Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1300 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olin kuvaamassa verikuuta. Aluksi oli pilvistä mutta pilvisyys rakoili 4:30 jälkeen ja sain otettua hyvin kuvia. Loppuvaiheilla pilvet olivat jälleen yhtenäisempiä ja en saanut mitään kuvattua. Jäin odottamaan josko pilvet rakoilisivat uudelleen.
Kiertelin kameraa ja vilkuilin taivaalle.

Näin valoa juuri pilvirajan yläpuolella. Katsoin tarkemmin ja ohitseni pohjoisesta etelään meni täysin äänettömästi (ympäristö oli täysin hiljainen, viereisillä teillä ei ollut liikennettä) ja todella suurella nopeudella jokin. Lento oli tasaista ja viivasuoraa, korkeus ei muuttunut. Näin ainoastaan tumman ääriviivan valojen välissä mikä kertoi esineen olevan suorakaiteen muotoinen. Siinä ei ollut vilkkuvia valoja, valot olivat kauniin kylmän valkoisia suorakaiteen muotoisia yhtenäisiä (ei pistemäisiä) valopintoja esineen kummassakin päässä. Valot olivat siis peräkkäin, ei vierekkäin kuten normaalissa lentokoneessa esim.siivissä. Tuollaista valokonfiguraatiota ei ole tietääkseni missään lentokoneessa, lisäksi ilmailulainsäädäntö kieltäisi kyseisenlaisen valokonfiguraation kiinnittämisen ja käytön lentokoneessa.
Esine lensi juuri pilvirajan alapuolen yllä, pilvien sisällä, valaisten alla olevan ohuen pilvikerroksen. Ilmeisesti niin lähellä pilvien rajaa että näin sen takia valojen välissä olevan muodon.

Kun tajusin mitä oli tapahtunut juoksin kameralle ja lähdin paukuttamaan kuvia mutta siinä vaiheessa kun sain järkkärini päälle ja fokusoitua, esine oli jo lentänyt pois näköetäisyydeltä.
Pirkkalassa on lentokenttä, olen katsellut ja kuunnellut koneiden menevän ohi useasti, tiedän miltä matkustajalentokoneet näyttävät ja millä nopeudella ne lentävät maassa olevan havainnoijan perspektiivistä. Tämä esine lensi kymmeniä kertoja nopeammin kuin mikään näkemäni matkustajalentokone, se meni koko näköpiirin päästä päähän 5-6 sekunnissa, kun matkustajalentokoneella kestäisi samassa moninkertaisesti kauemmin. Esine oli samalla todella suuri suhteessa - jo pelkät valot olivat pinta-alaltaan suuremmat kuin kokonainen matkustajalentokone samalla korkeudella.

Kellonaika: 05:13
Päivämäärä: 28.9.2015
Kesto kellosta: Enintään 5 sekuntia
Oma arvio kestosta: Enintään 5 sekuntia

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Hyhkyn koulun urheilukenttä
Kylä tai kaupunginosa: Hyhky
Kunta tai kaupunki: Tampere
Maakunta: Pirkanmaa

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Pohjoinen
Havainnon keskivaiheilla: Länsi
Havainnon lopussa: Etelä

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 45
Korkeuskulma havainnon lopussa: 45

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 1.5km pitkä, 500-800m leveä
Kohteen etäisyys lähimmillään: 2km
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: n.2km, juuri pilvirajan alapuolen yllä pilvien sisällä.

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Maan tasalla ei juuri tuullut.
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: pilvistä
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 13

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt2: kuu
Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Paikka on Hyhkyn koulun vieressä oleva urheilukenttä. Olin pituushyppypaikan vieressä kamerani ja kolmijalkani kanssa katselemassa kuun suuntaan.
Mitä teit ennen havaintoa: Yritin ottaa kuvia verikuusta mutta pilvien takia jouduin odottamaan repeilyä pilvissä jotta saan kuvan.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Suorakaide, päissä kapeat suorakaiteen muotoiset valot.
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Näin lähinnä mustan 'rungon' valojen välissä, mikä oli suorakaiteen muotoinen.

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Nopeus oli pelottavan tasainen, ei korkeusmuutoksia, lentosuuntana etelä, täysin äänetön.
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Matkustajalentokone lentää merkittävästi hitaammin maasta katsottuna, miltei matelee verrattuna nopeuteen minkä näin.
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Kohde katosi horisonttiin etelään, lentäen suoraa rataa ja muuttumattomalla korkeudella.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: Kohteen päissä on oheisen kuvan muotoiset valot.
Valaisiko kohde ympäristöä: kyllä
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Kaksi erillistä valoa oheisen esimerkkikuvani mukaisesti.
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: Hienon fiiliksen mikä tuli siitä kun sain havainnoida jotain teknologista mitä suunnittelijana en osaa selittää.
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Isäni on kokenut samankaltaisen kokemuksen vuonna 1937 Kirkkonummella. Asia on aina kiehtonut minua ja kiehtoo nyt vielä enemmän. Katson asiaa teknologiselta kannalta ja yritän ymmärtää minkälainen teknologia sen mahdollistaisi, näkemäni kohteen liikkeen sulavuus ja yksinkertaisuus oli kaunista.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Lähetän ohessa pikaisesti tekemäni esimerkkikuvan mikä näyttää havaitsemani kokosuhteen verrattuna matkustajalentokoneeseen, alapuolelta kuvattuna. Kyseessä on todella suuri rakenne.
Päivämäärä ja paikka: 28.09.2015 Tampere

Tutkijakommentit

Olin puhelinyhteydessä ilmoituksen antaneeseen henkilöön 24.10.15.
Tapauksesta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että nähty kohde on ilmoittajan arvion mukaan jopa 1,5 km pitkä.
Hän vertasi pituutta lähellä olleeseen rivitaloon, josta sai hyvän referenssin. Kohde lensi juuri pilven alapinnan yläpuolella, mutta koska pilven alapinta ei ole tasainen, kohde tuli hetkellisesti näkyviin pilven alapuolella myöskin, jolloin hän pystyi näkemään valojonot kohteen etu-ja takapäässä. Valo oli näkijän mukaan "kylmän valkoista." Valot olivat yhtenäisessä rivissä. Ei yksittäisiä valoja vaan yhtenäinen valorivi poikkipäin kohteen etu- ja takaosassa.
Kohde oli täysin äänetön eikä ollut lentokoneen näköinen.
Pilvikorkeus oli tuolloin n. 2 km. Hän kertoi tarkistaneensa pilvikorkeuden internetin säätiedoista tapahtuman jälkeen.
Koska kaikki tapahtui erittäin nopeasti ja kamera ei juuri silloin ollut valmiina, hän ei ehtinyt saada kuvaa, vaikka yritti automaattilaukaisulla kuvata. Hän otti suuren määrän kuvia, mutta kohde ei ollut enää näkyvissä.
Raportin lähettäjä on innokas harrastekuvaaja ja tottunut huomioimaan taivasta ja kohteita kuvausharrastuksen takia.
Hän on työnsä puolesta hyvin teknisesti orientoitunut ja tuntee hyvin lentokoneet sekä tekniset laitteet, joten tapaus oli tehnyt häneen lähtemättömän vaikutuksen, koska kysymyksessä oli jotain täysin erilaista mitä maapallolla tällä hetkellä osataan tunnetaan.
Ilmoittaja kertoi tapauksesta erittäin selkeästi ja yksitysikohtaisesti. Pila-tai muu vastaava kytkös ei ole mitenkään mahdollista tässä tapauksessa. Kysymyksessä on älykäs ja vilpitön henkilö, jota tapaus hämmensi perusteellisesti.
Heikki Kulju Nro 20

Mielenkiintoista Marko Latja tutkija 171 teki nähtyään tämän kyselyn ilmatieteen laitokselle mutta tietokoneeni ollessa BSD -tilassa sain eilen 15.11. luettua e-mail vastauksen fmi Tampereen meteorologi Asko Hutila vastasi, ettei Tampereen Härmälän ja Pirkkalan lentoaseman havaintoasemalla lähinnä Hyhkyä ollut lainkaan pilviä 28.9. klo 5 mutta havainnon tekee automaatti, joka ei kata aivan kaikkia mahdollisia pilvikerroksia. Klo 6.00 automaatti havaitsi tunnin tarkkuudella taivaan olevan pilvistymässä ja pilven olevan korkeudessa 732m, joten ainakaan havaitsijan arvio kohteen isoudesta perustuen liikkuumiseen pilvessä pilven alarajassa jopa 2km korkeudessa ei täsmää. Mutta iso kohde on ollut, jos esim. 800 m:ssä on mennyt ja päivä ja aika oikein! 16.11. sain Hutilalta vielä Tarkennusta , että lentoaseman luotaimen mukaan klo 5.00 Pirkkalassa oli heikko pilvisyys korkeudessa 1433m ja Härmälässä vain linnuntietä 4-5km kaakkoon Hyhkystä heikko pilvisyys vain n. 370m:ssä

Havaintoa koskevat muut kommentit (4 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
R.T mielenkiintoinen havainto.Tosin tekee mieli kysyä,mistä havaitsija tietää kohteen korkeuden,kun pystyy vertaamaan sitä "samalla korkeudella" lentäviin lentokoneisiin?01.10.2015 07:52:44
Roo'e R.T:lle Lensi pilven sisällä valaisten pilven alla olevan ohuen pilvikerroksen. Mielestäni helppo ymmärtää. Missä pilvi, siinä kohde. (Lentokorkeus)01.10.2015 13:54:43
R.T lentokoneet ei yleensä lennä pilvikerroksen sisäpuolella.Ja edelleen,ei se pilvikerros helpota korkeuden arvoimista,sen pilvikerroksen korkeuden arvioiminen on yhtä vaikeata.01.10.2015 18:40:13
Roo'e R.T:lle Eri pilviilajit kertovat esiintymis korkeudet: kyllä niistä voi päätellä. Itseäni ei kiinnosta näkijää puolustella, jos tiedät paremmin niin sama se.04.10.2015 00:55:45


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |