Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Shklovskii, Iosef Shmuelovich & Sagan, Carl:

Intelligent Life in the Universe

Picador/Pan Books, London 1977. 509 sivua

Tunnetun neuvostoliittolaisen Shklovskiin ja maailmankuulun amerikkalaisen tähtitieteilijän Saganin kirja on vanha klassikko, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1966. Siihen on sen jälkeen viitattu lukemattomissa eri yhteyksissä. Kirjassa Shklovskii ja Sagan pohtivat mahdollisuutta, että avaruudessa olisi elämää ja millaista se siinä tapauksessa saattaisi olla. Kirjan syntyvaihe on varsin mielenkiintoinen; Neuvostoliittolainen Shklovskii oli kirjoittanut oman kirjan tästä aiheesta ja Sagan oli valmistellut samantapaista kirjaa. Shklovskii ei saanut matkustuslupaa Neuvostoliitosta ja se johti siihen, että Shklovskii lähetti käsikirjoituksensa Saganille, joka sitten liitti käsikirjoitukseen omat kommenttinsa. Kyseessä on siis oikeastaan Shklovskiin kirja, johon Sagan on lisännyt kommentteja tai tietoa. Saganin lisäykset on merkitty tietyllä tavalla ja lukijan pitääkin olla tarkkana jos tahtoo olla selvillä, kumman tekijän tekstiä on lukemassa.

Nykyisin monet kirjan tiedot saattavat olla vanhentuneita kun ottaa huomioon, että vuoden 1966 jälkeen tähtitiede tietysti on mennyt eteenpäin ja planeettatutkimuskin on tuonut paljon uutta tietoa tutkijoille. Vaikka jotkut tähtitieteilijät näyttävät olevan sitä mieltä, että he automaattisesti ovat myös ufologian asiantuntijoita, niin allekirjoittanut ei tee samaa virhettä eikä ryhdy keskustelemaan kirjan tähtitieteellisestä merkityksestä, koska en ole pätevä sillä alalla. Syy siihen miksi esittelen tätä kirjaa ylipäänsä tässä yhteydessä on se, että kirjassa kahdessa eri paikassa puhutaan myös ufoista ja avaruusvierailuista.

Sagan on aina ollut monessa mukana ja näin ollen hän on myös silloin tällöin ottanut osaa ufokeskusteluihin. Saganin kunniaksi on sanottava, että hän on aina ollut avomielinen. Esim. vuonna 1996 hän totesi sieppauksista eräässä dokumenttiohjelmassa, että "tässä on kieltämättä jotakin mielenkiintoista meneillään. Se asia ei ole mitätön tai mahdollista heti torjua... mutta kysymys on siitä, johtaako se ulos ulkoavaruuteen tai sisäiseen avaruuteen". Sagan on tuossa dokumentissa sitä mieltä, että sieppaukset johtavat "sisäavaruuteen".

Sagan puhuu myös ufoista yllämainitussa kirjassa jopa kahdeksan sivun verran. Hän aloittaa kertomalla miten hän joutui oikeuteen asiantuntijatodistajaksi, kun erästä miestä syytettiin huijauksesta. Mies väitti kohdanneensa lentävän lautasen, joka oli kotoisin Saturnuksesta. Mies oli myös tehnyt useita matkoja tässä lautasessa, mutta nyt häntä syytettiin siitä, että eräät vanhemmat, varakkaat lesket olivat lainanneet hänelle rahaa, jota mies ei ollut maksanut takaisin.

Sagan uhraa näistä kahdeksasta sivusta kokonaista kuusi sivua mainitun oikeudenkäynnin selostamiseen. Saganin rooli oli kertoa oikeudelle, mitä mieltä hän oli siitä, että Saturnuksessa todella olisi asukkaita kuten syytetty väitti. Kun moni ns. "asiantuntija" täysin väärällä tavalla rinnastaa ns. kontaktiliikkeen ufologiaan, niin on todettava Saganin kunniaksi, että hän on tietoinen tästä erosta ja toteaa, että "kontaktiliike edustaa vain pientä murto-osaa ufoharrastajista."

Myöhemmin kirjassa Sagan pohtii toista ufologeja kiinnostavaa asiaa, eli sitä mahdollisuutta, että muinaiset astronautit olisivat vierailleet Maassa kauan sitten. Hän viittaa neuvostoliittolaiseen Agrestiin, joka on esittänyt, että muinaiset astronautit olisivat tuhonneet Sodoman ja Gomorran ydinräjähdyksellä. Agrest viittaa myös Henokiin ja on sitä mieltä, että Henok tapasi muinaisia astronautteja.

Sagan kommentoi Agrestin käsityksiä toteamalla, että hänellä olisi vielä parempi esimerkki tältä alalta ja viittaa vanhoihin sumereihin ja heidän kertomuksiin olennoista, näiden joukossa Oannes ja Apkallu, jotka laskeutuivat taivaasta ja sivistivät sumereja. Sagan toistaa näitä vanhoja kertomuksia ja näyttää sen ajan sylinterisinettejä, jotka näyttävät näitä taivaalta tulleita opettajia. Sagan toteaa, että on mahdollista, että Maahan on saapunut useitakin eri paikoista kotoisin olevia vierailijoita aikojen kuluessa (ehkä jopa 10000) geologisen ajan aikana.

Björn Borg, 12.2.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |