Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Doleman, William H. & Carey, Thomas J. & Schmitt, Donald R. (SCIFI Channel Book):

The Roswell Dig Diaries

Pocket Books, New York 2004. 265 sivua

New Mexicon kuvernööri Bill Richardson vieraili kaivauspaikalla tutustumassa tilanteeseen ja totesi: "Selvästi se auttaisi kaikkia, jos USA:n hallitus kertoisi kaiken mitä se tietää. Avoimuus on paras politiikka. Amerikan kansa pärjää kyllä totuuden kanssa huolimatta siitä, miten omituinen tai tavanmukainen se on... Uskon, ettei USA:n hallitus vielä ole kertonut kaiken se mitä tietää."

New Mexicon yliopiston arkeologin, fil. tri William H. Dolemanin johdolla suoritettiin ns. Fosterin ranchilla New Mexicossa arkeologisia kaivauksia ajalla 16.-24.9., 10.-11.10 ja 15.-17.10.2002 sen selvittämiseksi, löytyisi kaivauksissa mitään todisteita siitä, että jokin syöksyi maahan tällä paikalla vuonna 1947. Kaivauksiin otti osaa Dolemanin lisäksi myös joukko arkeologian opiskelijoita New Mexicon yliopistosta, sekä ufotutkijat/kirjailijat Thomas J. Carey ja Donald R. Schmitt.

Kaivaukset kustansi televisiokanava SCIFI, joka myös filmasi kaivaukset ja teki niistä dokumenttifilmin, joka jo on näytetty USA:ssa. (Tässä kirjassa kerrotaan, että tuossa filmissä tuotiin esille vain osa siitä, mitä havaittiin kaivauksissa.) Kirjassa kerrotaan myös, että SCIFI-kanava aikoo suorittaa myös tutkimuksia niistä väitetyistä maahansyöksyistä, jotka sattuivat Kecksburgissa, Pennsylvaniassa 1965 ja Englannin Rendleshamissa 1980. Maaperätutkimuksia suoritti paikan päällä David A. Hyndman ja Sidney S. Brandwein Sunbelt Geophysics -nimisestä yrityksestä. Näissä tutkimuksissa käytettiin mm. maatutkia, metallinpaljastimia ja muita laitteita.

Oman värinsä tälle kirjalla antaa he henkilöt, jotka olivat itse mukana vuoden 1947 tapahtumissa, tai heidän sukulaisensa, jotka nyt ovat yhteydessä tutkijoihin. Heidän joukossaan on esim. Nancy Easley Johnston, joka on mukana kaivauksissa vapaaehtoisena. Hänen isänsä oli Roswellin silloisen tukikohdan sotapoliisin päällikkö majuri Edwin D. Easley, joka Nancyn kertoman mukaan kuolinvuoteellaan puhui niistä "olennoista", jotka löydettiin ufon maahansyöksyn yhteydessä. Easley oli myös se, joka järjesti Roswellin alueen puhdistuksen vuonna1947. Näin ollen tytär on etsimässä sitä, mitä ehkä isä jätti jälkeensä vuonna 1947.

Kaivauksien yhteydessä SCIFI-kanava haastattelee myös Robert Slusheria, joka oli 9.7.1947 Roswellin tukikohdassa kuormaamassa puista arkkua lentokoneeseen. Arkussa oli kuulemma muukalaisten ruumiita. Slusher kuului koneen miehistöön ja oli itse näin ollen mukana lennolla Fort Worthiin, Texasiin. Niinikään haastattelussa on mukana George Newling, joka myös oli mukana lennolla sekä Robert Shirkey, joka siihen aikaan oli Roswellissa lennonjohtaja.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan myös kertoa, että jotkut tutkijoista vierailevat Nathan Twining Jr.:in kotona. Hänen isänsä oli se kuuluisa kenraali Twining, joka kirjoitti muistion ufoista 1947.

Vuonna 1947 Jesse Marcel ja Sheridan W Cavitt olivat ensimmäiset upseerit, jotka saapuivat Fosterin ranchille. Myöhemmissä haastatteluissa Marcel tunnetusti on kertonut maahan syöksyneestä ufosta, kun taas Cavitt on kieltänyt maahansyöksyn. Tässä kirjassa selostetaan, miten Cavittin perhe oli kertonut, että Cavitt ennen kuolemaansa 1999 oli istunut ja vain tuijottanut ulos sairaalan ikkunasta ja kieltäytynyt puhumasta. Cavittia hoitaneet hoitajat olivat myös kertoneet, miten Cavitt toistuvasti oli kieltäytynyt ottamasta särkylääkkeitä, kuin peläten, että hän niiden vaikutuksen alaisena olisi puhunut liikaa. Niinikään haastatellaan Pete Annayaa, joka on todistanut, että senaattori Joseph Montoya itse näki muukalaisten ruumiit hallissa 84 Roswellin tukikohdassa. Peten kertomuksen vahvistaa hänen vaimonsa sekä poikansa, joka myöhemmin oli Montoyan palveluksessa.

Kaivauspaikalle ilmestyi yllättäen myös 80-vuotias Frank Joyce, jolle Mack Brazel aikoinaan näytti maasta poimittua kummallista metallia. Niinikään tutkijat tapaavat Walter Hautin, joka kirjoitti kuuluisan lehdistötiedotteen Roswellissa vuonna 1947. Myös hautausurakoitsija Glenn Dennis on edelleen elossa ja työskentelee Roswellin ufomuseossa.

Tässä kirjassa selostetaan päiväkirjamuodossa kaivausten suunnittelua ja miten ne edistyivät, toisin sanoen useat mukana olleet ovat pitäneet päiväkirjaa ja ne julkaistaan tässä kirjassa. Saamme tällä tavalla seurata tarkkaan, henkilökohtaisia sähköposteja myöten, miten asiat hoidettiin käytännössä. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut Uuden Meksikon kuvernööri Bill Richardson. Paitsi mukana olleet kaivajat ja avustajat mukana kaivauksissa oli myös helikopteri ja kaivinkone ja työt aloitettiin jakamalla tietty alue ruudukkoihin ja tutkimalla tätä aluetta mm. maatutkalla, joka näyttää jos maan sisällä on jotakin poikkeavaa.

Kaikkia lukijoita kiinnostaa tietysti kaivausten lopputulos. Mitä löydettiin tai löydettiinkö yhtään mitään?

Tri Dolemanin kirjassa julkaistu loppuraportti on jopa 71 sivua pitkä ja hyvin tekninen taulukkoineen ja selostuksineen. Lisäksi raporttiin on liitetty 16 sivua valokuvia. On selvää, ettei allekirjoittanut voi lähteä kääntämään koko raporttia, mutta tiedostaen sen seikan, että monet malttamattomina odottavat tietoja näistä kaivauksista, niin yritän parhaani mukaan poimia kaivausten tuloksista ja loppuraportista tärkeimmät asiat. Alla oleva lyhyt taulukko on näin ollen allekirjoittaneen laatima:

a) Paikan päältä löytyi vanha säähavaintopallo, joka arveltiin olevan ainakin 10 vuotta vanha, koska sen muovi oli hajoamistilassa ja sen läpi oli kasvanut ruohoa. Tämä säähavaintopallo näyttää valokuvissa lähinnä ruokakaupan vanhalta muovikassilta, enkä ikinä unessanikaan voisi kuvitella, että joku voisi erehtyä ja luulla sitä jonkinlaiseksi ufoksi tai muuksi laitteeksi.

b) Paikan päältä löytyi yhteensä 28 esinettä, jotka otettiin talteen tarkempia tutkimuksia varten. Nämä esineet lajiteltiin kolmeen ryhmään:
- luonnolliset kohteet
- selvästi orgaaniset kohteet, ja
- valmistetut esineet.

Yllämainituista esineistä kuusi oli selvästi luonnollista alkuperää (viisi mineraalinäytettä ja yksi linnusta tai pienestä eläimestä peräisin oleva luu). Mineraalinäytteet osoittivat kuitenkin tulipalon jälkiä. Niissä olevien valkoisten kuitujen alkuperä on tuntematon. Kolme muuta näytettä oli todennäköisesti peräisin hyönteismaailmasta. Yksi näyte oli todennäköisesti jonkun pienen liskon munista peräisin. Yksi näyte oli todennäköisesti jäkälää. Yksi näyte koostui tummanvihreästä aineesta, jota pitää edelleen tutkia, sen selvittämiseksi, onko kyseessä orgaaninen materiaali.

Muut esineet/näytteet näyttävät valmistetuilta. Osa näytti olevan peräisin jonkun jalkineen pohjasta. Lisäksi näytteiden joukossa oli 'lankoja', joiden alkuperää yritetään selvittää. Paikalta löydettiin myös muovia ja 'muoviputkilon' osa, jota analysoidaan.

Oranssiset 'pisarat', joita löydettiin, ei pystytty tunnistamaan, vaikka ne muistuttivat jonkinlaista muovia. Laboratoriossa tullaan tutkimaan mitä ne voisivat olla. Yksi esine oli selvästi peräisin intiaaneilta. Raportin taulukon nro 2:n mukaan tullaan tutkimaan laboratoriossa yhteensä 14 löydetyistä esineistä niiden alkuperän selvittämiseksi. Maanäytteitä kerättiin yhteensä 55 ja näiden näytteiden tutkiminen on vielä suorittamatta kirjan kirjoittamisen aikaan.

Se, joka tutkimuksissa herätti tri Dolemanin erityisen mielenkiinnon, on paikalta löydetty 'oja', joka on noin 150 metriä pitkä ja 3 metriä leveä. Tämä 'oja' on alkupäässään noin 60 cm syvä, mutta vain jokunen cm loppupäässään. Suoritettujen kaivausten ja tutkimusten perusteella näyttää siltä, ettei tämä 'oja' ole syntynyt luonnollisella tavalla, eikä se myöskään ole mikään vanha maastotie. Tutkijoiden käsityksen mukaan saattaa hyvin olla, että tämä 'oja' syntyi, kun jokin alus syöksyi alas ja liukui maata pitkin. Myös toinen 'oja' löydettiin, jolle annettiin nimi 'vaihtoehtoinen oja'.

Lisäksi löydettiin muutamia irrallisten kivien kasaantumia, jotka tutkijoiden mielestä eivät olleet luonnollisia, vaan olivat syntyneet sillä tavalla, että jokin voima 'oli heittänyt' näitä kiviä sinne missä ne nyt olivat. Juuri tästä alueesta on löytynyt ilmakuvia sekä vuodelta 1946 että vuodelta 1954. Näistä kuvista ilmenee että 'vaihtoehtoinen oja' näkyy kuvassa, joka on otettu jo vuonna 1946, ja näin ollen se oli olemassa jo ennen Roswellin tapahtumaa. Sen sijaan ensimmäinen 'oja' ei näy vuoden 1946 kuvissa. Tässä on myös huomautettava, että vuonna 1947 paikalla olleet silminnäkijät ovat jo tuolloin kertoneet tällaisesta 'ojasta' tai vanasta.

Tri Dolemanin raportin lopussa todetaan, että talteen otettuja maanäytteitä pitää vielä tutkia, jotta saataisiin selville, mistä niissä havaitut epätavallisuudet johtuvat ja että niille pitää suorittaa myös mikroskooppisia tutkimuksia. Doleman viittaa myös löydettyyn 'ojaan' ja toteaa, että sitä pitää edelleen tutkia, ja lisäksi pitää vielä tutkia joitakin niistä esineistä/kohteista, joita otettiin talteen paikan päältä.

Tri Doleman ei itse sano asiaa suoraan, mutta hän lainaa kirjassa usein muiden tutkijoiden käsityksiä siitä, että jokin todellakin syöksyi maahan Roswellissa 1947, ja jätti maahan vanan (='ojan'), mutta ei jäänyt siihen, vaan onnistui jatkamaan lentoaan vielä johonkin toiseen paikkaan, jossa lopullinen maahansyöksy tapahtui. Palasia ko. laitteesta levisi kuitenkin Fosterin ranchille, ja näitä palasia armeija keräsi talteen.

Kaivauksista on julkaistu myös kaksi muuta kirjaa tai julkaisua, eli Carey, Thomas J. & Donald R. Schmitt: Witness to Roswell: The Most Comprehensive Investigation Ever Made into the 1947 Roswell Incident. The Triton Group, Roswell 2003 ja Hyndman, David A. & Sidney S. Brandwein: Geophysical Investigations of a Suspected UFO Crash Site Near Corona, New Mexico. Sunbelt Geophysics, Albuquerque 2002.

Todettakoon lopuksi että allekirjoittanut kaipaa hakemistoa, jollaista tässä kirjassa ei ole.

Björn Borg, 13.9.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |