Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1012 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Ei kuvia

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Lähdin pyöräilemään kotoani saunan jälkeen. Tavallisesti en saunan päälle enää lähde mihinkään, mutta tuona iltana minulle tuli outo "pakottava tarve" lähteä ulos, vaikka minua pyydettiin jäämään kotiin. Olin ajanut tavanomaista reittiä vajaan kilometrin, kunnes näin kauhukseni, että eräs tuttu varastorakennus on "syttynyt tuleen". Pysähdyin hämmästyneenä ja ajattelin soittaa palokunnan, mutta tulipalon muoto oudoksutti. Rakennus näytti ehjältä ja palo oli irrallaan talon katon päällä ja lieskat tasakylkisen kolmion rajaamalla alueella. Tässä vaiheessa matkaa oli 200 metriä. Lähdin jatkamaan matkaa kohdetta kohti varmistuaakseni, että kyseessä on todellakin tulipalo. Tällöin valoilmiö painui rakennuksen taakse pikkuhiljaa, kolmion pienentyessä ja lopulta kärkikin katosi kokonaan näkyvistä. En ole varma liikkuiko itse kohde, vai katosiko se vain rakennuksen taakse kun sitä lähestyin. Rakennuksen sivulle päästyäni mitään ei enää näkynyt, eikä myöskään sen takana. Koska arvelin, että kohde oli vain peittynyt, palasin takaisin 200 metrin päähän, mutta en nähnyt enää mitään erikoista.
Kellonaika: 21:00
Päivämäärä: 1.12.2004
Päivämäärän tarkennus: Talvi 2004-2005
Oma arvio kestosta: Reilun minuutin

Havaintopaikka

Kunta tai kaupunki: Uurainen
Maakunta: Keski-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Länsi
Havainnon keskivaiheilla: Länsi
Havainnon lopussa: Länsi

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 25
Korkeuskulma havainnon lopussa: 0

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: 5m x 5m isoimmillaan
Kohteen etäisyys lähimmillään: 100 m
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 3-4 m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Säästä ei muistikuvia
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: liikkuva
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Mitä teit ennen havaintoa: Olin pyöräilemässä

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Kolmio
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: monivärinen
Kuvaile väri: Tulen eri värit, kolmio ikäänkuin liekehti (tuli eli), mutta kolmion reunat olivat selkeärajaiset

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: kyllä
Kuvaile liike: Saattoi liikkua, tai sitten jäädä rakennuksen taakse peittoon lähestyessäni kohdetta.
Pysähtyikö kohde: ei
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Lähestyessäni rakennusta kolmio katosi kokonaan sen taakse. Rakennuksen sivulle päästyäni en nähnyt enää mitään, enkä nähnyt enää mitään poikkeavaa palattuani uudestaan paikalle, jossa ensimmäisen kerran kolmion näin.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: kyllä
Kuvaile valot: Useita eri "liekkejä"
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: ei
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: kyllä
Kuvaile psyykkiset vaikutukset: Kotiin palattuani jonkunlainen helpotuksen tunne, ymmärsin, että minun piti lähteä pyöräilemään nähdäkseni tämän.
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: Tämän havainnon jälkeen ymmärsin, että emme ehkä vielä tiedä tai osaa selittää kaikkea, mitä tässä tietoisuudessa on.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Valoilmiön muoto voi olla jotain muutakin kuin kolmio. Ko. varaston katto rajasi sen ikäänkuin kolmion malliseksi. Kohde on voinut olla vaikkapa vinoneliö tms, jos se on ollut alun alkaenkin rakennuksen takana. Tämän varaston takana on toinen peltikattoinen halli. Näin jälkeen päin ajateltuna toinen katto olisi voinut heijastaa jotain valoa, mutta en usko, että siitä olisi tullut tasaista kolmion muotoa, vaan valo olisi heijastunut koko katon alueelta. En ole myöskään täysin varma, oliko katto jo 10 vuotta sitten pellitetty. Nykyisin se on.
Päivämäärä ja paikka:

Tutkijakommentit

19.1.2015 Vertainen: Olen keskustellut havaitsijan kanssa mm. viime marraskuussa, ja saanut selventävää tietoa tapauksesta.

- Kohde/ilmiö näytti siis kolmiolta, joka oli pelkkää tulenlieskaa. Alla linkki kuvaan, joka havaitsijan mielestä vastasi hänen näkemäänsä ilmiötä:
http://www.zazzle.co.uk/burning_brush-217179881485867905

- Kolmio alkoi heti katon harjalta, ja oli leveydeltään enintään 1/3-osa katon harjan leveydestä. Katon harjan pituudeksi arvioitu noin 15 metriä.

- Korkeuskulmat ilmoituksessa hieman pielessä. Olisi pitänyt olla, että alussa noin 0 astetta, lopussa noin 25 astetta.

- Ilmoituksessa mainittu: "Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 3-4 m". Tällä ilmoittaja tarkoitti sitä, että jos kohde olisi laskeutunut rakennuksen taakse, niin sen korkeus maanpinnasta olisi ollut 3-4 m siinä vaiheessa, kun kohteen huippu hävisi hänen näkökentästään.
Juttelimme tästä asiasta, ja kysyin, että mitä jos kolmio ei laskeutunutkaan, vaan kutistui. Hän piti huomautusta hyvänä, ja totesi, että voihan se olla niinkin. Rakennuksen arvioitu korkeus on noin 6-7 metriä, joten sen alempana hän ei sitä siis nähnyt.

Havaitsija lähetti myös pohdintojaan ja Google Maps -kuvia selityksineen havaintopaikoilta:

---

1) Kuva kulkusuuntaani, tältä paikalta "kolmion" havaitsin. Edes rakennus ei tässä kohdassa näy sillä lehtipuissa on paljon lehteä. Havaintoaikaan ei kuitenkaan lehtiä enää ole ollut. Rakennus on kaukana näkyvässä kaarteessa vasemmalla puolella tietä: https://www.google.fi/maps/@62.4962813,25.454041,3a,75y,242.66h,91.1t/data=!3m4!1e1!3m2!1sNN2dlD4Ml46nVTR0MuZL0A!2e0

2) Näillä paikkeilla kolmio oli jo lähes kokonaan peittynyt katonharjan taakse, tai sitten kohde itse liikkui sinne. Kolmion siis tavallaan "pieneni" kun katto alkoi peittää sitä, kunnes yläkärkikin lopulta katosi. https://www.google.fi/maps/@62.495952,25.4507613,3a,75y,242.66h,91.1t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZp9DPFhKkXL44Sg_9CPz3g!2e0

3) Tältä kohdalta tein yllätykseksi havainnon, että rakennuksen takana ei ollutkaan mitään ja epäuskoisena pyöräilin alkuperäiseen havaintopaikkaan takaisin toteamaan näinkö oikein. Ja silloin mitään ei enää näkynyt. https://www.google.fi/maps/@62.4959262,25.4495867,3a,75y,198.24h,87.06t/data=!3m4!1e1!3m2!1sd1pc0Mg_lhe2IDs0x3tWqA!2e0

Viimeisestä kuvasta näkyy myös molempien rakennusten peltikatot (kuva otettu 2011). Olen lähestulkoon 100% varma että havaintoaikana katot olivat pärettä tmv vanhaa materiaalia, mutta tämän detaljin voin yrittää varmentaa.

Peltikatosta heijastuma olisi mahdollinen vaikka se asettaakin sitten kysymyksen että mistä se heijastuma sitten olisi itsessään tullut ja mistä kolmioon saadaan toinen kylki. Huomioitavaa on että kolmas halli on aina ollut peltikattoinen mutta se on kohtisuoraan kulkusuuntaani ja en usko että sieltä voisi tulla mitään heijastusta.

Kuvien perusteella matka havaintopaikalta kohteeseen näyttää pitemmältä kuin oikeasti on, voi laskea sähkötolppien perusteella matkaa olleen n. 200m aluksi.

---

Havaitsija tässä siis pohdiskelee, että mahdollisesti kohde olisi ollut heijastuma takana olleen rakennuksen mahdollisesta peltikatosta, joka hänen mukaansa olisi talviaikaan voinut olla näkyvissä siten, että havainto olisi ollut mahdollinen.

Havaitsija yrittää käydä talviaikaan paikan päällä, ja ottaa selkoa, voisiko heijastuma takanaolevasta katosta olla edes mahdollinen.

Tutkijan arvio tapauksesta: Eipä tule mieleen minkäänlaista normaalia selitystä. Kuka tai mikä, ja mistä olisi voinut aiheuttaa tuollaisen heijastuman peltikattoon? Tällä erää jää selittämättömäksi valoilmiöksi.

Havaintoa koskevat muut kommentit (17 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
TSTS Hyviä havaintoja nyt kolme viimeisintä.21.01.2014 01:30:21
Tämä tapaus kuuluu ihan jonnekin muualle kuin tänne.21.01.2014 05:48:54
Latvakakkonen Mielenterveys järkkyy?21.01.2014 09:36:56
Membrane_man no Latvakakkosella ainakin.. miksi se on niin vaikeata pysyä asialinjalla tai olla hiljaa jos ei ole mitään annettavaa??21.01.2014 10:29:57
Höh!? Mihinkä tämä tapaus sitten Tämän mielestä kuuluisi laittaa jos ei tänne?21.01.2014 10:32:02
Nordik Jänniä juttuja. Auringon lasku navetan taakse? Ei se Aurinko oikeasti sinne navetan taakse mene.21.01.2014 10:50:54
alkuperäinen Aurinko oli tuolloin jo laskenut, mutta katuvalojen ja lumen ansiosta ei säkkipimeää ollut. Kauan mietin, kerronko havainno(i)sta johonkin. Näköjään näissäkin piireissä on vaarana leimautua pöpiksi!21.01.2014 12:36:45
Doe Tämä ja latvakakkonen, ketään ei kiinnosta teidän arvionne kenenkään mielenterveydestä. Menkää sinne skeptikkopalstallenne narisemaan.21.01.2014 14:18:32
Doe BB, onko mahdollista bannata joitain hyödyttömämpiä, huomiohakuisia idiootteja?21.01.2014 14:20:11
R.T kai täälläkin tietty skeptisyys kuuluu mukana olla?Mutta joo,kai näissä kommenteissakin joku moderointi saisi olla,ihan vaikka itseään jumalaksi nimittävän,erittäin huomiohakuisen TSTS:n osalta.21.01.2014 15:55:15


Mene sivulle: 1 2

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |