Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Randle, Kevin D.:

The UFO Casebook

Warner Books, New York 1989. 256 sivua

Fil. tri Kevin D. Randle on amerikkalainen kirjailija joka on julkaissut yli 80 kirjaa. Suuri osa niistä ovat ilmailukirjoja, mutta hänen tuotantoonsa mahtuu myös 16 ufokirjaa. Ronald D. Storyn kirjassa "The Encyclopedia of UFOs" vuodelta 1980 Randle kertoo, miten hän nimenomaan EI uskonut ufojen olevan peräisin ulkoavaruudesta. Randlen on kuitenkin käynyt niin, kuin niin monen muunkin ufologiaan syventyneen kanssa, ja hän on nykyisin tunnettu mm. Roswellin väitetyn maahansyöksyn tutkijana.

Allekirjoittaneen mielestä Randle kuuluu luotettavien ja turvallisten kirjailijoiden joukkoon, ts. hän käy yleensä itse paikan päällä katsomassa tapahtumapaikkoja ja haastattelemassa havaitsijoita. "Luotettavalla ja turvallisella" kirjailijalla tarkoitan sitä, että jos Randle sanoo että henkilö "se ja se" haastattelussa on sanonut "sitä ja sitä" niin ilmeisesti henkilö on sanonut juuri näin.

Tässä Randlen kirjassa, joka on järjestyksessä hänen toinen, hän käy määrätietoisesti läpi ns. klassikot eli Arnold, Roswell, Maury Islands, Mantell, Lubbock, Washington, Boas jne. Mitään yllätyksiä hänen kirjassaan ei ole, mutta yhden asian allekirjoittanut panee merkille, kun monessa kohdassa Randle toistaa itseään, eli jokin kirjan alussa käsitelty tapaus saattaa hyvinkin tulla uudestaan esille kirjan lopussa. Tällaisia tapauksia on useita. Toinen asia, jota allekirjoittanut on ihmetellyt jo Randlen muissa kirjoissa on se, että jotkut nimet saattavat olla väärin kirjoitettu monessakin paikassa. Esimerkkinä tästä on kenraali Vandenberg joka kirjan alussa on Vandenburg ja kirjan lopussa Vandenberg. Toinen räikeä esimerkki on Knowles-perheen tunnettu tapaus Australiasta. Randlen kirjassa Knowles on muuttunut Noll'iksi, joka viestittää siitä, että hän on poiminut nimen jostakin TV-dokumentista, eikä jostakin kirjasta, koska Knowles saattaa kuulostaa Noll'ilta puhuessa.

Karjansilpomisista Randle kirjoittaa aika pitkään, mutta julistaa ne hiukan yllättäen päättyneeksi. Tämä oli ehkä liian aikainen johtopäätös Randlen taholta vuonna 1989.

Kirjan lopussa Randle haastattelee 12-sivun verran amerikkalaista tähtitieteilijää van Allenia ns. Tunguska-tapauksesta ja yrittää selvittää, uskooko van Allen, että kyseessä olisi ollut vieraan avaruusaluksen räjähdys. Van Allen on kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä oli komeetta.

Mielestäni Randlen kirja on asiallinen ja sitä voi hyvin käyttää vaikkapa aloittelijan yleisteoksena.

Björn Borg, 13.2.2004


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |