Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1057 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Parina iltana huhtikuun lopulla näin outoja valoja taivaalla. Etelästä liikkui hitaasti ensin yksi valopiste pohjoiseen, sitten ilmestyi toinen piste joka myös liikkui hitaasti. Valot eivät vilkkuneet eikä niiden voimakkuus muuttunut silminnähtävästi. Etäisyyttä oli vaikea arvioida, korkeus oli juuri puun latvojen yläpuolella. Mitään ääntä ei kuulunut. Jonkin aikaa liikuttuaan valot pysähtyivät ja olivat paikoillaan, sitten toinen lähti takaisin samaan suuntaan mistä tuli ja toinen nousi pystysuoraan ylöspäin. Noustuaan jonkin aikaa hitaasti valo pysähtyi ja alkoi laskeutumaan. Kun se oli suunnilleen samalla korkeudella kuin ennen nousua valo lähti myös liikkumaan takaisin tulosuuntaan. Kohta molemmat valot hävisivät. Tämä tapahtui perjantaina 25.4 kello 22.30 - 23.00. Seuraavana iltana kello 22.40 huomasin jälleen valon liikkuvan etelästä päin pohjoiseen samalla korkeudella ja suunnilleen samalla nopeudella. Jälleen valo pysähtyi samassa kohtaa kuin edellisenä iltana, mutta nyt lähti takaisin nousematta ylöspäin. Sitten valo hävisi. Yhtäkkiä näin pienen valopisteen liikkuvan suurella nopeudella mielestäni suoraan ylöspäin. Valopiste ei vilkkunut eikä muuttanut kokoaan, mitään ääntä ei myöskään kuulunut. Kirjoitin kännykkääni havainnosta. Jonkin ajan kuluttua, kello 23.30, näin jälleen valopisteen tulevan samalta suunnalta, samalla korkeudella. Kohta perässä tuli toinenkin valo joka liikkui vähän nopeammin. Samassa kohtaa kuin ennen valot pysähtyivät ja toinen valo lähti takaisin, toinen katosi. Jälleen muutaman minuutin kuluttua valo liikkui taas etelästä pohjoiseen. Alkoi jo vituttamaan nuo ihmevalot.Vähän ennen kuin valo oli siinä paikassa missä ne yleensä pysähtyvät ja liikkuvat pystysuunnassa huomasin kuusen latvojen takaa valopisteen mitä ensin luulin tähdeksi. Kuitenkin huomasin että valo liikkui todella hitaasti melkein pystysuoraan ylöspäin. Samaan aikaan tuo sivuttain liikkuva valopiste jatkoi hidasta liikettään. Yhtäkkiä sen jyrkästi ylöspäin nousevan valon yläåuolelle syttyi todella kirkas valo, joka oli myös isompi kuin nuo edelliset. Se ilmestyi ihan tyhjästä, ja se oli ihan paikallaan. Yritin herättää tyttöystäväni katsomaan ilmiötä ( hän oli nähnyt yhden valon edellisenä iltana ) mutta hän oli jo nukkumassa eikä noussut katsomaan. Otin auton ja ajoin metsätietä sinne suuntaan missä näin valot, mutta kun pysäytin auton valot olivat poissa.

Olen nähnyt nuo ihmevalot pari kertaa aikaisemminkin, mutta en ole ajatellut asiaa tarkemmin. Nyt kuitenkin kiinnostaa että mitä ne voivat olla. Lentokoneita ne ei ole, korkeus ihan väärä ja harvemmin lentokoneet pysähtyvät leijumaan paikalleen ja nousevat ja laskevat pystysuoraan. Harvemmin ne myöskään samalla korkeudella lentävät samaan aikaan niin lähekkäin ( etäisyyttä valoihin on mahdotonta sanoa mutta niin lähekkäin kuin nuo valot olivat ei mitkään koneet lentele ), helikoptereita epäilin ensiksi mutta mitään ääntä ei kuulunut ja miksi ne lentelisivät keskellä yötä? Kuumailmapallot ei muuta suuntaansa täysin niinkuin nuo valot tekivät. Tämä havainto tehtiin Kärkölän kunnassa noin viisi kilometriä moottoritieltä joten ajattelin myös autojen valoja jotka heijastuvat pilvistä, mutta miksi niin ei käy joka ilta kun on samanlainen sää? Lentokenttiä ei sillä suunnalla ole. Kiitoksia vastauksista!
Kellonaika: 22:40
Päivämäärä: 26.4.2014
Kesto kellosta: 22.40 - 23.45

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Matjärventie 16
Kunta tai kaupunki: Kärkölä
Maakunta: Päijät-Häme

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Kaakko
Havainnon keskivaiheilla: Kaakko
Havainnon lopussa: Kaakko

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: noin 10
Korkeuskulma havainnon lopussa: noin 10

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Mahdotonta sanoa
Kohteen etäisyys lähimmillään: Sama
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: Hieman puiden latvojen yläpuolella

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Tyyni
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: noin n

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt2: kuu
Astronomiset ilmiöt3: tähdet

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: silmälasit
Havaintopaikan kuvaus: Pihamaa ilman pihavaloa
Mitä teit ennen havaintoa: Poltin tupakkaa

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Valopiste
Kohteen ääriviivat: epäselvät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Kuin tähti

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Kohde liikkui huomattavasti hitaammin kuin lentokone, todella hitaasti
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: Pysähtyi ja näytti kuin olisi "leijunut"
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Samaan aikaan näkyi myös lentokone taustalla ja tämä valo liikkui PALJON hitaammin
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: kyllä
Kuvaile pyöriminen: Viimeisin, suuri tyhjästä ilmestynyt valo "säteili" ja se voisi johtuvan pyörimisestä
Miten kohde katosi näkyvistä: Toisinaan valot hävisivät metsän taakse, toisinaan vain "sammuivat"

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: kuin tähti
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: Kyllä vähän tuntui väristyksiä selkäpiissää kun en keksinyt niille järkevää selitystä
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Nyt on kai pikku pakko alkaa uskomaan UFO:ihin kun ei vielä ole löytynyt selitystä. Mikäli te ette voi selittää noita valoja minulle
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Olen nähnyt aikaisemmin, kuukausia sitten valon taivaalla melkein samassa kohtaa. Silloin valo kuitenkin liikkui pohjoisesta etelään ja hävisi, nämä ovat tulleet etelästä ja kääntyneet melkein samassa paikassa takaisin tai hävinneet. Ps. Kun kartalta katsoin suunnan missä valot ovat pysähtyneet ja nousseet ylöspäin ja alas ja sitten lähteneet takaisin, niin samalla suunnalla suunnilleen on Mäntsälän pohjoinen ABC. Matkaa sinne tulee linnuntietä 10,3 km ja mielessä on käynyt että voiko sieltä näkyä joitain heijastuksia. Toivottavasti osaatte antaa järkevän selityksen.
Päivämäärä ja paikka: Kärkölä 1.5. 2014

Tutkijakommentit

B.Borg 2.5.2014: Olen uhrannut tälle ilmoitukselle monta tuntia miettiessäni selityksiä.
Mitä enemmän mietin, sitä vakuuttuneemmaksi tulen siitä että tälle ilmoitukselle löytyy harvinaisen yksinkertainen selitys.

Kiinnitän nimittäin huomiota siihen että ilmoittaja ei kertaakaan mainitse sanaa "satelliitti ".
Hän puhuu lentokoneista, helikoptereista,Kuusta, tähdistä mutta ei sanaakaan satelliiteista.

Monet ihmiset eivät aavistakaan kuinka paljon satelliitteja tuolla taivaalla nykyisin liikkuu.
Kun katsoo satelliittitaulukkoja Mäntsälän horisontin mukaan niin mainittuihin havaintoaikoihin Mäntsälän taivaalla on liikkunut runsaasti satelliitteja joista suuri osa on tullut etelästä ja päinvastoin.
Yleensä nämä satelliitit tulevat näkyviin 10 asteen korkeudella ja myös katoavat 10 asteen korkeudella joka on juuri se minkä ilmoittajakin mainitsee.

Kun satelliitti tulee kohti niin saattaa saada se vaikutelma että se liikkuu " suoraan ylös " ja päinvastoin
kun loittonee niin saattaa saada se vaikutelma että se menee " suoraan alas ".
" Ufotutkijan käsikirjassa " olen selvästi tuonut esille sen ettei satelliitit muuta kurssiaan eivätkä pysähdy eivätkä tee U- käännöksiä.
Olen tuonut esille että tämä johtuu siitä että havaitsija välillä irroittaa katseensa satelliitista ja sitten kun taas etsii sitä niin erehtyy ja rupeaakin katsomaan jotakin toista satelliittia.

Miksi ilmoittaja mainitsee vain tuon 10 asteen eli " puiden korkeudella " ei ole tiedossani. Ehkä taivaalla on ollut pilvipeite vaikka ilmoittaja ei ole sitä huomannut.

Kiinnitän myös huomiota seuraaviin asioihin:
1. Tähtikartan mukaan Kuu ei ollut näkyvissä ilmoitettuihin aikoihin vaikka ilmoittaja ilmoittaa siitäkin.
2. Mäntsälässä ei ole ABC-asemaa vaikka muita löytyy.
3. Asema jota ilmoittaja luultavasti tarkoittaa ei ole ABC- asema vaan Shellin asema.
4.Kyseinen asema ei ole kaakossa havaintopaikasta vaan aika tarkkaan etelässä.
5.Mikäli taivaalla olisi kahtena iltana peräkkäin ollut niin paljon merkillisiä valoilmiöitä kuten tässä ilmoituksessa kerrotaan niin siitä olisi varmuudella tullut muitakin ilmoituksia.
6. Kiinnitän myös huomiota siihen että Ursan mukaan niin miltei täsmälleen ilmoitettuun havaintoaikaan eli 26.4.2014 klo 23:46 on havaittu kahdella paikkakunnalla tulipallo. Toinen ilmoitus on tullut Muhoksesta jossa kerrotaan että tulipallo katosi "etelässä".
Toinen ilmoitus on tullut Ikaalisista jossa kerrotaan että tulipallo katosi " pohjoisessa".

Lopputuloksena olen sitä mieltä että ilmoittaja on katsonut tavallisia satelliitteja ja myös mahdollisesti nähnyt saman tulipallon josta kerrotaan Ursan sivuilla.

Varmuuden vuoksi olen kuitenkin ottanut yhteyttä Mäntsälän Shellin huoltoasemaan ja kysynyt onko siellä tietoisia merkillisistä valoilmiöistä mutta tätä kirjoittaessa en ole saanut sieltä vastausta.

Havaintoa koskevat muut kommentit (2 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
R.T melko kirjava selostus varmaan mielenkiintoisesta näkymästä.Korkeuskulma ei ehkä oikein tue satelliittejakaan selittäjänä.01.05.2014 18:32:22
Vieras Kauhee määrä helinä keijukaisia. :)01.05.2014 22:43:57


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |