Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Roper Organization:

The Unusual Personal Experiences: An Analysis of the Data from Three  National Surveys Conducted by the Roper Organization

Bigelow Holding Corporation, Nevada 1992. 64 sivua

 
 
Tässä se nyt sitten on, se kuuluisa Roperin tutkimus sieppausilmiön laajudesta joka kuohutti USA: ta vuonna 1992.
Tämä kappale joka allekirjoittaneella nyt on lainassa on ihan aito ja alkuperäinen. Sen on postittanut Bigelow Holding Corp. , 4640 S. Eastern
Ave. , Las Vegas, NV 89119. Se on postileimattu 2 kesäkuuta 1992 ja osoitettu Dennis Stillings' ille, Director, Archaeus Project, 2402 University Ave, St. Paul, MN 55114.
 
Kun tämä tutkimus julkaistiin vuonna 1992 se herätti valtavaa huomiota koska sen mukaan hämmästyttävän suuri määrä amerikkalaisia oli siepattu ufoon jossain vaiheessa.
Tämän tutkimuksen suunnitteli Budd Hopkins, fil. tri David Jacobs ja fil. tri Ron Westrum.
Varsinaisen tutkimuksen suoritti New Yorkilainen yritys The Roper Organization joka haastatteli kolmessa eri vaiheessa, eli heinä-, elo- ja syyskuussa 1991, yhteensä 5 947 aikuista amerikkalaista ympäri USA: ta.
( Lapsia ei haastateltu. Myös Alaska ja Hawaiji jätettin pois, ilmeisesti maantieteellisistä syistä).
Jo tutkimuksen suunnitteluvaiheessa jätettiin pois sellaisia kysymyksiä kuten ' onko teidät siepattu ufoon?' koska ne olisivat olleet liian johdattelevia. Sen sijaan asiaa lähestyttiin n. s. kiertoteitse seuraavilla kysymyksillä:
1. Oletteko ikinä nähneet kummitusta?
2. Onko Teillä ollut sellainen tunne että jätätte ruumiinne?
3. Oletteko ikinä nähneet ufoa?
4. Oletteko ikinä heränneet lamaantuneena ja ollut sellainen tunne että
¬†¬† ¬†huoneessa on kummallinen henkilö tai jokin muu?
5. Onko Teillä ikinä ollut sellainen tunne että lennätte ihan oikeasti ilmassa
¬†¬†¬† vaikka ette tiedä miten tai miksi?
6. Oletteko ikinä nähneet sanaa TRONDANT¬† tai kuulleet siitä ja tienneet että
¬†¬†¬† sillä on salainen merkitys Teille?
 
Yllämainituista kysymyksistä viimeinen kysymys TRONDANTISTA oli n. s. kompakysymys jolla testattiin vastaajien luotettavuutta. Sana oli nimittäin testin suunnittelijoiden keksimä eikä se tarkoittanut yhtään mitään. Silti 1% vastasi myönteisesti tähän kompakysymykseen.
 
Testin suunnittelijoiden mielestä ne haastatellut jotka vastasivat myönteisesti neljään tai viiteen muuhun kysymykseen olivat kokeneet sieppauksen. Tällaisia henkilöitä löytyi yhteensä 119 kpl, eli 2 % haastatelluista.
Kun USA:n väkiluvusta, noin 249 miljoonasta, vähennettiin lapset ja Alaskan ja Hawaijin väestö, niin jäljelle jäi 185 milj. aikuista amerikkalaista ja näistä taas 2 % teki 3, 7 miljoonaa amerikkalaista.
Testin suunnittelijoiden mielestä siis 3, 7 miljoonaa amerikkalaista olivat kokeneet sieppauksen.
( Tässä yhteydessä on huomattava että eri kirjailijat ovat toistaneet ja/tai tulkinneet tämän tutkimuksen tuloksia vähän miten sattuu. Eri kirjoissa näkee tuon mainitun 3,7 miljoonan sijasta sellaisia lukuja kuin 3 tai 4 tai 5 tai jopa 9 miljoonaa siepattua. Ne kirjailijat jotka mainitsevat jonkun muun luvun kuin tuon 3,7 miljoonaa kertokoot itse miten ovat päätyneet muihin lukuihin. - Allekirjoittaneen huom. ).
 
Suurin osa tämän raportin sisällöstä toistaakin¬† sitten odotetusti yksityiskohtaisesti tutkimuksen tuloksia prosenttilukuineen eikä ole mielekästä ryhtyä analysoimaan näitä yksityiskohtia tällaisen esittelyn yhteydessä.
 
Bigelow postitti tämän tutkimustuloksen melkein 100 000: lle amerikkalaiselle psykiatrille, psykologille ja muille mielenterveyden parissa työskenteleville ammattilaisille, eli sitä levitettiin laajasti USA: ssa. Tästä syystä on merkillistä että jotkut kirjailijat eivät osaa tai tahdo lainata sen lukuja täsmällisesti, vaan keksivät omia lukuja.
Samasta syystä allekirjoittanut kertoi tämän esittelyn alussa niin tarkkaan mikä kopio tutkimuksesta minulla oli.
 
On myös paikallaan todeta että yllämainittu tutkimus on saanut vastaanottaa kritiikkiä eri tahoilta. Esim. englantilainen psykologi Susan Blackmore on kritisoinut voimakkaasti tutkimusta ja siitä tehtyjä johtopäätöksiä, mutta se asia taas ei kuulu tämän esittelyn piiriin.
 

Björn Borg, 8.2.2006


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |