Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1031 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Ollessani tulossa kävellen kaupasta vain kivenheiton päässä Tampereen rautatieasemasta näin kerrostalojen yläpuolella etuoikealta, koillisesta, lähestyvän esineen, jota sen valojen vuoksi pidin helikopterina ja joka karkeasti arvioiden oli (tai näytti olevan) puolen kilometrin päässä.
Koko ajan lähestyen se eteni nopeahkosti luoteen puolelle. Ratapihan yläpuolelle päästyään se (mahdollisesti) pysähtyi ja sitten muutti suuntaa. Tässä vaiheessa se näytti olevan 100 - 200 metrin päässä ja 50 - 100 metrin korkeudessa, ja silmiinpistävin - ja ainoa tunnistettavissa oleva - seikka siinä oli kuin nelikulmion muodostavat neljä kirkkaahkoa (mutta ei vilkkuvaa) valoa. Muistikuvani mukaan minun puolellani esinettä oli kaksi vihreää valoa ja toisella puolella, ehkä hieman vihreitä korkeammalla, kaksi punaista valoa (esine oli siis ikään kuin hivenen kallistuneena, kohti itää). Jos valojen välissä oli jonkinlainen kehikko, vaippa tai vastaava (jollaisesta jäi päähäni hatara mielikuva), ainakaan se ei erottunut selvästi. Kaupunki ratapihoineen oli varsin hiljainen, mutten silti kuullut esineestä mitään ääntä. Seuraavaksi esine liikkui pienehköllä alueella edestakaisin sivusuunnassa (ja kaiketi myös pystysuunnassa).
Tässä vaiheessa oli varmaa, että esine ei ollut helikopteri, ja mieleeni juolahti ainoastaan, että se saattoi olla jonkinlainen lennokki. En kuitenkaan erottanut minkäänlaista potkuria tai muuta työntölaitetta, ja jälkikäteen ajatellen pitäisin ihmeellisenä, jos jokin kauko-ohjattava laite pystyisi liikkumaan näkemäni esineen tavoin.
Jatkaessani matkaa esine jäi näkymättömiin matalan talon taakse. Lyhyen korttelin toisessa päässä, risteysalueella, näin minua lähestyvän miehen, joka nähtävästi katseli samaa ilmiötä ja jopa pysähtyi hetkeksi; en kuitenkaan puhutellut häntä, ja hän jatkoi matkaansa tulosuuntaani. Päästyäni talon katveesta mainitulle risteysalueelle näin esineen uudestaan. Se jatkoi edestakaista liikettään samassa paikassa lyhyen aikaa, kunnes lähti suhteellisen tasaisella nopeudella kohti pohjoista tai ehkä pohjoiskoillista; tällöin sen lentorata oli hienoisesti laskeutuva. Lopulta, näyttäessään yhä olevan muutaman kymmenen metrin korkeudessa, se katosi talojen taakse.
Esineen liikettä (siinä vaiheessa kun se leijui ratapihan yläpuolella) voi kuvata äärimmäisen sulavaksi. Havainnoinnin aikana esineen etäisyys minuun tuntui jossain määräin epämääräiseltä, mistä syystä olen edellä käyttänyt sanaa "näyttää". Kerroin tapahtumasta vaimolleni heti päästyäni kotiin, ja seuraavana päivänä kerroin siitä puhelimessa kaverilleni.
Kellonaika: 19:14
Päivämäärä: 12.3.2014
Oma arvio kestosta: alle 2 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Ratapihankatu - Vellamonkatu
Kylä tai kaupunginosa: Tammela
Kunta tai kaupunki: Tampere

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: koillinen
Havainnon keskivaiheilla: luode
Havainnon lopussa: luode

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 20

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: läpimitaltaan korkeintaan muutamia metrejä (?)
Kohteen etäisyys lähimmillään: 100 - 200 m (?)
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: alle 50 m (?)

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: ?
Tuulentyyppi: tasainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)
Lämpötila: n. 3 (

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: hämärä

Astronomiset ilmiöt

Astronomiset ilmiöt2: kuu

Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Jalkakäytävä lähellä kaupungin keskustaa ratapihan vieressä.
Mitä teit ennen havaintoa: Kävin kaupassa. (Kassakuitissa olevan kellonajan ansiosta ilmoitettu havainnontekohetki on hyvin tarkka.)

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: epämääräinen/neliömäinen
Kohteen ääriviivat: epäselvät
Kohteen väri: monivärinen

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Kuvaile liike: havainnon keskivaiheessa ehkä hitaammin kuin muulloin
Pysähtyikö kohde: kyllä
Kuvaile pysähtyminen: saattoi välillä pysähtyä
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: henkilöauto, helikopteri
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Se lensi lähitalojen taakse suhteellisen matalalla.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: ei
Kuvaile loistaminen: (ks. kohtaa erilliset valot)
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: 2 vihreää ja 2 punaista valoa
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Olen pitänyt asiaa kaikkea muuta kuin selvitettynä, koska erikoisia havaintoja on tehty eri puolilla maailmaa varsin paljon. Havainto lähinnä vahvisti vanhaa käsitystäni. Oli miten oli, en odota näkeväni mitään vastaavaa enää toiste.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: kyllä
Mihin ilmoitettu: Soitin 13.3. Aamulehden uutisvinkkipuhelimeen ja kysyin, oliko tiedossa muita vastaavia havaintoja. Ei ollut.
Päivämäärä ja paikka: Tampereella 16.3.2014

Tutkijakommentit

B.Borg 16.3.2014: Tapaus annettu tamperelaisille tutkijoille.

B.Borg 23.3.2014: Havainnon aikaan oli meneillään Ilmavoimien harjoitus KYY 2014 Tampereella jossa Hornetit harjoittelivat päivisin kello 9-22 ajalla 10-14.3.2014.
Tästä harjoituksesta olin tiedottanut jo etukäteen SUTin jäsenille Jäsenpostilistalla.
Ajatukseni menevät sen takia siihen että havaitsija olisi nähnyt näitä Hornetteja, mahdollisesti Hornet-parin josta syystä kaksi vihreätä valoa ja kaksi punaista valoa.
Joudun kuitenkin sulkemaan pois tuon Hornet-selityksen monestakin syystä, mm. sen takia etten usko että samasta suunnasta olisi mahdollista nähdä sekä koneiden punaiset että vihreät ajovalot.

Luulen että kyseessä on ollut akkukäyttöinen minihelikopteri joihin SUT nykyisin törmää harva se päivä.
Se selittää nuo valot, hiljaisen ( olemattoman ) äänen, merkilliset sivusuuntaiset liikkeet, matalan lentokorkeuden jne., jne.
Kuka sitä on lennättänyt on mahdoton selvittää koska näitä on nykyisin olemassa suuri määrä, puhtaasti leikkikaluinakin.
On hyvin mahdollista että tuo kopteri on ollut filmaamassa ratapihaa kuten ilmoittaja kertookin.

B.Borg lisäys 24.3.2014 klo 2:20: Ei-tamperelaisena en heti huomaa että tamperelainen tutkija nro. 171 on lähettänyt viestin jossa kertoo että Tampereen Tornihotellirakennustyömaan ympärillä jo kauan on huomattu outoja valoja.
Kartasta selviää että tuo rakennustyömaa sijaitseekin ihan ratapihan vieressä osoitteessa Ratapihankatu 43.
Luulen että on aika selvää että pienoishelikopterilla on kuvattu tätä rakennustyömaata ja sen edistymistä.

B.Borg 25.3.2014: Sokotel Oy:n Marileea Järnefelt ilmoittaa että hotellin puolella ei ole mitään tietoa mistään pienoishelikopterista.
Järnefelt toteaa kuitenkin ettei tiedä jos rakennuttaja SRV on käyttänyt pienoishelikoptereita.
Soitan SRV:lle ja saan kiinni hotellin työmaapäällikön Matti Julinin joka kertoo että työmaalla on aikaisemmin käytetty pienoishelikoptereita mutta että se tapahtui jo tammikuussa.
Julin huomauttaa kuitenkin että pienoishelikoptereista saattaa tulevaisuudessa tulla riesa sikäli että jos niitä käytetään luvatta hotellin ilmatilassa niin siitä voi tulla ongelma.
Vaikka Sokotel tai SRV ei kumpikaan tiedä mistään pienoishelikopterista niin sehän ei kuitenkaan sulje pois sitä että joku yksityinen on lennättänyt pienoishelikopteria havainnon aikaan.

B.Borg 23.4.2014: Tutkija nro. 194 on tavannut havaitsijan ja kävellyt tuon kyseisen reitin yhdessä havaitsijan kanssa.
Samalla saatiin havaitsijalta piirros joka lisätään tähän ilmoitukseen.
Loppulasusuntona niin olemme tutkija nro. 194:n kanssa yhtä mieltä siitä että kysessä oli minikopteri.Havaintoa koskevat muut kommentit (50 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
Nils Rc-lennokki kyseessä jälleen kerran16.03.2014 16:51:39
hmm Kuulostaa epäilyttävästi ns. CamChopterilta jollaisia ovat esim. Draganfly-mallit. Hienommissa versioissa on myös livekuva mahdollisuus, jolloin suoraa näköyhteyttä laitteeseen ei tarvita 16.03.2014 16:58:29
R.T tuolta alueelta luulisi löytyvän muitakin silminnäkijöitä.Vaikka havaitsija ei yhtä vastaantulijaa enempää mahdollisia havaitsijoita nähnyt.16.03.2014 17:44:16
R.T myös mahdolliset RC-lennättäjät pystyttäneen selvittämään?ehkä joku myöntää lennättäneensä?jokatapauksessa mielenkiintoinen tapaus varmaan näkijälleen.16.03.2014 17:45:32
Nils Nimimerkki hmm tarkoittaa fpv- toimintoa, jolla voidaan lentää jopa yli kilometrin päästä, ilman että näkee edes konetta. Näitä tuppaa nyt joka tuutista.16.03.2014 18:16:44
hmm Tarkoitan aivan kuten nimim. Nils sanoo. Näitä on ainakin Yhdysvalloissa viranomaiskäytössä. Ilmakuvaukseen olen kuullut käytettävän Suomessakin. Suomessa tuskin hirmu montaa, kun kinta yli 10 000 e.16.03.2014 20:03:52
R.T nuohan ovat ihan hyviä ehdotuksia selitykseksi.Mutta onko syytä uskoa että tampereella tuolloin tämmöistä lennätettiin ja onko laitteet niin harvinaisia,että omistajat periaatteessa tiedetään?16.03.2014 21:28:43
Nils Ei,ei,ei.. Noiden hinta on laskenut todella paljon fpv:n saa satasilla. Jos haluaa "videolasit" niin sitten hieman arvokkaampi. Kyllä näitä suomestakin löytyy.16.03.2014 21:44:55
Nils Eikä tässä tapauksessa edes välttämättä ole fpv-tilassa lennetty. Itsekkinl lentelen satojen metrien päässä, jos tilaa riittää.16.03.2014 21:48:50
kiinnostunut Minkä kokoisia nämä härvelit on ja kuvakin olisi paikallaan jos montaa eri mallia, varmaan ääntä pitävät, ufot ei16.03.2014 23:08:06


Mene sivulle: 1 2 3 4 5

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |