Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Hamilton, Jiles:

UFOs: Close Encounters of the Fourth and Fifth Kind

Alro Publishing Company, 1991, 256 sivua

J. Allen Hynek keksi aikoinaan lähituntumakäsitteen, jonka asteikossa oli kolme eri astetta, ja näistä "kolmannen asteen lähituntumalla" tarkoitettiin tilannetta, jossa havaittiin humanoideja ufon lähellä. Myöhemmin on asteikkoon tullut lisää esim. "neljännen asteen lähituntuma", jolla tarkoitetaan nykyisin miltei aina sieppausta. Lisäksi puhutaan nykyisin joskus myös "viidennen asteen lähituntumasta", jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen oma-aloitteisesti saa yhteyden ufoon niin halutessaan. Lääket. tri Steven Greer ja hänen organisaationsa C-SETI (ei pidä sekoittaa SETI-ohjelmaan!) on tunnettu nimenomaan väitettyjen onnistuneiden viidennen asteen lähikontakteistaan.

Yllämainitun kirjan nimi on näin ollen suomeksi suunnilleen: "Ufot: Neljännen ja viidennen asteen lähituntumatapauksia". Valitettavasti on todettava, että tämän kirjan nimi on aika paljon harhaanjohtava. Kirjan alussa ja lopussa kerrotaan parista tapauksesta, joita mahdollisesti voidaan luokitella neljännen ja viidennen asteen lähituntumakokemukseksi. Mutta tämä kirja on nimenomaan ns. "kanavointi" -kirja, joka kertoo "kanavoijien" joskus pitkistäkin keskusteluista hypnoosissa tai ilman hypnoosia eri avaruusolentojen kanssa. "Kanavoijien" keskusteluja avaruusolentojen kanssa voidaan ehkä verrata lähinnä meedioiden keskusteluihin kuolleitten kanssa.

Näin ollen tämä kirja ei kerro ufoista, eikä sen kummemmin neljännen tai viidennen asteen ufohavainnoista. Ns. "kanavointi" -ilmiö kuuluu ufologian reunailmiöihin, jos edes niihin, eikä allekirjoittanut ole syventynyt siihen. Nimestään huolimatta tämä kirja ei ole varsinainen ufokirja.

Björn Borg, 03.09.2003


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |