Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1078 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1
Kuva 2

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Olen pitänyt tätä havaintoa sisälläni parisen vuotta. En ymmärtänyt, että tänne voi ilmoittaa myös ulkomaisia havaintoja. Luin raportteja ja havaitsin, että täällä on myös havaintoja ulkomailta sekä vastaavia havaintoja Suomesta lähellä ajankohtaa, jolloin omani tapahtui. Päivämäärät, ilmansuunnat ja kellonajat ovat edelleen niin tarkasti mielessäni, että päätin rohkaista mieleni.

Erste Augusti - ensimmäinen elokuuta - vuonna 2012. Sveitsin kansallispäivä (?). Päivä on suuri juhlapäivä Sveitsissä - vähän niin kuin Itsenäisyyspäivä 06.12. Suomessa. Alkuillasta tulimme silloisen työttöystäväni (sveitsiläinen) kanssa mökiltä Lüscherzista. Tarkoituksemme oli mennä katsomaan kansallispäivän suurta ilotulitusta, joka laukaistaisiin Bernin läheiseltä Gurten-vuorelta (ns. home-mountain). Ilotulituksen piti alkaa klo 21:00 (CET - keski-Euroopan aikaa - kuten kaikki kellonajat tässä raportissa). Lähdimme osoitteesta Dunantstrasse 4 kävelemään kohti Aaren (Bernin läpi virtaava joki) rantaa ehkä noin 20:20 aikaan.

Kävelimme alas Egghölzlistrassea. Paikassa, jossa Egghölzlistrasse tekee 90 asteen mutkan oikeaan käännyimme pienelle hiekkapolulle tarkastaaksemme, josko sieltä näkyisi tuleva ilotulitus paremmin ja ilman suurta ihmisjoukkoa. Kävelimme tuota pientä hiekkapolkua (Elfenauweg) pienen metsän laitaan eli noin 200m lähes Manuelstrassen kulmaan. Totesimme, että täällä ei ole hyvää näkyvyyttä, joten palasimme alkuperäiseen suunnitelmaamme: kävellään aivan Aaren rantaan. Lähdimme siis kävelemään takaisin Egghölzlistrassea kohti.

Tässä vaiheessa olimme paikassa: selkämme takana noin 2km päässä (SE) oli Bern-Belp lentoaseman kiitotien pää. Meistä katsottuna suoraan vasemmalla myös noin 2km päässä (SW) oli Bernin "kotivuoren" huippu - Gurten 858m. Myös suoraan eteemme katsottuna oli Bernin keskusta ja etenkin Bern Hauptbahnhof - Bernin päärautatieasema - noin 2km päässä (NW). Paikkamme pystyy määrittämään erittäin hyvin esim. Google Mapsin avulla.

Lähdimme siis kävelemään pitkin Elfenauweg takaisin Egghölzlistrassea kohti. Valitettavasti Sveitsissä teiden nimet eivät ole niin tarkkoja, mutta olimme siis "pohjoisimmalla Elfenauvwegilla" - pikku polku. Tässä kohden teimme ensimmäisen havaintomme Bernin keskustan yllä leijuvista valoista. Valoja oli selkeässä jonossa neljä peräkkäin, tasaisin välimatkoin. Säpsähdimme molemmat - mitä nuo ovat. Valot olivat sävyltään tummanoransseja ilman selkeitä äärirajoja. Muodoltaan valot olivat kuten sämpylöitä - soikulaisia (?).

Normaalisti olisin sanonut tähän väliin, että ne ovat UFO-lyhtyjä. Mutta... ne olivat yksinkertaisesti liian suuria - tai sitten niiden olisi pitänyt olla huomattavasti lähempänä meitä. Jos ne olisivat olleet lähempänä, olisin tunnistanut ne oitis UFO-lyhdyiksi. Jos ne taas olivat kauempana, ne eivät voineet olla UFO-lyhtyjä (ainakaan sellaisia, joita minä tiedän). Niitä oli jonossa neljä - tasaisin välimatkoin - ja niiden suunta oli lähes suoraan kohti meitä; kuitenkin enemmän pohjois-etelä -suunnassa. Näin ollen ne eivät myöskään voineet olla suuntaamassa kohti Bern-Belpin lentoasemaa/kiitotietä.

Havaitsimme kyseiset valoilmiöt ehkä noin 5min ajan - eli sen ajan kun kävelimme hitaasti takaisin päin Elfenauwegia sen ~200m matkan jutellen ja ehkä välillä pysähtyen pusuttelemaan. Parin puun oksastot olivat kuitenkin koko ajan tiellä tehdessämme havaintoa. Ajattelin koko ajan, että kunhan pääsemme tuohon Egghölzlistrassen kulmaukseen, niin otan niistä selkeän kuvan. Kuten arvata saattaa... siihen saavuttuamme valoilmiöitä ei näkynyt enää missään.

Tämä vahvistaa epäilystäni UFO-lyhdyistä. Ainoa, joka ei puhu sen puolesta, on valoilmiöiden jättimäinen koko. Arvioisin valoilmiöiden olleen noin Bernin keskustan kohdalla eli 1,5-2km havaintopaikastamme. Kuitenkin niiden koko oli arviolta läpimitaltaan vähintään 50m - kenties jopa 100-200m. Ne olivat nimittäin todella jättimäisiä "zeppeliinejä". Lähempänä ne eivät voineet olla, sillä olisimme jossain vaiheessa havainneet ne tarkemmin. Valoilmiöt joko pysyttelivät paikoillaan tai kulkivat meitä kohden hiljaisella nopeudella. Arviointi on vaikeata, sillä kävelimme koko ajan niitä kohti. Arvioin niiden olleen myös 300m korkeudella maanpinnasta. Vasemmalla puolen oli Gurten (858m) ja Bern sijaitsee pääasiassa n.560m merenpinnan yläpuolella. Valoilmiöt olivat suunnilleen samassa tasossa Gurtenin huipun kanssa.

Tyttöystäväni on asunut koko ikänsä (tapahtumahetkellä 26) samaisilla kulmilla: Gryphenhübeli, Elfenau, Egghölzli. Hän ei ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Myös minä olen asunut suurimman osan elämästäni lentokentän (Turku) läheisyydessä, joten esim. helikopterit ovat minulle hyvin tuttuja. Juttelimme jopa asiasta englanniksi (ei kummankaan äidinkieli, joten kielimuuria/väärinkäsitystä asiassa ei ollut). Hän kysyi minulta: "Are those helicopters?". Vastasin: "Meinst du Hubschrauber?", sillä hän tiesi, että helikopterin saksankielinen nimitys huvittaa suomalaista. Päädyimme yhteisymmärryksessä lopputulokseen, että ne eivät missään nimessä olleet helikoptereita.

Muutaman minuutin kuluttua tapasimme tyttöystäväni vanhemmat. Emme kuitenkaan maininneet heille asiasta, sillä hänen äitinsä oli henkisesti erittäin herkkä (hän teki myöhemmin itsemurhan). Samoihin aikoihin alkoi myös sataa sekä ukkostaa. Sveitsin kansallispäivän ilotulitus rajussa ukkosmyrskyssä on kuitenkin ehkä hienointa mitä olen nähnyt. Tämä kuitenkin varmisti olettamukseni, että näkemämme valoilmiö ei ollut mikään luonnonilmiö eikä vastaavasti mikään ihmisen tekemä ilotulite tms.

Mahtaakohan Sveitsin UFO-tutkijoilla olla jotain vastaavia havaintoja samalta päivältä/ajankohdalta?
Kellonaika: 20:30
Päivämäärä: 1.8.2012
Oma arvio kestosta: arviolta 5min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Elfenau
Kylä tai kaupunginosa: Egghölzli
Kunta tai kaupunki: Bern
Maakunta: Kanton Bern, Schweiz

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: luode
Havainnon keskivaiheilla: luode
Havainnon lopussa: luode

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 50-100m
Kohteen etäisyys lähimmillään: 1,5 km
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 300m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ei muistikuvaa - ukkospuuskia
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: puolipilvistä
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: 15-20

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Ilma oli lähtiessämme kirkas. Ukkospilvet kuitenkin vyöryvät todella nopeasti Alppien ylitse, joten säätyypin muutos puolipilvisestä alkuillasta ukkosmyrskyisään yöhön käy kymmenessä minuutissa. Lämpötila oli shortsit+T-paita - ukkosmyrskyn alkaessa kassissa ollut huppari oli tarpeen.
Mitä teit ennen havaintoa: Normaali iltakävely

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: "sämpylämäinen", "zeppeliini"
Kohteen ääriviivat: utuiset
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: tummanoranssi, osin jopa musta

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: en osaa sanoa! Joko liikkui hiljaisella nopeudella kohti tai oli pysähtyneenä.
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: en osaa sanoa! Joko liikkui hiljaisella nopeudella kohti tai oli pysähtyneenä.
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Lähes paikallaan pörräävä helikopteri (?)
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Kohde oli välillä puiden oksien sekä rakennusten takana. Aukealle päästyämme kohdetta ei enää näkynyt.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: tummanoranssia valoa
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: tyttöystäväni ei suostunut puhumaan ilmiöstä enää jälkeenpäin
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: tyttöystäväni ei suostunut puhumaan ilmiöstä enää jälkeenpäin
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Tätä aiemmin olen nähnyt yhden selittämättömän valoilmiön Viron rannikolla. Lentokentän (Turku) vieressä kasvaneena oletan tunnistavani ihmisen tekemät laitteet pimeälläkin kohtuullisen hyvin. Luonnossa liikkuvana myös erilaiset luonnonilmiöt ovat minulle erittäin tuttuja. 2% jää selittämättä.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: kyllä
Mihin ilmoitettu: en
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Kaikista silloisen tyttöystäväni - ja samaisen havainnontekijän - reaktioista ja hänen kanssaan käymistäni keskusteluista jälkeenpäin en voi olla aivan varma, etteikö hän olisi nähnyt vastaavaa aiemminkin. Mulle se meni vielä läpi "vain" outona valoilmiönä uudessa maassa - mutta jotenkin tuntuu siltä, että tyttöystäväni ei kertonut minulle aivan kaikkea "sveitsiläisistä valoilmiöistä". Kysyin myös suoraan UFO-lyhdyistä (Chinese lantern/paper lantern) - kyseiset tuotteet tunnetaan Sveitsissä, mutta eivät siinä muodossa, että niitä lähetettäisiin taivaalle. Wikipedia tukee tätä teoriaa.
Päivämäärä ja paikka: 13.06.2014 TURKU

Tutkijakommentit

B.Borg 13.6.2014: Myös ulkomailla sattuneista havainnoista voidaan hyvin ilmoittaa SUTille.
SUTilla on yhteistyökumppaneita varsin monessa maassa.
Olen ilmoittanut tästä tapauksesta sveitsiläiselle kolleegalle ja palaan asiaan.

B.Borg 14.6.2014: Sveitsiläinen kolleega ilmoittaa ettei ole kuullut muista havainnoista Bernin yllä samana päivänä.

Havaintoa koskevat muut kommentit (8 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Määvaan Vuodenvaihteessa 2011-12 näin samanlaisia valoja, joskin pienempiä kiilumassa taivaalla juuri ennen vuoden vaihtumista ja pitkälle tämän jälkeen. Ovatko nuo UFOT kiinnostuneita ilotulitteista? 13.06.2014 19:28:44
Havainnon tekijä Pienemmät vastaavanlaiset valot ovat todennäköisesti hyvin helposti tulkittavissa UFO-lyhdyiksi. Omassa tapauksessani juuri valoilmiöiden suuri koko mielestäni poistaa tämän vaihtoehdon.14.06.2014 01:59:28
PeeJiiKoo Olisiko mahdollista noiden lyhtyjen näyttää suuremmalta, esim. sumun tai pilven seassa liidellessä..? Heijastuma tai muu vastaava efekti?14.06.2014 16:42:11
VN Suurikokoiset, ääriviivoiltaan utuiset valosoikiot voisivat olla taivaalle suunnattujen valonheittimien heijastuksia pilvistä. Ehkä jokin alkunäytös ilotulitukselle?15.06.2014 00:39:55
Havainnon tekijä Eivät olleet mitään valonheittimen heijastuksia. Kyseisellä suunnalla ei ammuta esim. raketteja - eli ihan oikeasti fyysisesti taivaalla. UFO-lyhtyjä? - arvioin vain etäisyyden ja koon täysin väärin?15.06.2014 03:25:56
Havainnon tekijä Kauanko UFO-lyhdyt muuten palavat? Meidän tapauksessamme aikaa oli max 10min sillä emme nähneet valoja kääntyessämme Elfenauwegille. 5min kääntöpaikalle, 5min takaisin - jälkimmäisen 5min havaitsimme.15.06.2014 03:29:16
Havainnon tekijä Myös tuo järjestelmällisyys hämää! Pysyisivätkö sveitsiläiset UFO-lyhdyt niin tarkassa jonossa samalla korkeudella? Deutsch Disziplin? Achtung!15.06.2014 03:33:07
Havainnon tekijä Yritin tänä iltana myös kysellä ex-tyttöystävältäni tapahtuneesta. Nüt! Hän ei enää (vieläkään) halua puhua aiheesta. En syyttele, en painosta häntä! Hieman omituinen käytös? Samaa nähty aiemminkin?15.06.2014 03:40:46


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |