Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1409 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olin hiihtämässä huhtikuisena alkuiltana metsässä ja peltoaukeamalla, josta on hakattu metsää. Yhtäkkiä huomioni kiinnitti suoraan edessäni isojen kuusipuiden yläpuolella kultainen pallomainen kohde. Se ikään kuin leijui paikallaan ja pyöri täysin paikallaan ympäri tasaiseen tahtiin päästämättä ääntäkään. Lisäksi se hohti kultaista hehkua, mitä en ikinä ennen ollut nähnyt missään. Hehku näytti täysin yliluonnolliselta. Tuijotin sitä hämmästyneenä noin puoli minuuttia, ja kun hetkeksi irrotin siitä katseeni, (alle sekunniksi) se oli kadonnut aivan yhtäkkisesti, niin etten nähnyt sitä vaikka katselin ympärilleni joka paikkaan. Hiihdin paikalle heti, mutta en nähnyt mitään jälkiä maassa. Minulla oli useasti kamera mukana hiihtoreissuillani, mutta en onnistunut saamaan kuvaa kohteesta. En muista oliko minulla edes kameraa mukanani silloin.
Kellonaika: 19:00
Päivämäärä: 10.4.2000
Päivämäärän tarkennus: Huhtikuun alkupuoli, aika oli noin klo 18.30-19.30
Kesto kellosta: en katsonut kelloa
Oma arvio kestosta: noin 20-30s

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Metsä
Kylä tai kaupunginosa: Haukipudas
Kunta tai kaupunki: Oulu
Maakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Etelä
Havainnon keskivaiheilla: Etelä
Havainnon lopussa: Etelä

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 60

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 3-6m
Kohteen etäisyys lähimmillään: 30-60m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: puiden yläpuolella, noin 15-25m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: saattoi tuulla vähän,en muista
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: -3

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: kirkas päivänvalo

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Sää oli selkeä, aurinko oli vielä näkyvillä,(ei ollut haloilmiö), ja paikka oli metsänreunamalla vähän ylempänä rinteessä, jossa kasvoi kuusia. Auringonlaskuun oli aikaa noin pari tuntia.
Mitä teit ennen havaintoa: Olin hiihtämässä metsässä. Tein havaintoni hakatulta metsäaukiolta, mutta itse kohde oli suoraan puiden yläpuolella.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pyöreän soikeahko
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Täysin kullanvärinen, hohti kultaista valoa

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Se pyöri koko sen ajan minkä näin paikallaan tasaisella nopeudella
Pysähtyikö kohde: ei
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: kyllä
Kuvaile pyöriminen: Pyöri ikäänkuin akselinsa ympäri vaakasuoraan paikallaan, mutta siitä ei lähtenyt minkäänlaista ääntä
Miten kohde katosi näkyvistä: Kun siirryin suksillani lähemmäksi kohdetta noin parin metrin matkan, kohde oli hävinnyt, en edes huomannut minne, koska se tapahtui niin äkkiä alle sekunnissa, kun irrotin katseeni siitä hetkeksi.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: kullanväristä hohtoa, mitä en ole ikinä nähnyt missään
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei
Kuvaile maastoon jääneitä merkkejä: en ainakaan huomannut paikalla mitään, kun kävin katsomassa

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olin kuullut aiemmin ns.ufohavainnosta,mutta en oikein tiennyt uskoisinko niitä. Kuitenkin tiedän mitä näin, enkä voinut selittää sitä millään järkevällä tavalla,joten pakkohan sen oli uskoa tapahtuneen. Yritin seurata uutisista, olisiko havaintoni voinut olla jokin sääpallo,ja asia vaivaa edelleen.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Halusin kertoa tämän näyn, jos sille löytyisi jokin luonnollinen selitys. Ilmiö ei vaikuttanut kuitenkaan lainkaan luonnolliselta, joten se on jäänyt vaivaamaan minua.
Päivämäärä ja paikka: 19.4.2016. Oulussa

Tutkijakommentit

Haastattelu (Ufohavainto 1409)
26.4.2016 klo 10.00 − 10.40 Oulun kaupungin pääkirjaston kahvilassa

Havainto oli tehnyt haastateltavaan melkoisen vaikutuksen, minkä vuoksi hän muisti noin 16 vuoden takaisen tapahtuman vielä selkeästi.

Havainnon ajankohdasta (ilmoittanut aiemmin 20.4.2000) haastateltava sanoi, että siinä saattaa olla päivän parin heitto. Jälkikäteen hän sijoitti tapahtuman aika tarkkaan niihin päiviin, jolloin Oulun Kärpät nousi uudelleen pitkähkön alamäen jälkeen jääkiekon mestaruusliigaan vuonna 2000. Haastateltava tunnustautui olleensa jo tuolloin kärppäfani, jolle merkittävä saavutus jäi mieleen.

Haastateltava oli ollut hiihtämässä kantavilla keväthangilla itselleen suhteellisen tutussa maastokohdassa. Paikka oli silloisen Haukiputaan kunnan (nykyisen Oulun kaupungin) alueella. Havaintokohta oli ollut tuolloin hakkuuaukion reunaa ja lähistöllä oli ollut yhtäältä se vanhahko kuusimetsän reuna, jonka yläpuolella hän näki kohteen noin 60 asteen kulmassa, ja viereisessä suunnassa lammen ohella avointa peltoa.Haastateltava arveli, että samaan aikaan jossakin muussa suunnassa oli haaleasti näkyvissä Kuu, mutta se ei ollut täysikuu. Kuun sirppi ei joka tapauksessa sattunut havainnon suuntaan. Kyseessä ei havaitsijan mukaan ollut myöskään haloilmiö (esimerkiksi sivuaurinko), jonka hän muutoin tiesi jo tuolloin noin 20-vuotiaana ilmakehän ilmiönä.

Havaittu pallomainen ufo pyöri suurin piirtein pystyakselinsa ympäri ja oli havaitsijan mielestä lähinnä kullanväristä valoa säteilevä kohde. Havainnointisuunta oli suurin piirtein kohti etelää, joten huhtikuisen auringon sijainti illalla noin klo 19:n aikaan oli havaitsijaan nähden lännen ja länsiluoteen välissä suhteellisen matalalla. Jos auringonvalo olisi ollut syynä kohteen kullanväriin, niin se olisi heijastunut vain noin puolelta pallopinnalta − olettaen, että ufon pinta olisi ollut peilimäinen ja kirkkaan hopeinen -, mutta näin ei ollut. Hehkuva kullanvalo oli voimakkaampi kuin ilta-auringon aiheuttama mahdollinen heijastus. Pallon pinnassa ei näkynyt mitään uria, ikkunoita tai ulokkeita: näkyvissä ollut pinta oli kauttaaltaan tasainen.

Kerrattaessa havainnon suuntaa havaitsija kertoi katselleensa palloa suhteellisen ylös (alkuperäisessä havaintolomakkeessa mainittu arviona 60 astetta) ja pallon koon olleen joka tapauksessa läpimitaltaan useamman metrin, vähintään kuitenkin kaksi metriä.

Pallon yhtäkkinen katoaminen näkökentästä oli ollut samanlainen yllätys kuin se vaihe, jolloin oli havainnut ufon.

Havaitsija kertoi pohtineensa useaan kertaan, olisiko kohde sittenkin voinut olla jonkinlainen säähavaintopallo tai jokin muu ihmisen lähettämä laite. Hän oli kuitenkin päätynyt siihen, että kyseessä ei voinut olla mikään − ainakaan tavanomainen − maanpäällinen laite. Tämä oli ollut eräs motiivi sille, että hän oli aktiivisesti noin 16 vuoden jälkeen halunnut tehdä asiasta ilmoituksen. Hän sanoi halunneensa, että hänen havaintonsa ei jäisi unohduksiin vaan se oli aiheellista kertoa muillekin. Sen vuoksi hän etsi ufoja käsittelevän suomenkielisen sivuston ja löysi SUTin sivustosta sähköisesti täytettävän havaintolomakkeen.


Haastattelijan lisähuomautus

Vuonna 2014 edesmenneen ja SUTin jäsenenäkin toimineen Anja Iisakan kertoman (useita keskustelutilanteita vuosina 2012 − 2013) mukaan läheisen Kiimingin ja Pudasjärven alueilla on pitkä historia aina 1940-luvulta alkaen erilaisten ufo- ja humanoidihavaintojen alueena. Anja Iisakan mukaan paikalliset ihmiset saattoivat jopa tottua outojen tai epätavallisten suhteellisen runsaaseen esiintymiseen. Havainnoista monetkaan eivät ole rekisteröityneet suomalaiseen ufo-kirjallisuuteen eivätkä sittemmin välttämättä edes SUTin havaintotietokantaan.


Juhani Tarkkonen


Havaintoa koskevat muut kommentit (2 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Ihmeellistä Kaksi vuotta sitten kesällä iltalenkillä metsäpolulla, ympärillä valtavia kuusia ja lehtikuusia, puun latvuksessa hehkuvan kultainen alue. Latvus peitti osan, mutta muoto litteähkö pyöreä. 30.04.2016 19:51:16
Ihmeellistä Aurinko paistoi, ajattelin että voiko pihkaa noin paljon että kiiltää - puu valtavan korkea, ei voisi erottua. Hki Pakila.30.04.2016 19:56:14


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |