Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Canadeo, Anne:

UFOs: Osa 1: Fact or Fiction? Osa 2: Fiction or Fact? The Fact or Fiction Files

Walker & Co. , New York 1990. 96 + 78 sivua

 
 
Lukija ihmettelee jonkun aikaa kun saa tämän kirjan käteensä ja ihmeissään kääntää ja vääntää kirjaa sinne sun tänne.
Vähitellen selviää sitten että kyseessä onkin kaksi eri kirjaa jotka on yhdistetty sillä tavalla että kun kirjaa ensin pitää ' tavallisella tavalla ' kädessään niin kirjan nimi on Fact or Fiction ( = Tosiasia vai Mielikuvitus) . Ja kun kirjaa sitten kääntää ylösalaisin ja kääntää sitä nurinpäin  niin kädessä onkin sitten kirja jonka nimi on Fiction or Fact ( = Mielikuvitus vai Tosiasia).
Se seikka että molempien kirjojen kannessa puolet kirjan nimestä  vielä on painettu ylösalaisin  antaa lisää väriä tälle merkilliselle kirjalle. Eli lukijalta vaaditaan hiukan sorminäppäryyttä että voi aloittaa kirjan lukemisen.
Jotta allekirjoittanut pystyisi itse erottamaan näitä kahta kirjaa toisistaan niin minun on pakko itse ristiä toista kirjaa ' Osa 1 : ksi ' ja toista osaa ' Osa 2: ksi ' .
Aloitan lukemisen sitten Osa 1: stä ( eli se osa jonka nimi on Fact or Fiction).Lukija huomaa nopeasti että kyseessä on nuorisolle tarkoitettu kirja. Teksti on suurikokoinen ja riviväli on aika suuri ja käytetty kieli on aika yksinkertaista.
Mitä kirjan asiasisältöön tulee niin kirjassa selostetaan ne tavanmukaiset amerikkalaiset vakiotapaukset joista on lukenut jo muissa kirjoissa kyllästymiseen asti. On Arnoldia, Mantellia, Socorroa, Betty ja Barney Hillia jne.
USA: n ilmavoimien ufoprojekteja luetellaan aika tarkasti Condon komiteaa myöten. Kiinnitän erityisesti huomiota siihen että tämä kirja selvästi tuo esille kuinka suuri osa havainnoista eri projektit ovat jättäneet tunnistamatta.
Alkusanoista ilmenee ettei kirjoittaja, Anne Canadeo, ole varsinainen ufoilija, vaan on kirjoittanut useita muita kirjoja eri aloilta ennen tätä kirjaa.
Tätä kirjaa varten  Canadeo on tehnyt kotiläksynsä hyvin ja on ottanut selvää asioista. Joskus Canadeo sitten on ymmärtänyt asiat hiukan väärin, esim. silloin kuin hän kertoo että amerikkalainen filmituottaja Shandera lähetti MJ- 12 papereita englantilaiselle ufokirjailijalle Timothy Goodille.
Itse asiassa Shandera ja Goodhan olivat molemmat vastaanotajia, ja lähettäjästä ei ole tietoa tänä päivänäkään.
 
Olen jo aikaisemmissa kirjaesittelyissä aika usein maininnut n. s. Strieber- mittariani ja sen käyttöä.
Strieber- mittarilla tarkoitan sitä että jos amerikkalainen kirjailija ei osaa kirjoittaa amerikkalaisen varsin kuuluisan kirjailijan Strieberin nimeä oikein, niin se on aika heikkoa. Usein kirjailijat kirjoittavat nimen muotoon Streiber.
Tämän Canadeon kirjan ensimmäisen osan kohdalla Strieber- mittarini näyttää täyttä punaista koska Canadeo kirjoittaa nimen johdonmukaisesti väärin, eli muodossa Streiber, sivuilla 81- 82 jopa 8 kertaa. Ja lisäksi vielä hakemistossakin.
Kyllä on heikkoa jos ei osaa kirjoittaa USA: n tunnetuimman ufokirjailijan nimeä oikein, vaan siitä on huomautettava Suomesta saakka.
Panen myös merkille että tässä kirjassa on selostettu aika monta tapausta jotka on selostettu myös allekirjoittaneen kirjassa ' Onko ufoilmiössä logiikkaa ' ?
 
Kirjan toinen osa onkin sitten omistettu skeptikoille. Carl Sagan kertoo avaruudesta ja millaisia mahdollisuuksia on löytää muuta elämää avaruudessa.
Suuri osa kirjan toisen osan sisällöstä kertoo sitten skeptikko Philip Klassin selityksistä ufohavaintoihin. Klassin mukaan esim. Socorron tapaus oli bluffi kuten myös Barney ja Betty Hillin tapaus.
Erään skeptisen tutkijan, Ternece Hinesin, mukaan myös Trentin valokuvat ovat väärennöksiä.
Kirjan tekijä Canadeo kertoo sitten myös Lawsonin sieppauskokeesta, mutta ei ole onnistunut saamaan talteen kokeen päätekijän, Lawsonin, nimen, vaan kertoo vain Lawsonin avustajasta, McCallista, ikäänkuin Lawsonia ei olisi ollut olemassakaan.
Ja kirjan tässäkin osassa Strieber- mittarini näyttää punaista jopa 10 kertaa.
Myös hakemistossa. Eli Canadeo on onnistunut kirjoittamaan Strieberin nimen väärin noin 20 kertaa tässä kirjassa. Tämä on kyllä luvattoman
heikkoa.
 
Tässä on kuitenkin muistettava että kyseessä on nuorisokirja jossa Canadeo on yrittänyt tuoda esille kaksi eri näkökantaa. Ensimmäinen osa on ufomyönteinen ja toinen osa on skeptinen.
Kokonaisuutena tämä kirja kyllä sopii hyvin nuorelle lukijalle tai miksi ei myös sellaiselle lukijalle jonka englannin kielitaito ei ole huippuluokkaa.
 
Sen sijaan en pidä kirjan teknisestä ulkomuodosta, eli juuri tuosta että on kaksi kirjaa joista toinen sitten on ylösalaisin toiseen nähden ja sitten vielä on leikitty kirjan nimen  kanssa niin että puolet nimestä on ylösalaisin kummassakin kannessa. Mielestäni se on turhaa leikkimistä.
 

Björn Borg, 22.3.2006


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |