Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R AUfohavaintotietokanta

Tervetuloa katselemaan Suomen Ufotutkijoiden ufohavaintotietokantaa!

Selaa tietokantaaHae ufotapauksiaSuomen Ufotutkijoiden pääsivulle

Tutkijaosioon

Havaintotietokannan pääsivulle

Tietosuojaseloste

Ufohavainnon kommenttiosioon

Ufohavainnon numero 1009 tiedot:

Havaintoa koskevat kuvat:

Kuva 1

Havainnon yksityiskohdat

Havainnon kuvaus: Näimme kuusten alaoksien korkeudella, ehkä n. 2-3m korkeudella maasta kelmeän valopallon. Se muistutti yksinkertaista ulkovaloa. Luulimme, että se oli mäenharjanteen taakse noihin aikoihin rakennetun talon ulkovalo, mutta valopallo oli lähempänä kuin talon olisi pitänyt olla, ja näkyi kokonaan. Jos se olisi tullut mäenharjanteen takaa, puiden olisi pitänyt peittää se ainakin osittain. Samalla logiikalla se ei oikein voi kuukaan olla, valo tuli ikäänkuin metsän sisältä, ei sen takaa. Katselimme valoa noin vartin ja se pysyi paikallaan, jatkoimme leikkejä yms. Jos muistan oikein, kävimme vielä myöhemmin illalla katsomassa ja valo oli edelleen paikallaan, tietä emme uskaltaneet ylittää, sen verran pelkoa se herätti, vaikka luonnollisen selityksen mielestämme löysimme. Seuraavana päivänä käytiin kuitenkin valoisalla katsomassa metsässä ja todettiin että talo ei näy edes mäenharjanteelle, ja että rakennus on kauempana kuin olimme otaksuneet.
Kellonaika: 19:00
Päivämäärä: 1.1.1997
Päivämäärän tarkennus: Vuosi ja kellonaika on arvio, vuodenaika syksy tai kevät.
Oma arvio kestosta: 15 min

Havaintopaikka

Havaintopaikka: Haaratie/Häkintie
Kylä tai kaupunginosa: Uurainen
Kunta tai kaupunki: Uurainen
Maakunta: Keski-Suomi

Ilmansuunta, jossa kohde näkyi

Havainnon alussa: Etelä
Havainnon keskivaiheilla: Etelä
Havainnon lopussa: Etelä

Kulma, jossa kohde näkyi

Korkeuskulma havainnon alussa: 30
Korkeuskulma havainnon lopussa: 30

Koko- ja etäisyysarviot

Kohteen koko: Alle puoli metriä
Kohteen etäisyys lähimmillään: Arviolta 20-30 metriä
Kohteen korkeus maanpinnasta alimmillaan: 2-3m

Säätila havaintohetkellä

Tuulen suunta: Säästä ei ole muistikuvia
Tuulentyyppi: puuskainen
Pilvisyys: kirkas
Sade: ei satanut (pouta)

Meteorologiset ilmiöt

Valoisuus: pimeä

Astronomiset ilmiöt


Havainnonteon yksityiskohtia

Tapahtuiko havainto sisällä vai ulkona: ulkona
Ajoneuvo: ei_auto
Havainto tapahtui: paljain_silmin
Havaintopaikan kuvaus: Maantien toisella puolella nousee loivasti mäki, ja siinä oli silloin hyvin tiukka kuusikko. Paikka on tämä (http://goo.gl/maps/rpVFV), Kuva on otettu reilut 10 vuotta myöhemmin, mutta se on olennaisesti samannäköinen kuin tuolloin.
Mitä teit ennen havaintoa: Olin lapsi, ja leikkimässä naapurin pojan kanssa, käytiin samaa koulua jne. Olimme päätyneet oman asuinalueemme ja isomman maantien risteykseen.

Havaintoa täydentävät tiedot

Kohteen ulkonäkö

Kohteen muoto: Pyöreä, kenties pallo?
Kohteen ääriviivat: selkeät
Kohteen väri: yksivärinen
Kuvaile väri: Keltaisen ja valkoisen väliltä, kelmeä

Kohteen liikkuminen

Liikkuiko kohde tasaisella nopeudella: ei
Pysähtyikö kohde: ei
Vertaa kohteen nopeutta tuttuihin kohteisiin: Ei liikkunut
Näyttikö kohde tai osa siitä pyörivän: ei
Miten kohde katosi näkyvistä: Oli yön aikana kadonnut, sen koommin en ole sellaista nähnyt, vaikka paikan ohi kuljetaan ns. jatkuvasti.

Kohteen valot, äänet ja muut vaikutukset

Loistiko kohde valoa: kyllä
Kuvaile loistaminen: tasainen valo, kuin lampussa.
Valaisiko kohde ympäristöä: ei
Oliko kohteessa erillisiä valoja: ei
Kuuluiko kohteesta ääntä: ei
Tuntuiko lämpöä tai muuta fyysistä vaikutusta: ei
Tuntuiko hajua: ei
Esiintyikö sähkölaitteissa häiriöitä: ei
Oliko kohteella vaikutusta eläimiin: ei
Aiheuttiko kohde pelkoa: kyllä
Kuvaile pelkoa: Kyllähän se vähän poikia jännitti
Aiheuttiko kohde psyykkisiä vaikutuksia: ei
Jättikö kohde jälkeensä valo-, savu-, ym. juovan tai ilmavirtauksen: ei
Jättikö kohde jälkeensä näkyviä merkkejä maastoon: ei
Kuvaile maastoon jääneitä merkkejä: Emme löytäneet mitään merkkejä seuraavana päivänä.

Muita tietoja

Kuvaile suhtautumistasi tunnistamattomiin lentäviin kohteisiin ennen havaintoasi ja sen jälkeen. Jos suhtaumisessasi tapahtui muutoksia, selitä miksi: En ollut tuon ikäisenä asioita ajatellut vielä. Tämäkään ei varsinaisesti tunnu ufo-havainnolta, mutta en ole keksinyt luonnollista selitystä vuosien varrella.
Ilmoitko havainnostasi sanomalehdille tai viranomaisille: ei
Mihin ilmoitettu: Ei ilmoitettu
Jos havaintoosi liittyy seikkoja, jotka eivät vielä tulleet esille, kerro myös niistä: Olen myöhemmin nähnyt toisen pallon hieman eri paikassa n. 150m päässä ja pari muutakin havaintoa minulla on samalta alueelta. Teen niistä erilliset havaintolomakkeet. Oheisen kuvan otin google mapsista ja lisäsin pallon suunnilleen siihen missä sen näimme.
Päivämäärä ja paikka: Turku 19.1.2014

Tutkijakommentit

B.Borg 19.1.2014: Tällaisen havainnon tarkistaminen jälkikäteen on enemmän tai vähemmän mahdoton asia kun tiedossa ei ole edes tapahtuiko se keväällä tai syksyllä ja myös kellonaika on epävarma.
Mutta silti, vaikka ilmoittaja itse sen torjuu, niin mieleeni tulee kyllä matalalla oleva Kuu joka metsästä huolimatta on näkynyt jonkun aukon ansiosta.

Ilmoituksessa on pientä ristiriitaa kun korkeuskulmaksi ilmoitetaan 30 astetta ja toisaalta kerrotaan että valo oli 2-3 metriä maapinnan yläpuolella.
Tarkistan tähtikartasta että esim. 8.10.1997 klo 19:19 niin Kuu on ollut aika tarkkaan juuri etelässä ( azimuthissa 199 astetta) ja 6 astetta horisontin yläpuolella eli hyvin matalalla.
Ja juuri tämä että Kuu on ollut juuri etelässä antaa aiheen olettaa että kaikesta huolimatta ilmoittaja näki Kuun. Siihen sopii myös se että se oli "paikallaan " ainakin 15 minuuttia.
Myös kuukausi aikaisemmin eli 12.9.1997 Kuu oli aika tarkkaan etelässä (azimuthissa 157 astetta ) klo 19:56 ja korkeudella 7 astetta.

Havaintoa koskevat muut kommentit (8 kpl)

Huomioi asiallisuus kommenteissa. Täytä kaikki kentät tai kommenttia ei julkaista. Väärin turvakysymykseen vastannutta kommenttia ei julkaista. Myöskin asiaton kielenkäyttö voi johtaa kommentin hylkäämiseen.

Nimimerkin maksimipituus: 25, kommentin maksimipituus: 200

Nimimerkki:  
Kommentti:  

Turvakysymys: Minä vuonna Roswellin ufotapaus tapahtui?     Nykyiset kommentit (sivu 1)

KommentoijaKommenttiAika
TSTS Näyttää ainakin piirustusohjelmalla piirretyltä.19.01.2014 05:21:45
R.T taitaa olla piirrettykin jollain ohjelmalla havainnollistamaan havaintoa.Ei kai tuota kuvaa väitettykään kuvaksi itse havainnosta?Ilmeisen nuoria havainnoitsijoita?19.01.2014 12:05:34
alkuperäinen Joo, tuohon aikaan oltiin vasta alaluokilla. Kuvan mittasuhteet vääristyivät jostain syystä, pallon koitin piirtää.19.01.2014 12:30:37
alkuperäinen B.Borg: Maasto nousee jyrkästi, joten mikäli arvio etäisyydestä pitää paikkansa, tällöin korkeus olisi vain 2-3m, vaikka kulma n. 30 astetta. Kuu sopii muuten, vain metsän sankkuus sotii sitä vastaan.20.01.2014 10:48:39
Doe Tuli vaan mieleen, että ehkä jotkut perhosharrastajat saattaisivat käyttää lamppua houkuttelemaan yöperhosia isku etäisyydelle.20.01.2014 19:27:04
alkuperäinen Doen teoria on täysin mahdollinen! Tiedätkö, pyydetäänkö noita vain käsipelillä haavilla, vai onko jotain metsiin jätettäviä ansojakin olemassa? Harrastajia tai autoa en muista nähneeni.20.01.2014 23:33:31
VN Perhosia pyydetään yleisesti maassa tai puussa olevilla pyydyksillä, joissa on voimakas valolähde, tavallisimmin elohopealamppu, jonka valo on hieman sinertävän valkoista. 21.01.2014 01:14:08
alkuperäinen Kiitos kommenteista! Hyvä idea, on motiivi asettaa lamppu metsään ja passiivipyydys selittää miksi merkkejä ihmisistä ei ollut. Rysä lienee korjattu jo pois ennen kuin kävimme seur. päivänä paikalla.21.01.2014 22:57:49


Mene sivulle: 1

Sivun alkuun


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |