Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Johnson, Dewayne B. & Kenn Thomas & David Hatcher Childress:

Flying Saucers over Los Angeles. The UFO Craze of the 50' s

Adventures Unlimited Press, Kempton, Illinois 1998. 280 sivua

 
" Suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa kaikille ufoista kiinnostuneille ".
 
Tämän kirjan kannessa on kolme eri tekijän nimet ja se selittyy sillä että tämän kirjan syntyvaihe on aika erikoinen:
 
Eli vuonna 1950 Dewayne B. Johnson kirjoitti Los Angelesissa sijaitsevan Kalifornian yliopiston journalistiikkalinjalla maisterin  gradutyön jonka nimi oli ' Flying Saucers- Fact or Fiction? '
 
Tässä kirjassa julkaistaan sitten tuo Johnsonin gradutyö uudelleen.
Täytyy kyllä sanoa että Johnson tuolloin vuonna 1950 teki erinomaista työtä ja toivottavasti hän valmistui sitten maisteriksi. Hänet on nimittäin myöhemmin yritetty jäljittää siinä onnistumatta. Yksi syy miksi Johnson valitsi lentävät lautaset gradutyönsä aiheeksi saattaa olla se että hän oli itse nähnyt sellaisen kesällä 1949 noin 3- 5 minuutin ajan. Johnson ei kuitenkaan raportoinut tapauksesta minnekään.
 
Johnsonin gradutyö on pikkutarkka selostus ufoilmiöstä vuoteen 1950 saakka. Johnson luettelee kaikki tärkeimmät  ufoihin liittyvät havainnot ( ja myös monta vähemmän tärkeätä havaintoa) ja raportit ja eri henkilöiden lausunnot mitä tuolloin on ollut saatavilla.
Johnson jopa osaa mennä taaksepäin ajassa ja ottaa esille vanhoja havaintoja joita nykyisin voidaan tulkita ufohavainnoiksi, jopa Hesekieliin saakka.
Johnson oli kyllä tämä alan edelläkävijä ja on varsin ikävää ettei häntä ole enää onnistuttu jäljittämään.
 
Ufologiahan on täynnä mysteereita ja tässä Johnsonin gradutyössä tulee esille eräs tällainen mysteeri.
Vuonna 1942 tapahtui Los Angelesin n. s. ilmahyökkäys. Lainaan omasta kirjastani lyhyen otteen joka liittyy siihen:
"26 elokuuta 1942 nähtiin 20 tunnistamatonta kohdetta Los Angelesin yllä. Sireenit soivat ja uutisissa kerrottiin että vihollinen oli tunkeutunut maahan. Kohteet lähestyivät ja loittonenivat ja ajoivat sik-sakia ja suorittivat suunnanmuutoksia suurella nopeudella. Rannikon tykit ampuivat 1400 kertaa esineitä kohti. Huhujen mukaan kyseessä oli esineitä ulkoavaruudesta ja sanottiin että yksi oli ammuttu alas. Virallisen selityksen mukaan kyseessä oli säähavaintopalloja, mutta siihen selitykseen ei suhtauduttu vakavasti missään vaiheesssa" .
 
Se että tämä todellakin tapahtui on pidettävä täysin varmana asiana. Siitä kerrottiin sen ajan lehdissä ja siitä on olemassa paljon todisteita.
Johnsonin gradutyön  kohdalla mysteeri on siinä että vaikka hän opiskeli nimenomaan Los Angelesissa, ja muuten on luetellut pikkutarkasti ufohavaintoja gradutyössään, niin Johnson ei ollenkaan mainitse juuri tätä paljon julkisuutta saanutta tapahtumaa.
Selitys?
Kukaan ei taida tiedää vastausta tähän ja siksi se onkin mysteeri.
 
Luettuani tätä kirjaa esille tulee toinen mysteeri. Tämä Johnsonin gradutyö on niin perusteellinen ja seikkaperäinen että se ehdottomasti edustaa ufologisen kirjallisuuden  huippua 1950- luvulla ja sitä paitsi edelleenkin. Tällöin allekirjoittaneelle tulee väistämättä mieleen että miksi ihmeessä sitä ei ole julkaistu kirjana aikaisemmin?
Eikä tämä gradutyö ole pelkkä luettelo ufohavainnoista vaan Johnson pohtii  ufologiaa syvemmin myös esim. psykologian kannalta ja on henkilökohtaisesti ollut kirjeenvaihdossa usean tiedemiehen kanssa ottaakseen selvää mitä mieltä he ovat lentävistä lautasista.
Kun varsinkin 1950- luvulla julkaistiin useita ufokirjoja joista tuli bestsellereita niin on varsin merkillistä ettei tätä Johnsonin gradutyötä ole julkaistu kirjana aikaisemmin.
( Allekirjoittaneella on sellainen käsitys että se on kyllä julkaistu yliopiston toimesta gradutyönä, mutta kuten sanottua, ei kirjana) .
 
Keskellä kirjaa on 16- sivuinen väriliite jossa julkaistaan värikuvia etenkin menneiden vuosien Fate- lehden kansista, mutta myös monta värillistä ufovalokuvaa. Lisäksi kirjan tekstiä on piristetty ufovalokuvilla joista kyllä suurin osa on otettu Johnsonin gradutyön  jälkeen.
 
Kritiikkiä suuntaan tämän kirjan kustantajan suuntaan siitä että kirjan kannen mukaan kirjan tekijät  ovat Johnson ja Thomas. Thomas on toki kirjoittanut 4- sivuisen esipuheen, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että tämä kirja on nimenomaan Johnsonin kirjoittama ja tämä selviää ( tietysti) vasta sen jälkeen kun on lukenut koko kirjaa. Ottaen huomioon millaisen jättityön Johnson on tehnyt gradutyönsä eteen, niin on epäoikeudenmukaista että Thomas, 4- sivuisen esipuheensa johdosta, nostetaan Johnsonin rinnalle kirjan kannessa.
David Hatcher Childress puolestaan on kirjoittanut kaksi ja puoli- sivua pitkän kommentin.
 
Todettakoon kuitenkin tässä ohimennen että Thomas ottaa esille esipuheessaan skeptikko Robert Scheafferin kirjoituksen Skeptical Inquirer- lehdessä jonka mukaan ilmaisu ' lentävä lautanen ' on harhaanjohtava koska Arnold ei milloinkaan kuvaillut näkemiään kohteita lautasenmuotoisiksi.
Thomas toteaa aivan oikeutetusti että Arnoldhan vertaili kohteiden tapaa lentää siihen kun heitetään lautasta veden pintaa pitkin ( suomeksihan sanotaan että heitetään kiveä).
Tämä seikkahan on ' jokaisen ' tiedossa ja on aika merkillistä että Scheaffer edes viitsii julkaista tuollaista kirjoitusta niinkin myöhään kuin vuonna 1997. Allekirjoittanut ei ymmärrä mihin Scheaffer on pyrkinyt tuolla artikkelillaan.
 
Kritiikkiä suuntaan myös kustantajan suuntaan siitä syystä että kustantaja on lähtenyt muuttamaan Johnsonin gradutyön otsikkoa. Johnsonin otsikkohan oli ' Flying Saucers- Fact or Fiction? '
Kustantaja puolestaan on antanut kirjan nimeksi ' Flying Saucers over Los Angeles.....'.
Allekirjoittanut ei ymmärrä miksei gradutyön nimi kelvannut ja toiseksi en ymmärrä miksi juuri Los Angeles pitää mainita koska Johnsonin teksti ei liity Los Angelesiin sen kummemmin kuin muihin paikkoihin. Toki Johnson opiskeli Los Angelesissa, ehkä se on syynä oudon nimen valintaan?
 
Kritiikkiä suuntaan myös sinne ' jonnekin ' sen johdosta että joku kirjansilpoja on ollut asialla ja saksilla leikannut tämän kirjan liitetiedostoja sivukaupalla. En tietenkään voi kommentoida poisleikattuja asioita koska en tiedä mitä on poistettu.
Yksi asia joka ärsyttää ainakin allekirjoittanutta tässä kirjassa on se että miltei kaikki tapausselostukset ovat ' kiinni toisissaan' jatkuvana pötkönä eikä lukija pysty päättämään että lukeeko nyt sitä edellistä juttua vai onko jo siirtynyt uuteen juttuun.
 
Mielenkiintoisena seikkana panen merkille että Johnson ei puhu lainkaan sen ajan ufotutkimusprojekteista ' Sign ' tai ' Grudge ' , vaan puhuu johdon-
mukaisesti ' Project Saucerista' joka oli kansan käyttämä nimi. Tämä johtuu luonnollisesti siitä että nimet ' Sign ' ja ' Grudge ' vielä Johnsonin aikoihin olivat salaisia.
 
Varsinaisille ufologeille on jopa Johnsonin kirjan lukuisat ja seikaperäiset viitteet mielenkiintoisia kuten myös kirjan lopussa oleva kirjallisuusluettelo.
Nehän kertoo 1940- luvun asioista sellaisina kuin ne tuohon aikaan olivat.
 
Sitä vastoin en ymmärrä miksi kustantaja om liittänyt kirjan loppuun  Timothy Learyn 2- sivuisen kirjoituksen jonka otsikko on ' Kymmenen huippusyytä asua Los Angelesissa .' Learyn kirjoitus ei liity vähääkään lentäviin lautasiin tai Johnsoniin ja se näyttää hyvin merkilliseltä tässä kirjassa, ikään kuin se olisi vahingossa joutunut väärään kirjaan.
 
Samalla kun ehdottomasti suosittelen tätä kirjaa kaikille ufoista kiinnostuneille niin tulee eräs kysymys mieleeni:
Minne Johnson sitten katosi?
 

Björn Borg, 20.4.2006


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |