Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1055 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: 28.3. 2014 olimme illalla noin puoli kymmenen aikaan avovaimoni kanssa Turun Majakkarannassa sijaitsevan asuntomme parvekkeella saunasta "happea haukkaamassa". Huomasimme kaukana lännessä päin (mahdollisesti meren yläpuolella, etäisyyttä oli vaikea arvioida, koska kohde oli n. suuren tähden kokoinen) valkoisen pallon, joka nousi aivan pystysuoraan, muutti välillä väriään punaiseksi ja sitten takaisin valkoiseksi, n. 5-15sekunnin välein . Välillä pysyi pitempään punaisena, välillä valkoisena. Kohde leijui välillä n. 15-20 sekuntia paikoillaan, sitten nousi ylemmäs, kunnes "lakipisteessään" leijui taas paikoillaan arviolta minuutin ajan. Sitten kohde laskeutui ja laskeutuessaan pysähtyi taas leijumaan n. puolessa välissä matkaa täysin paikoillaan 15-20 sekuntia, kunnes jatkoi laskeutumistaan horisontin/metsän taakse. Kaiken kaikkiaan nousu ja lasku kesti useamman minuutin.

Ihmettelimme ja naureskelimme tyyliin että "höhö, ufo... ei mutta mikä helevetti tuo on!", asiaan sen kummemmin vakavasti suhtautumatta. Tämän jälkeen jatkoimme saunomista n. varttitunnin ajan, ja menimme taas haukkaamaan happea, ja sama edellämainittu sarja toistui arviolta aika tarkalleen edellä mainitulla tavalla uudemman kerran. Saunomisen jälkeen tarkkailin tilannetta, näkyisikö se vielä ja saisiko kohteesta jotain kuvaa otettua HD-videokuvaan pystyvällä kameralla, mutta kohdetta ei näkynyt enää koko illan aikana vaikka vähän väliä kävin parvekkeella vilkaisemassa. Ja toisaalta ajatellen, en oikein usko että tuo digikamera olisi pystynyt minkäänlaiseen kuvaan valaistuksen ollessa mitä oli, ja kun kohde oli tosiaan n. suuren tähden kokoinen.

Ei ole siis tietoa montako kertaa tämä tapahtumasarja illan aikana toistui, mutta me näimme kaksi kertaa. Merkillepantavaa oli se, että nousu ja lasku olivat aivan pystysuoria. Kiinnostaisi todellakin tietää oliko kyseessä jotkin säätutkijat tms., ilta oli aivan tyyni ja taivas oli tuolloin kirkas. Nämä asiat voisi varmaan selvittää jostain asiaankuuluvilta tahoilta. Olisi mielenkiintoista tietää, jos asian harrastajat voisi tutkia hieman asiaa, ja vaikka vastatakin mielellään sähköpostitse jos asiaan löytyy joku "luonnollinen" selitys.
Kellonaika: 21:00
Päivämäärä: 28.3.2014
Päivämäärän tarkennus: Klo 21-23

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Majakkaranta
Kylä tai kaupunginosa: Hirvensalon edusta
Kunta tai kaupunki: Turku
Maakunta: Varsinais-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi


Kulma, jossa kohde näkyi


Koko- ja etäisyysarviot


Säätila havaintohetkellä

Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: kirkas päivänvalo

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: sisällä
Ajoneuvo: liikkuva
Havainto tapahtui: paljain_silmin

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Pysähtyikö kohde: ei
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Päivämäärä ja paikka: 27.4.2014 Turku

Tutkijakommentit

B.Borg 27.4.2014: Havaitsija täyttänyt vahingossa Kontakti-ilmoituslomakkeen josta olen siirtänyt tärkeimmät tiedot Havaintoilmoituslomakkeeseen.
Havaintoilmoituslomake kuitenkin siksi täytetty vain osittain.

Karttaa katsomalla selviää nopeasti että jos havaintopaikasta katsoo länteenpäin niin näkee suoraan Turun lentokentän kiitoradan länsipuolelle eli laskeutumusväylälle.
Kyseinen päivä oli perjantai ja oletettavasti havaintoaikaan oli vilkasta lentoliikennettä.
Ikävä kyllä Flightradarin " playback " ei ulotu taaksepäin 28.3 saakka joten en voi tarkistaa asiaa, mutta olen varma siitä että havaitsijat ovat nähneet lentokoneiden laskeutumisvaloja.

---

Tutkija 166 (Vertainen) 15.2.2015: Olen ollut ilmoittajaan yhteydessä s-postitse useita kertoja, ja hän on selvittänyt tapausta tarkemmin viesteissään:

"Tuo lentokoneen lasketutumisvalojuttu on kyllä minusta aika erikoinen selitys! Sillä tuolloisesta osoitteestamme, joka oli siis Ahterikatu 12, josta parvekkeemme oli etelään päin, ja kohde tosiaan sieltä katsottuna lännessä/lounaassa päin ei havainnon suunnassa todellakaan ole lähelläkään lentokenttää, vaan Turun lentokenttä on päinvastaisessa suunnassa.

Toinen ja tärkeämpi pointti on se, että piste ensin nousi täsmälleen pystysuoraan, pysyi paikoillaan ja jatkoi nousemista "lakipisteeseen" jossa pysyi jonkin aikaa. Ja sitten laskeutui alas puiden/horisontin taakse. Piste oli siis liikkunut sivusuunnassa ollenkaan.

Jos kyseessä oli lentokone, se laskeutui mereen, nousi sieltä jonkin ajan päästä pystysuoraan ylös, toisti manööverinsä ja laskeutui mereen uudestaan ja ilmeisesti sillä kertaa myös pysyi siellä. Kyllähän parvekkeelta toki lentokoneitakin näkyi useinkin kaikkina viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina, mutta tuo selitys ei minusta tässä tapauksessa käy oikein laatuun.

Mainittakoon että jonkinlainen helikopteri tämä piste olisi voinut kyllä ollakin kun asiaa on miettinyt tarkemmin. Oli tyyni ilta ja taitava pilotti varmasti olisi voinut osata tehdäkin tuommoset lentoliikkeet jollakin uudella kopterilla. En kyllä koptereista mitään tiedä mutta todennäköisempi selitys se on kuin mikään muu lentokone."

Arvio tapauksesta: Ilmoitushan on tehty alunperin väärällä lomakkeella (kontaktilomake), eikä ilmoittaja ollut enää halukas täyttämään havainnosta varsinaista ufohavaintolomaketta. Tämä väkisinkin vaikeuttaa arviointia siitä, mikä kohde olisi voinut olla. Mahdollista kuitenkin on, että aiheuttajana ihmisen tekemä laite, varmana en sitä kuitenkaan itse voi näillä tiedoilla pitää.

---

Havaintoa koskevat muut kommentit (17 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
R.T oishan se ollut mielenkiintoinen kun jotain kuvaa olisi saanut.Tietysti ilmoittaja on todennäköisesti oikeassa siitä,että kuvasta ei olisi tullut hullua hurskaammaksi.27.04.2014 14:48:50
R.T Eikö ollut (hätä-)rakettimaisia piirteitä?Itse en tunne alueen sääasemia ym.mahdollisia raketin lähettäjiä,mutta kyllähän mieleen tulee joku laskuvarjollinen,verrattain hitaasti alas tuleva raketti.27.04.2014 14:50:28
Doe Olen nähnyt Turussa punaisen ja valkoisen valon pyörivän jossain meren suunnalla n. 30 min ajan. Oletin, että kyseessä oli etsintähelikopterit tai jotain muuta sellaista mutta en tiedä mistä oli kyse.27.04.2014 16:05:28
R.T laskeutumisvalot(miksei etäällä oleva kopterikin)ovat varmaan ihan hyviä vaihtoehtoja selitykseksi.Mutta aina näissä tekee mieli kysyä,että eikö samat ihmiset ole ennenkin tarkkailleet 27.04.2014 16:56:23
R.T elinympäristönsä lentoliikennettä ja sen valoja?Joku on saanut nyt havaitsijat hämmästymään normaalia enemmän.En kylläkään väitä,etteikö lentoliikenteen valot voi näyttäytyä hyvinkin monimuotoisesti.27.04.2014 16:57:49
Masa Turkulaisena totean, että jos Turun Majakkarannasta katsoo länteen, niin siinä suunnalla ei ole Turun lentokenttää.28.04.2014 19:47:16
BBorg Sellaistahan ei kukaan ole väittänytkään vaan että katsovat kenttää lähestyvien koneiden laskeutumisväylää.Kaksi eri asiaa.28.04.2014 20:01:23
BBorg Tutkijat tietävät myös hyvin että annettuihin ilmansuuntiin ei aina kannata luottaa. Se nähtiin edellisessäkin tapauksessa1054.28.04.2014 20:04:08
Vieras Ufo.28.04.2014 23:40:08
R.T TSTS?29.04.2014 00:47:17


Mene sivulle: 1 2

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |