaa. Se vaikutti puolikkaalta kuulta ja isommalta kuin tähti. Naureskelin yhdelle naiselle, että se oli varmaan se Tesla. Ei se lentokone ollut.

Tommi kertoo nähneensä ilmiön illalla kello seitsemän aikaan. Samanlainen valoilmiö tarttui videolle Sodankylässä noin tuntia myöhemmin.

- Ihmeellinen liitelevä ilmiö ja näytti jatkavan Ivalon suuntaan. Se tuli lännestä ja hävisi sumuverhon taakse. Sillä näytti olevan ihmeelliset hakaset tai kourat alaspäin, Tapani kuvailee.

Hän kertoo asuneensa Sodankylän keskustassa lähes kymmenen vuotta.

- En ole ikinä nähnyt vastaavaa. Luulin ensin sitä kuutamoksi. Ei se mikään raketti ollut. Hiljainen kulkija lensi vaakatasossa eteenpäin.

Toimittaja: Petri Manssila, julkaistu 22.2.2018 klo 21.04”

Sitten Tiedetuubista bongattua, linkki:

http://www.tiedetuubi.fi/avaruus/spacexn-raketti-syoksyi-ilmakehaan-norjan-paalla-valoilmio-nakyi-upeasti-myos-suomesta-katso

Katkelma kuvitetusta julkaisusta:

”SPACEX:N RAKETTI SY−KSYI ILMAKEHÄÄN NORJAN PÄÄLLÄ – VALOILMI− NÄKYI UPEASTI MY−S SUOMESTA (KATSO KUVAT)

Kuten kerroimme aiemmin tänään, laukaisi SpaceX -yhtiön raketti tänään onnistuneesti espanjalaisen satelliitin avaruuteen. Kuten suunniteltua, ohjattiin raketin toinen vaihe tuhoutumaan lennon päätteeksi ilmakehässä, mutta kuten ei oltu suunniteltu, sai se aikaan upean valoilmiön myös Suomen taivaalla.

Kyseessä oli siis täysin normaali tapahtuma ja vastaavia toisen vaiheen tuhoutumisia ilmakehässä on havaittu moneen kertaan aikaisemminkin. Harvoin tapaus vain näkyy näin hienosti – ja kyseessä lienee ensimmäinen kerta, kun Falcon 9:n toisen vaiheen aikaansaama valoilmiö on näkynyt Suomessa näin upeasti. Selkeä sää luonnollisesti auttoi tässä kovasti.

Rakettien ylimmät vaiheet ohjataan syöksymään ilmakehään ja tuhoutumaan siinä, jotta ne eivät jäisi avaruusromuna kiertämään maapalloa.

Valoilmiö alkoi taivaalla noin klo 19.05, mikä osuu juuri sopivasti Falcon 9:n laukaisuajan kanssa yhteen: kun raketti nousi lentoon Kaliforniasta klo 16.17 Suomen aikaa ja suuntasi kohti etelää, oli se vajaan kahden kierroksen jälkeen (yksi kierros ympäri maapallon kestää noin puolitoista tuntia) juuri seitsemän tienoilla Norjan pohjoispuolella.

Sieltä ilmakehässä kitkakuumennuksen vuoksi hehkuva toinen vaihe jatkoi kohti Alaskaa ja todennäköisesti tuhoutui lopulta Tyynen valtameren päällä Aleuttien luona.

Satelliitti laukaistiin maapallon napojen kautta kulkevalle polaariradalle, joten myös lennolla viimeisen kyydin antanut toinen vaihe lensi Etelämantereen päälltä kohti pohjoista ja suuntasi sieltä jälleen etelään. --

Jari Mäkinen, 22.02.2018”

-- Tutkijakommenttien päivitys 23.2.2018 / Anna Greus, tutkijanro 195 --
Olin yhteydessä havainnontekijään. Havaitsija totesi, että aika täsmää SpaceX:n kanssa. Oman muistikuvansa mukaan valo oli enemmänkin pallo kuin piste, mutta arvelee, että ”joko muistaa isompana tai näkyi haloilmiönä”.


15.3.2018 noin klo 19

Sovittu Esa Paloniemen kanssa, että soitan hänelle hänen työmatkansa esteiden vuoksi 15.3.2018 klo 18, mutta puhelu meni puhelinvastaajaan, johon jätin soittopyynnön hänelle sopivana ajankohtana.

Juhani Tarkkonen
Nro 189

Havaintoa koskevat muut kommentit (8 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
miikka samanlainen valo liikkui täällä äänekoskella klo 19 aikoihin23.02.2018 00:13:20
Sauna Sama ? Köyliössä 22.2.18 klo 19.07 liikkuen etelästä pohjoiseen, muistutti rusettia.. näkyi myös Ryttylässä,Parolassa,Hankasalmella ja Norjassa😊23.02.2018 00:21:22
Hynek Olisiko kyseessä sama tapaus? http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802222200765871_u0.shtml23.02.2018 07:24:02
Jorkki Eteni Saakoskelta katsottuna lännessä vaakatasossa n klo 19. Reitti näytti Kuorevesi - Seinäjoki reitiltä. Todella kirkas valo alaspäin ja osin ylöspäin, äänetön, nopea. Seurasin 1-2 minuut23.02.2018 10:38:59
tollo On ehdotettu uutta Humanity Star -satelliittia selittäjäksi, mutta ei sen kirkkaus ole noin suuri. Ei lähellekään täyttä kuuta. 23.02.2018 12:34:40
Ufomarsu Falcon 9 -raketin toinen vaihe. Tästä on tullut valtavasti havaintoja.23.02.2018 13:21:35
Roo'e Falcon 9 ?23.02.2018 13:36:46
aikku Samantyyppisen näin muhoksella samana ilta n.klo 19 maissa,kirkas valopallo meni tasaista vauhtia lännestä? oulua kohti.Ei ollut lentokone,niitä näkee jatkuvasti lentokentän läheisyyden takia. 23.02.2018 23:02:17


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |