Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Vallee, Jacques:

UFO Chronicles of the Soviet Union. A Cosmic Samizdat

Ballantine Books, N.Y.1992. 212 sivua

Kun Neuvostoliitosta vuonna 1998 saatiin tietoja, jopa virallisen uutistoimiston Tassin kautta, että Voronesh-nimiseen miljoonan asukkaan kaupunkiin oli laskeutunut ufo, niin tietoa hämmästeltiin monella taholla. Allekirjoittaneellakin on vieläkin tallella TV:stä tullut uutistoimisto Tassin ulkomaantoimiston johtajan haastattelu, jossa tämä vahvistaa laskeutumisen. Tunnettu ufokirjailija Jacques Vallee teki tällöin sen minkä monet muutkin olisivat voineet tehdä, eli osti karvalakin, hyppäsi lentokoneeseen ja lähti itse ottamaan selvää asioista.

Valleen oli onnistunut järjestää itselleen kutsun Neuvostoliittoon uutistoimisto Novostin avulla. Kun Vallee saapui Neuvostoliittoon, niin hän jäikin jostain kumman syystä Moskovaan, sen sijaan että olisi matkustanut Voroneshiin. Moskovassa Vallee oli Novostin vieraana ja sai käyttää toimiston toimitiloja kokouspaikkana ja tukikohtana.

Vallee tapasikin useita Neuvostoliiton ufotutkijoita, kuten professori Azhazhan, joka kertoi siitä ajasta, kun hän palveli ydinsukellusveneessä. Silloinen Neuvostolaivasto yritti turhaan Azhazhan johdolla saada selville, mitkä olivat ne nopeasti liikkuvat vedenalaiset kohteet, jotka sukellusveneet joskus havaitsivat ja jotka eivät missään nimessä voineet olla amerikkalaisia sukellusveneitä mm. niiden valtavan nopeuden takia. Keskusteluissa Azhazhan kanssa sekä Vallee että Azhazha toteavat hämmästyneenä, että he molemmat tahollaan ovat tulleet siihen tulokseen, että ufojen kyky muuttaa muotoaan osoittaa, että ne ovat peräisin jostain toisesta ulottuvuudesta, eivätkä ole 'pelkkiä avaruusaluksia'.

Voroneshista oli saapunut kokonainen ryhmä Moskovaan tapaamaan Valleeta ja tähän ryhmään kuului insinööri Alexander Mosolov, ilmailuinsinööri Vyacheslav Martynov, fil. tri Yuri Lozovtsev sekä Voroneshin television edustaja. Lozovtsev esitelmöi Voroneshin tapauksesta ja kertoi, että itse asiassa Voroneshissa oli tehty useita havaintoja pitkän ajan kuluessa ja tämä, josta nyt kaikki puhui, oli näiden havaintojen huipentuma. Lozovtsev kertoi, että heidän mitattua ufon laskeutumisjälkiä, he olivat tulleet siihen tulokseen, että ufo oli painanut 11 tonnia.

Vallee ei voinut tavata ufotutkijaa Fominia tai Zigelia, koska molemmat olivat kuolleet, Zigel marraskuussa 1988, mutta tapasi sen sijaan professori Zolotovin, joka on itse tutkinut ns. Tunguskan räjähdystä. Zolotov on tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, että kyseessä oli avaruusalus, joka räjähti ja saa tässä asiassa tukea kirjailija Kazantsevilta, joka on tunnettu samasta käsityksestään. Kazantsev tarjosi Valleelle päivällisen vodkan kera ja toisti käsityksiään Valleelle. Kirjan luvut 6 ja 9 onkin omistettu Tunguskalle, Zolotoville ja Kazantseville.

Ehkä hiukan yllättäen Vallee omistaa koko luvun 8 biolokaatiolle, joka sana on aiheuttanut paljon väärinkäsityksiä lännessä, jossa sanaa useinkin väkisin on väännetty muotoon bilokaatio. Neuvostoliittolaiset tarkoittavat kuitenkin sanalla biolokaatio yksinkertaisesti taikavarvun käyttöä. Neuvostoliittolaisten ufotutkijoiden keskuudessa on olemassa vahva käsitys siitä, että taikavarvun avulla voidaan löytää ufojen laskeutumispaikkoja.

Koska ulkomaisia kirjoja on ollut vaikeasti saatavilla, niin neuvostoliittolaiset ufotutkijat ovat tottuneet lukemaan käsin tai koneella kirjoitettuja ja sen jälkeen monistettuja versioita ulkomaisten kirjailijoiden teoksista. Varsin hupaisa tilanne syntyi, kun Vallee tapasi erään pienemmän ryhmän ufotutkijoita ja nämä näyttivät hänelle tällaista kopiota erään amerikkalaisen ufokirjailijan teoksesta "The Invisible College". Kesti vähän aikaa, ennen kuin ryhmän edustajat tajusivat, että kyseinen amerikkalainen kirjailija on juuri Vallee, joka seisoo heidän nenänsä edessä.

Vallee vieraili myös kosmonauttien koulutuskeskuksessa Tähtikaupungissa ja sai siellä nähdä oikeita avaruudessa olleita avaruusaluksia. Keskusteltuaan isäntiensä kanssa mm. siitä, että neuvostoliittolainen ilmapuolustuksen esikuntapäällikkö, kenraali Igor Maltsev, julkisesti on tuonut esille käsityksensä siitä, että ufot ovat todellisia. Sitten vuorossa oli tapaaminen akateemikko Vladimir Migulinin kanssa, joka taas on kiihkeä ufojen vastustaja. Migulin kertoi, että hän ryhtyi tutkimaan ufoja 1960-luvulla silloisen Tiedeakatemian puheenjohtajan Alexandrovin pyynnöstä. Migulin on aina toistanut amerikkalaisen tähtitieteilijän Menzelin käsityksiä ufoista, eli havainnot selittyvät lämpötilainversiolla ja muilla luonnollisilla ilmiöillä, eikä hän ole muuttanut käsityksiään tippaakaan vuosikymmenien kuluessa, joten Valleen ja Migulinin tapaaminen tapahtui aika viileässä ilmapiirissä. Valleen mielestä Migulin on kuitenkin jäänyt vuosikymmeniä kehityksestä jälkeen.

Allekirjoittanut törmää Valleen kirjassa erääseen hämmästyttävään asiaan. Kun eräissä kirjoissa kerrotaan siitä, kuinka eräät havaitsijat Etelä-Amerikassa ovat kertoneet ufoista, joista metsästetään ihmisiä verkkojen avulla niin kuin viidakossa, niin Vallee löysi samantapaisia verkkometsästyskertomuksia Neuvostoliitosta.

Erittäin mielenkiintoiselta vaikuttaa kertomus kuubalaisesta sotilaasta, joka avasi tulen ufoa kohti vuonna 1968. Sotilas löydettiin tajuttomana ja vietiin sairaalan, jossa hän oli shokissa noin kahden viikon ajan. Sotilaan vartiopaikalta löydettiin ufon laskeutumisjäljet ja sotilaan neljästäkymmenestä ammutusta luodista löydettiin 14, jotka olivat litistyneet jotakin kovaa vastaan. Huomiota herättävää tässä asiassa on se, että neuvostoliittolaisten ufotutkijoiden tietojen mukaan Neuvostoliitosta lähetettiin tiedusteluasiantuntijoita Kuubaan tutkimaan asiaa.

Muiden kirjojen esittelyn yhteydessä olen usein huomauttanut miten eri kirjailijat määrittelevät ns. viidennen lähikontaktiluokan (CE5) erittäin vaihtelevalla tavalla. Tässä kirjassa Vallee määrittelee CE5:n sanoilla 'Loukkaantunut pysyvästi'.

Björn Borg, 14.5.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |