Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1462 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olin menossa nukkumaan,laittamassa verhoja kiinni. Ikkunasta suora näkymä järvelle,talomme on kukkulan päällä. Järvi oli jo paksussa jäässä silloin. Näin ERITTIN kirkkaan valopallon vastarannalla. Luulin sitä moottorikelkan valoksi,mutta yhtäkkiä se lähti leijailemaan ilmaan. Sammutin valot huoneesta jotta näkisin paremmin. Valopallo leijaili järven yläpuolella, mitään ääntä ei kuulunut. Talo on maalla ja minun makuuhuoneeni ikkuna ainoa joka on järvelle päin. Välillä valopallo leijui ylös, oli menossa poispäin,mutta palasi takaisin. Se leijui niin lähelle,että aloin tosissaan pelätä ja menin hetkeksi huoneesta pois. Tulin takaisin,ja pallo oli vielä siinä. Myöhemmin metsänrajan takaa leijaili toinen samanlainen pallo. Melkein heti sen jälkeen pallot leijailivat vastarannalle ja puiden taakse näkymättömiin.

Pari päivää siitä naapurini tuli käymään,hän on minua pari vuotta nuorempi. Kello oli noin 19.00 kun hän lähti kotiin ja lähdin saattamaan häntä. Matkaa sinne ei kyllä ollut kun noin 100 metriä. Palatessani näin vastarannalla taas valopallon,joka oli himmeämpi. Katselin sitä jonkin aikaa,jolloin erotin jonkin laitteen muodot. Se näytti juuri siltä miltä ufojen oletetaan näyttävän,eli lautasmainen,litteä ja päällä kupu. Huomasin,että se valo oli laitteen pohjassa. Laite heilui holtittomasti. Menin kuitenkin kotiin ettei äiti ja isä huolestuisi kun saattamisessa niin kauan kestää.

Katselin joka ilta ikkunasta ulos, ja muutamana iltana näin,kun jokin himmeä litteä kohde lähestyi taloa. Huomasin,että siinä oli ikkunat ja sisällä valo,se näkyi silloin niin huonosti,ettei oikein ollut mahdollista edes kuvaa ottaa,eikä siihen aikaan ollut digikameroita eikä kamerakännyköitä.

Minun piti joka aamu mennä bussilla kouluun,koulumatka 72km joten olin aina ainoa koko paikassa,joka oli niin aikaisin aamusta hereillä. Se paikka missä asuin,niin siinä ei ollut kuin neljä taloa, eikä koskaan minään aamuna missään talossa palanut valoa. Kerran odottaessani bussia naapurista tuli valokeila joka osoitti meidän talon seinään. Valo oli kuin joku olisi taskulampulla osoittanut,mutta paljon suurempi,kuin joku jättitaskulamppu. Valo liikkui vähän ylös ja alas,mutta sitten bussi jo tulikin.

Yksi kerta illalla katsoessani taas ikkunasta ulos naapuritalon asukkaat sammuttivat valonsa. Heti sen jälkeen heidän ikkunan alapuolellaan välähteli valoja,siinä oli jokin litteä esine,jonka sisätilan valot välähtelivät,ja sammuivat sitten kokonaan.

Kerran näin, kun kauempaa lenteli valopallo,joka lähestyi,ja lpoulta laskeutui järven takanana olevaan metsään. Siitäkään ei kuulunut ääntä,vaikka olin ulkona.

Saman vuoden joulukuussa vein kävelevällä joulukortteja naapureille. Vein kortin myös kilometrin päässä asuvalle mummelille. Ilta alkoi hämärtää. Ollessani noin 300 metrin päässä kotoa näin pilvien seassa tidella kirkkaan valon, joka liikkui mutta näkyi ehkä sekunnin ajan.

Yhtenä iltana menin toiseen makuuhuoneeseen,sieltä näkee naapuritalon. Talon vieressä,noin kattoharjun kohdalla oli kirkas valopallo. Talossa ei silloin palanut valoja. En nyt muista miten se tilanne päättyi.

Joskus aamuisin,kun olin lähdössä kouluun,näin näitä valopalloja järven rannalla,vastapäisellä rannalla. Ja kerran odottaessani bussia niin aika lähelle minua leijaili litteä esine,jossa sisällä valot, mutta sekin näkyi epäselvästi.

Kerran oli kirkas ilta(niitä ei näkynyt kirkkaina iltoina) niin tuli kuunpimennys. Heti,kun pimeni, tuli sieltä metsän takaa valopallo. Se hävisi,kun taas kirkastui. Myös sateella niitä ei näkynyt.

Veljeni näki kerran myös selittämättömän valoilmiön, ja kerran kuulemma kun hän makasi lumihangessa silmät kiinni,niin hänen ylitseen meni jokin "elektroninen"ääni. Itse kuullut myös luonnottomia ääniä talon ulkopuolelta kun yrittänyt nukkua.

Seuraavana kesänä tuli rankka ukkosmyrsky,ja silloin myös vastarannalta metsästä leijaili valopallo. Otin siitä kuvan filmikameralla mutta valokuvausliikkeet eivät ruvenneet tulostamaan sitä, vaikka sanoin,että tulostakaa kaikki kuvat. Kuulemma turha maksaa epäselvistä kuvista. Pallo näkyy negatiivissa pienenä pisteenä. Voin yrittää tulostuttaa sen nyt kun olen muuttanut pois.

Sen kesän jälkeen toiminta rauhoittui ja itsekin muutin pois opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. En keksi näitä juttuja, pelkäsin niin paljon että muistan kaiken,ja en aiemmin tänne kertonut kun en halunnut mitään tutkijoita sinne,koska äiti ja isä eivät uskoneet minua.
Kellonaika: 22:00
Päivämäärä: 15.10.2000
Oma arvio kestosta: Kolme tuntia

Havaintopaikka

Kylä tai kaupunginosa: Tormua
Kunta tai kaupunki: Suomussalmi
Maakunta: Suomussalmi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Etelä(ensimmäisen havainnon)
Havainnon keskivaiheilla: Etelää(ensimmäisen havainnon)
Havainnon lopussa: Etelää(ensimmäisen havainnon)

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: maantaso
Korkeuskulma havainnon lopussa: 90

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 5metriä ehkä leveä
Kohteen etäisyys lähimmillään: 30m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 0

Säätila havaintohetkellä

Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: puolipilvistä
Sade: ei satanut (pouta)

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: sisällä
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: ikkunan läpi
Havaintopaikan kuvaus: Omakotitalon yläkerran ikkuna
Mitä teit ennen havaintoa: Olin menossa nukkumaan ja laittamassa verhoja kiinni.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pyöreä eka kerralla,toisella litteä,,jossa kupu
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Väriä ei erottanut,koska kaikki havainnot näkyivät pimeällä

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: Välillä pysähtyi,kunnes taas liikui
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Ensin hidas,yhdessä myöhemmästä havainnosta nopeampi kuin hornet-kone
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Ensimmäisellä havaintokertalla leijaili metsän taakse

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Kohde oli kirkas valopallo,myöhemmin näin litteän esineen,jossa näin valoa
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Yhdessä havainnossa näin lautasmallisen laitteen,jonka pohjassa oli kirkkaampi valo
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: kyllä
Kuvaile häiriöt: Myöhempien havaintojen aikana TV meni itsestään päälle
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: Koska tiesin,että kyse ei ole mistään, mille löytyy luonnollista selitystä
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: Pelkotiloja ja vuosien painajaisunia
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olin aina ajatellut,että muuallakin täytyy olla elämää, mutta järkytyin,kun näin omin silmin. Nyt olen siis aivan varma, ja havainnon nähdessäni olin peloissani mutta iloinen samaan aikaan
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Mihin ilmoitettu: En
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Siskoni kanssa näimme lapsena leijailevan valopallon,mutta olimme lapsiasilloin ja jätimme asian sikseen
Päivämäärä ja paikka: 7.11.2016 Kitee

Tutkijakommentit

Tapaus siirretty tutkija Juhani Tarkkosen lisäselvityksiä varten.
Heikki Kulju Nro 20

17.11.2016 klo 17.30 - 17.50 tehty puhelinhaastattelu havainnoijan kanssa.

Havainnoija vaikuttaa puhelinkeskustelun perusteella normaalilta nuorehkolta naiselta, joka on kyennyt tekemään realistisia havaintoja ja voittamaan pelkonsa niiden suhteen. Vastaukset kysymyksiin tulivat välittömästi ja vastasivat havaintotietokannassa olevia kirjauksia. Havainnoija kertoi, että hänen kokemansa on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Tapaukset on ollut suhteellisen helppo muistaa monine yksityiskohtineen, vaikka varsinaisista tapahtumista on ilmoitus- ja lisäselvitysajankohtaan yli noin 16 - 17 vuoden viive.

Havaintojen perusteella on mahdollista todeta, että Tormua Suomussalmella ja sen lähialueet olisivat olleet syksystä 2000 aina kesän loppuun 2001 ufohavaintojen tihentymänä. Alue on verrattain harvaan asuttua ja metsäistä seutua, jossa asuinrakennuksia on pienissä ryhmissä tai yksittäisinä suhteellisen vähän. Tormua on noin 20 kilometrin päässä Suomen ja Venäjän välisestä rajasta.

Havainnot on pääasiassa tehty joko pimeän tai hämärän aikana. Ensimmäisessä havainnoissa nähtyjen pallomaisten ja loistavien ufojen läpimitta oli vain noin yksi metri. Myöhemmin nähdyn lautasmaisen, himmeän, litteän ja yläosan keskeltä kupolimaisen ufon läpimitaksi havainnoija arveli "kolmen pienen henkilöauton yhteispituutta", jolloin yhdessä arvelimme läpimitan olleen haarukassa 7-9 metriä.

Havaintojen kohteet eivät liikeradan, nopeuden ja koon perusteella ole missään vaiheessa voineet olla Kuu tai muukaan astronominen taivaankappale.

Sähköpostiviestillä on 17.11.2016 lähetetty vielä muutamia tarkentavia kysymyksiä.

Tarkentavien kysymysten pohjalta havaitsija ilmoitti sähköpostilla seuraavaa. Valopallojen väri oli kirkkaan keltainen.Silloin kun havaitsija lautasmaisen ufon muodon, hän ei erottanut väriä, se näytti lähinnä harmaalta. Pimeässä oli miltei mahdotonta erottaa värejä. Kuitenkin lautasmallisen esineen pohjassa vilkkui valopallo, jonka valo oli keltainen. Lautasmaisen ufon pääasiallinen korkeus oli ilman kupua noin yksi metri ja leveys siis 7 - 9 metriä. Kuvun korkeus saattoi olla jopa neljä metriä.Silloin kun laite tuli järven päällä lähelle, sen himmeät sisävalot olivat keltaiset.

Sähköpostiviestillä on 17.11.2016 myös pyydetty havainnoijaa piirtämään tai maalaamaan näkemänsä lautasmainen tai kiekkomainen ufo. Tähän viestiin on saatu myönteinen vastaus. Lisäksi havainnoija on luvannut lähettää kirjeessä tutkijalle sellaisen värinegatiivin ruudun, jossa ufo näkyy pistemäisenä mutta epäselvänä. Valokuva on otettu kesällä 2001 ukkosmyrskyn yhteydessä.

Juhani Tarkkonen, Nro 189


30.11.2016

Postissa saapunut kolme piirrosta ja kolme mustavalkoista järjestelmäkamerakoon negatiivia.

1.12.2016

Negatiivit on kehitetty valokuvaamossa kokoon 100 x 150 mm. Kahdessa päivänvalossa otetussa kuvassa näkyy joko pistemäinen tai hieman pistemäistä kookkaampi kohde. Kolmannessa kuvassa, joka on otettu aika hämärässä, näkyy mahdollisesti lautasmainen kohde epämääräisesti. Sen
pinnasta kiiltelee luultavasti heijastavia valoja.

Aineiston kopiot ja negatiivit on lähetetty havainnoijalle.

Juhani Tarkkonen, Nro 189


Havaintoa koskevat muut kommentit (3 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
tiedustelu Onko tänne annettavissa havaintoja, jotka eivät näy julkisesti? 28.11.2016 00:52:08
vallu On mahdollusta julkaita nimettömänä taikka voit kirjoittaa "vain ufotutkijoille" mutta silloin mielenkiintoinen tapaus joka voi auttaa toisia ihmisiä jää piiloon.28.11.2016 09:13:36
A-K Miksei noita kuvia voisi laittaa jonnekki näkösälle? Luulisi että ihmisiä kiinnostaisi nähdä, varsinki ku on ollu lautasen muotoisesta kyse!23.03.2019 18:28:03


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |