Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Moore, Patrick:

Can You Speak Venusian?

A Star Book / Wyndham Publications Ltd, London 1976. 158 sivua

 
Moore on ainakin englantilaisen kadunmiehen silmissä englantilaisen tähtitieteen Grand Old Man joka on popularisoinut erittäin paljon tähtitiedettä kautta vuosien.
Moorella on ollut omia televisio- ohjelmia, julkaissut kirjoja ja on varsin tunnettu tähtitieteen alalla Englannissa.
 
Tässä kirjassa Moore keskittyy n. s. ' Independent Thinker' -eihin '¬† ( suunnilleen
' Itsenäiset Ajattelijat ' ) ja on heti alussa sanottava että Moore käyttää tätä termiä kohteliaisuussyistä ja diplomaattisesti ja hienotunteisesti.
Se mitä Moore kuitenkin tarkoittaa tällä ilmaisulla on sellaiset henkilöt jotka ovat omistautuneet kaiken maailman oudoille ideoille ja ovat vakaasti sitä mieltä että he ovat oikeassa.
 
Esimerkkeinä Moore tuo varsin seikkaperäisesti esille n. s. Litteän Maapallon Seuran ( Flat Earth Society)¬† joka on aktiivisesti tehnyt tunnetuksi että Maapallo ei ole pyöreä vaan litteä. Moore selostaa heidän ajatuksiaan ja väitteitään ja tuo tietysti esille omia mielipiteitään.
 
Moore mainitsee monta tällaista henkilöä ja seuraa joilla on merkillisiä ajatuksia ja viittaa mm. rva Gabrielle Henrietiin joka on vuonna 1957 julkaissut kirjan
' Heaven and Earth '. Tässä kirjassa rva Henriet tuo esille sen että jos maapallo pyörii 1 000 km/h - nopeudella kuten tähtitieteilijät väittävät niin silloin lentokone jonka pitäisi lentää paikasta toiseen ei pitäisi ollenkaan mennä eteenpäin vaan riittää kun se leijuisi maapinnan yläpuolella odottamassa että maapallo sen alapuolella pyörii niin paljon että lentokone tulee perille.
Toisin sanoen niin lentokoneen ei pitäisi ollenkaan käyttää moottoreita.
 
( Allekirjoittaneen huomautus: Jokainen¬† lukija voi tässä nyt itsekseen miettiä mitä vikaa rva Henrietin logiikassa on! ).
 
Sivulla 7 Moore tuo heti esille että hän ei itse usko että maapallo on pyöreä eikä että saamme jatkuvasti avaruudesta vieraita jotka lentelevät ympäriinsä lentävissä lautasissaan.
Toisaalta Moore viittaa venäläiseen varsin tunnettuun tähtitieteilijään Iosif Shklovskiin joka on sitä mieltä että Marsin kuut ovat keinotekoisia avaruusasemia.
 
Sivuilla 26- 28 Moore aika pilkallisesti kertoo englantilaisesta lordista ja parlamentin ylähuoneen jäsenestä lordi Clancartysta joka myös on tunnettu kirjailija Brinsley Le Poer Trench' inä.
Moore huomauttaa että aikoinaan Le Poer Trench oli Englannin BUFORAn varapuheenjohtaja.
Moore kertoo tässä että Le Poer Trench on kirjassaan ' Secret of the Ages ' tuonut esille että Maapallo olisi ontto ja että lentävät lautaset tulisivat Maapallon sisältä.
 
Moore selostaa aika ivallisesti näitä Trenchin ideoita.
 
En itse muista enää mistä sain Immanuel Velikovskin kirjan ' Worlds in Collision ' kauan, kauan sitten ja luin sen suurella mielenkiinnolla.
Velikovski on tunnettu siitä että hänen mielestään Venus oli aikaisemmin komeetta joka ohitti läheltä Maapallon ja aiheutti Maapallolla valtavia mullistuksia.
 
Merkillistä Velikovskin kirjan kanssa on se että se herätti suoranaista raivoa sen ajan tiedemiesten keskuudessa ja kustantajaa uhattiin jopa boikotoida jos he eivät vetäisi Velikovskin kirjaa myynnistä, niin kuin tapahtuikin. ( Velikovskin oli pakko vaihtaa kustantajaa ).
Minä henkilökohtaisesti olen aina ihmetellyt sitä raivoa millä Velikovskin kirjaa vastustettiin, että vaikka nyt Velikovski olisi ollut väärässäkin niin mistä syystä pitää niin raivokkaasti vastustaa hänen ajatuksiaan?
 
Allekirjoitanut on varsin hyvin perillä siitä että siirryn nyt heikolle jäälle kun kommentoin Englannin tunnetuimman Grand Old - tähtitieteilijän tekstiä mutta vaikkakin olen täydellinen amatööri tähtitieteen alalla niin uskallan kuitenkin kommentoida Velikovskin teorioita kolmella eri tavalla.
 
1. Ensimmäinen on se että Moore rinnastaa Velikovskia Adamskiin joka on
¬†¬†¬† mielestäni suoraan sanoen halpamaista koska Velikovskin kirjoitus perustui
¬†¬†¬† selvästi tieteeseen.
2. Toinen asia jota uskallan kommentoida on se että Moore hylkää Velikovskin
¬†¬†¬†¬† teorian suoralta kädeltä viitaten nimenomaan siihen että komeetan massa on
¬†¬†¬†¬† mitättömän vähäinen verrattuna planeetan massaan. Mooren mukaan
¬†¬†¬†¬† komeetassa on tuskin massaa ollenkaan tämän kirjan mukaan. Vaikka en ole
¬†¬†¬†¬† asiantuntija niin muistan tässä yhteydessä että kun Shoemaker- Levy-
¬†¬†¬†¬† komeetta iskeytyi Jupiterin pintaan niin se aiheutti näkyvän
¬†¬†¬†¬† yhteentörmäyksen. Ei Shoemaker- Levy- komeetta ollut mikään kaasupilvi.
3. Kolmas syy josta syystä uskallan kommentoida Mooren tekstiä on se että vaikka
¬†¬†¬† nyt en millään muista missä olen lukenut asiasta, mutta jossain olen joku aika
¬†¬†¬† sitten lukenut sellaista tekstiä että joidenkin mielestä Velikovskin teoria on
¬†¬†¬† ryhdytty katsomaan uudestaan uusin silmin, ja pohtimaan että olisiko siinä
¬†¬†¬† sittenkin jotain perää.
 
Tässä on nyt kolme kommenttia Mooren tekstiin joista Velikovskin rinnastaminen Adamskiin on mielestäni aika halpamaista.
 
Tässä kirjassa Moore ottaa esille varsin monta n. s. ' Itsenäistä Ajattelijaa ' eri aloilta mutta tässä on nyt muistettava sekin että allekirjoittanut lukee näitä kirjoja nimenomaan ufologiselta kannalta ja kommentoin asioita jotka liittyvät ufologiaan.
 
Tässä ihan ohimennen Moore puhuu Atlantiksesta ja viittaa tuttavaansa Desmond Lesliehen joka oli toinen kirjoittaja Adamskin ' Flying Saucers Have Landed ' - kirjassa.
 
Mooren mukaan Leslie kertoo että atlantislaiset olivat keksineet lentävät lautaset ja että nykyiset lentävät lautaset ovat kopioita tai jopa alkuperäisiä atlantislaisia lentäviä lautasia.
Tässä ihmetystä herättää allekirjoittaneessa se että Moore kutsuu näitä lautasia Vimanoiksi ja tietääkseni tätä sanaa on käytetty nimenomaan intialaisissa Vedakirjoissa, eikä Atlantiksen yhteydessä.
Saattaa olla ettei Moore aina ole kaikkien asioiden asiantuntija. Ja juuri ennenkuin luin tästä asiasta niin luin Mooren käsityksestä siitä että itse asiassa Atlantis oli Kreetan saari ja tämähän on ristiriidassa Platonin alkuperäisen kirjoituksen kanssa jossa nimenomaan sanottiin että Atlantis sijaitsi Gibraltarin ulkopuolella.
 
Kirjan luvussa kymmenen Moore kertoo perusteellisesti Adamskista ja hänen kirjoistaan ja ottaa myös esille englantilaisen kontaktihenkilön Cedric Allinghamin mutta Moore jättää tässä kirjassaan kertomatta sen että monen asiantuntijan mielestä se on juuri nimenomaan Moore itse joka oli salanimellä kirjoittanut tämän kirjan ' Flying Saucers from Mars ' .
Tätä ei ole milloinkaan vahvistettu eikä Moore ole sitä myöntänyt mutta monet ovat sitä mieltä että tämä on tilanne.
 
Lisäksi kirjassa kerrotaan aika paljon n. s. Warminsterin tapauksesta Englannissa ja mainitaan ohimennen että löydettiin viljakuvio Englannissa jo vuonna 1963.
 
Moore matkusti itse Warminsteriin ja osallistui öisiin retkiin nähdäkseen väitettyjä ufoja. Moore huomauttaa kuitenkin että se mitä toiset uskovat ufoiksi niin hän uskoi satelliiteiksi tai Kuun valaisemaksi pilveksi.
 
Kirjan luvussa 11 Moore kertoo Aetherius- yhdistyksestä jota johti entinen lontoolainen taksinkuljettaja George King ja kertoessaan Kingista Moore ei voi olla vastustamatta kiusausta olla taas hiukan ivallinen ja huomauttaa että King joka ensin oli ' herra King' sitten yllättäen olikin ' tohtori King ' ja sen jälkeen ' saarnaaja King ' ja sen jälkeen ' saarnaaja, tohtori King ' .
 
Moore kertoo myös eräästä Kingin julkaisuista joka on täynnä erilaisia tohtoreita joilla on merkillisiä nimiä, esim. ruotsalainen ' professori Huttle-Glank ' ja Moore tässä huomauttaa että nämä ' tohtorit ' ja ' tohtorintittelit ' näyttävät olevan varsin keksittyjä.
Allekirjoittanut voi ainakin omalta osaltaan todeta että tämä ruotsalainen nimi¬† Huttle- Glank vaikuttaa kyllä kaikelta muulta kuin ruotsalaiselta.
 
Kirjan luvussa 12 teksti muuttuu varsin humoristiseksi ja vaikka asia ei liity ollenkaan ufologiaan niin en voi vastustaa kiusausta kertoa asiasta tässä kirjaesittelyssä.
 
Eli Moore kertoo Zambialaisesta  Edward Mukaka Nkolososta joka on Zambia National Academy of Space Researchin johtaja (= Zambian Kansallinen Avaruustutkimusakatemia ).
Herra Edward Mukaka Nkoloso oli valmistautunut Kuumatkalle ja hänellä oli kymmenen zambialaista astronauttia ja lisäksi seitsemäntoistavuotias zambialainen tyttö joka oli valittu kuumatkalle. Johtaja Nkoloso arveli että hänellä olisi ensimmäinen zambialainen astronautti Kuussa vuonna 1965 ja herra Nkoloson mukaan hänen astronauttinsa ovat valmiit mutta heillä oli muutama vaikeus ja aikoivat käyttää hänen omaa laukaisumekanismia joka perustui katapulttiin.
 
Herra Nkoloso kääntyi YK: n puoleen ja ilmoitti että he tarvitsevat 700 miljoonaa puntaa toteuttaakseen projektin.
Samalla hän valitti että tämä valittu miehistö ei keskity tarpeeksi avaruusmatkaan vaan harrastavat sen sijaan rakastelua sen sijaan että tutkisivat Kuuta.
Tämä 17- vuotias tyttö Matha Mwamba joka oli valittu, niin hänen on pakko syöttää kymmenen kissaansa jotka myös tulevat mukaan pitkälle matkalle Kuuhun.
Herra Nkoloso valmistaa näitä kissoja avaruusmatkailuun laittamalla niitä öljytynnyriin jonka annetaan pyöriä alas kukkulalta ja se antaa kissoille tunteen että he liikkuvat avaruudessa. Lisäksi ne saavat leijua pitkän köyden varassa kukkulalta ja kun ne ovat heiluriliikkeen toisessa päässä hän katkaisee köyden jolloin ne putoavat alas ja tällä tavalla kissat tottuvat vapaaseen pudotukseen.
 
Jostain syystä YK ei suostunut rahoittamaan tätä zambialaista projektia.
Jokainen voi itse miettiä että mistäköhän syystä....
 
Luvussa 13 Moore kertoo Dänikenista ja mm. dogoneista ja kommentoi niitä.
Dogoneista hänellä ei ole niin paljon sanottavaa ja löydänkin tässä Mooren tekemän virheen:
Kun Moore julkaisee kuvan n. s. Tassilin avaruushahmosta niin Moore sanoo että se on luolamaalaus mutta tiedän muista lähteistä ettei se ole missään luolassa vaan se on kalliomaalaus. Pieni mutta silti pieni tekninen virhe joka osoittaa sen ettei Moorekaan ole erehtymätön.
 
Luvussa 16 Moore mainitsee myös Wilhelm Reichin ja hänen orgoniteoriansa ja hämmästyttävää kylläkin niin Moore tässä sanoo että Reich pidetään eräänä tärkeimpänä modernin psykiatrian perustajina ja sehän on aika merkillepantavaa että Moore ihan tosissaan antaa tällaisen positiivisen tittelin Reichille.
Sitä vastoin Moore ei mainitse ollenkaan että Reich oli valtavan kiinnostunut ufoista ja väitti jopa valokuvanneensa niitä.
 
Tässä kirjassa on kerrottu paljon muustakin mutta sellaisista asioista jotka eivät liity ufologiaan millään tavalla joten siitä syystä en otakaan niitä esille.¬†¬†
Tässä on todettava että niin kuin olemme havainneet niin Moore lentävien lautasten kohdalla puhuu nimenomaan kontaktihenkilöistä eikä koko kirjassa mainita sanallakaan n. s. tavallisia ufohavaitsijoita jos ei nyt oteta Warminsterin tapausta huomioon.
 
Lisäksi on muistettava että tämä kirja on jo vuodelta 1976 joten sillä on jo ikää.
Kirja on aika huvittava oikeastaan, kyllä sitä voi lukea muun kirjallisuuden puuttuessa.
 
Todettakoon lopuksi että nykyisin Patrick Moore on aateloitu, eli hän on nykyisin
Sir Patrick Moore.
 

Björn Borg, 1.10.2008


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |