Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Rogo, D. Scott (toim):

UFO Abductions: True Cases of Alien Kidnappings

New York, Signet 1980, 243 sivua

Jo vuonna 1966 julkaisi John G. Fuller kirjansa "The Interrupted Journey", joka kertoi Hillin pariskunnan sieppauksesta ufoon. Vuonna 1978 taas julkaisi Travis Walton kirjansa "The Walton Experience", jossa kerrottiin hänen omasta sieppauksestaan. Yhteistä näille kahdelle kirjalle on se, että ne kertovat molemmat vain yhdestä ainoasta sieppaustapauksesta.

D. Scott Rogon toimittama kirja "UFO Abductions: True Cases of Alien Kidnappings", on kuitenkin harvinaisuus sikäli, että se taitaa olla ufologian ensimmäinen kirja, johon on koottu useita sieppauskertomuksia samojen kasien väliin ja pohditaan sieppausilmiötä yleisesti. Allekirjoittanut on tutkinut laajaa kirjallisuusaineistoa, eikä ainakaan vielä ole löytynyt toista kirjaa, jossa pohdittaisiin sieppausilmiötä yleisesti ja joka olisi vanhempi kuin Rogon kirja. Esimerkiksi Hopkinsin kirja "Missing Time" ilmestyi 1981, eli vuosi Rogon kirjan jälkeen.

Rogo on kerännyt kirjaansa muista lähteistä eri kirjailijoiden (heidän luvallaan!) aikaisemmin julkaisemia sieppauskertomuksia ja jakaa ne kolmeen eri tyyppiin, elia) Hereilläolotapauksiin,b) Puuttuva aika -tapauksiin jac) Psyykkisiin tapauksiin.

a) Hereilläolotapauksista julkaistaan Bill Barryn kirjoittama juttu Travis Waltonista, Coral Lorenzenin juttu brasilialaisesta bussinkuljettajasta Antonio La Rubiasta, Gordon Creightonin juttu Antonio Villas Boasista, sekä Bill Faillin juttu Rhodesialaisesta Frances ja Peter -pariskunnasta ja heidän varsin merkillisestä automatkastaan.

b) Puuttuva aika-tapauksista Rogo julkaisee Ralph ja Judy Blumin varsin tunnetun selostuksen Schirmerin tapauksesta, Ann Druffelin selostuksen eräästä varsin merkillisestä Harrison E. Bailey -nimisestä miehestä, Jerome Clarkin selostuksen erään Larson-nimisen perheen kokemuksesta, sekä Ann Druffelin selostuksen John Hodgesin kokemuksesta.

c) Psyykkisistä tapauksista Rogo on valinnut kirjaansa Jerome Clarkin varsin pelottavan Bill ja Noran tapauksen, sekä oman kertomuksensa Lori Briggsin tapauksesta, joka myös on julkaistu Rogon ja Ann Druffelin kirjassa "The Tujunga Canyon Contacts" vuodelta 1980.

Rogon edellä selostettu tapa jakaa tapaukset kolmeen eri ryhmään osoittaa selvästi, että hän oli todellinen edelläkävijä tällä alalla. Kirjassaan Rogo pohtii paljon sitä, ovatko sieppaukset todellisia fyysisessä mielessä vai ovatko ne jonkinlaisia psyykkisiä kokemuksia?

Rogon on kuitenkin vaikeata päättää, ovatko sieppaukset fyysistä todellisuutta vai psyykkisiä luonteeltaan, ja tuo esille kumpaakin vaihtoehtoa tukevia esimerkkejä. Rogo viittaa mm. Valleen kontrollihypoteesiin ja tuo esille oman version siitä, jota hän kutsuu "ilmiöksi" ("The Phenomenon"). Rogon mukaan tämä "ilmiö" astuu kuvaan, kun ihminen on kriisissä. Rogo viittaa mm. Betty Andreassoniin (jonka aviomies oli joutunut vakavaan autokolariin ennen Bettyn kokemusten alkamista), ja esim. Barney ja Betty Hilliin, (joista Barney oli musta ja Betty valkoihoinen ja tämä juuri aikana, jolloin tällaisesta käytiin kiivasta keskustelua USA:ssa). Kolmantena esimerkkinä Rogo tuo esille tapauksen, jossa nainen elää lesbosuhteessa, mutta ilmeisesti ei ole aivan tyytyväinen tilanteeseen. Rogon mukaan tämä "ilmiö" on tuntematon äly, joka on kotoisin joko avaruudesta tai luonteeltaan interdimensionaalinen. Tämä "ilmiö" vastaa kriisissä olevan ihmisen hätähuutoon ja luo sen seurauksena sieppauskokemuksen, joka saattaa olla psyykkinen luonteeltaan, mutta se voi myös tarvittaessa luoda fyysisiä ufoja, johon avuntarvitsija otetaan. Toisin sanoen sieppauksen kokija on itse syypää sieppaukseen.

Alvin Lawson suoritti aikoinaan tunnetun kokeen, jossa hän antoi opiskelijoiden keksiä mielikuvituksellisia sieppauksia ja vertaili sitten näitä keksittyjä sieppauksia "oikeisiin" sieppauksiin. Lawsonin mukaan "oikeiden" ja keksittyjen sieppausten välillä oli paljon samankaltaisuuksia, mutta myös eräitä eroja, joita Lawson luettelee. (Katso esim. allekirjoittaneen kirjaa "Tosiasioita ufoilmiöstä").

Rogo tuo omassa kirjassaan esille, että Lawson itse tuli myöhemmin siihen tulokseen, että oikeiden ja keksittyjen sieppauskertomusten välillä oli muitakin selviä eroja:

1) "Keksittyjen sieppauskertomusten" kertojat eivät menetä tunteittensa hillintää, kun he kertovat uudestaan "sieppauksestaan" siten kuin "oikeasti siepatut".

2) "Keksittyjen sieppauskertomusten" kertojat eivät myöskään koe mitään stressiä jälkikäteen sen takia, että osallistuivat tutkimukseen

3) heille ei myöskään sattunut mitään paranormaaleja kokemuksia, kuten usein "oikeasti siepatuille".

Paitsi edellä mainittuja kirjoja, Rogo on julkaissut myös kirjan "The Haunted Universe, Beyond Reality: The Role Unseen Dimensions Play in Our Lives", sekä yhdessä Jerome Clarkin kanssa "Earth's Secret Inhabitants". Nyt esiteltykirja on myöhemmin myös julkaistu nimellä "Alien Abductions".

Rogon uran katkaisi murtovarkaat, jotka murtautuivat hänen omaan kotiinsa ja murhasivat hänet. Erään selvännäkijän tekemien piirrosten perusteella poliisi tunnisti kuitenkin tekijät ja pidätti heidät.

Björn Borg, 26.10.2003


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |