Suomen Ufotutkijat ry - F U F O R A

ETUSIVULLE
Kirjasivu

Pratt, Bob:

UFO Danger Zone: Terror and Death in Brazil - Where Next?

Horus House Press, Madison, Wisconsin 1996, 345 sivua

Bob Pratt on amerikkalainen kirjailija, joka aikaisemmin, vuonna 1987, on julkaissut kirjan Night Siege: The Hudson Valley UFO Sightings? yhdessä J. Allen Hynekin ja Philip J. Imbrognon kanssa.

Allekirjoittanut sattuu lukemaan tätä kirjaa heti Valleen kirjan ?Confrontations? jälkeen ja on ihmeellistä, miten nämä kaksi kirjaa niveltyy yhteen. Molemmat kirjailijat ovat käyneet Brasiliassa ja kertovat samoista asioista. Itse asiassa Vallee onkin kirjoittanut esipuheen Prattin kirjaan.

Prattin kirja tuo esille asian, joka taitaa olla aivan uusi ufoalalla (?). Hän on nimittäin löytänyt runsaasti henkilöitä, jotka kertovat havainneensa ufon, josta on tullut valosäde ja joka on vetänyt havaitsijoita puoleensa niin voimakkaasti, että he ovat leijuneet ilmassa. Uusi asia tässä yhteydessä on se, että mitään muuta ei ole tapahtunut. Heitä ei ole vedetty sisälle ufoon saakka, heitä ei ole siepattu, vaan heidät on ?vaan? nostettu maasta vähäksi aikaa ja sen jälkeen taas laskettu alas. Allekirjoittaneen kirjassa ?Tosiasioita ufoilmiöstä? on esimerkkejä ?suluista?, jolloin henkilöä on esim. estetty menemästä taloon vähäksi aikaa, mutta näissä Prattin tapauksissa ei ole mitään merkkiä siitä, että ufo olisi tahtonut sulkea jonkun tietä, vaan ihmiset on vain nostettu ylös ja taas laskettu alas. Siltä ainakin näyttää. Ja näitä havaitsijoita löytyy paljon, eivätkä he ikinä ole raportoineet kokemuksistaan minnekään paitsi lähipiirilleen. Tai onko asia niin että ufo on yrittänyt siepata ihmisiä mutta välillä epäonnistunut?

Varsin merkillinen tapaus on se, jossa mies kertoo havainneensa lähietäisyydellä ufon, jossa istui mies ja nainen, jotka vetosäteen avulla yrittivät vetää miestä ufoon, mutta epäonnistuivat, koska mies tarrautui kiinni puuhun. Ufon miehistö kaatoi jopa kuumaa nestettä miehen päälle, jotta hän irrottaisi otteensa puusta. Pratt löytää jopa kaksi erillistä tapausta, jossa ufosta on laskettu alas köysien varassa olevia koukkuja, joilla on yritetty kalastaa ihmisiä ufoon. Pratt ihmettelee tällaisia primitiivisiä tapoja. Eräässä tapauksessa ufon miehistö hylkäsi miehen, koska ?hän on liian vanha?. Allekirjoittaneen mieleen tulee vastaavanlainen tapaus Englannissa, jossa mies myös hylättiin ikänsä takia.

Lukiessaan kirjaa eteenpäin, tulee sittenkin eteen useita todellisia sieppauksia. Eräässä tapauksessa poika on viety pois kolmeksi päiväksi ja sen jälkeen palautettu. Merkillepantavaa on, että useimmat kertomukset kerrotaan ilman minkäänlaista hypnoosia.

Pratt tuo myös esille, että usein ihmiset ovat saaneet pysyviä vammoja tällaisten ?nostojen? tai ?sieppausyritysten? seurauksena tai sitten sieppausten jälkeen. Kirjassa on runsaasti esimerkkejä tällaisista vammoista, joiden takia useat havaitsijat ovat kuolleetkin.

Brasilia näyttääkin olevan ufokertomusten todellinen aarreaitta, kunhan vain joku keräisi talteen ihmisten kertomukset. Tämä käy selvästi ilmi sekä Prattin, että Valleen kirjasta, että ufokertomuksia löytyy Brasiliasta vaikka millä mitalla, kunhan vain joku vaivautuisi kuuntelemaan niitä. Kun suuri osa ufoilijoista ovat kyllästymiseen saakka lukeneet selostuksia tutuista amerikkalaisista ufotapauksista, niin on kuin uusi maailma avautuisi Prattin kirjassa. Siinä kerrotaan samantapaisia kertomuksia kuin Yhdysvalloissa, mutta nyt havaitsijoilla ja paikkakunnilla on brasilialaiset nimet. Yksi asia käy myös selvästi ilmi Prattin kirjasta: Brasilian ilmavoimat ovat suorittaneet omia tarkkoja tutkimuksia, mutta tuloksista ei ole tietoa.

Yksi asia Prattin kirjassa ärsyttää ainakin allekirjoittanutta, ja se on Prattin tapa alaviitteiden avulla kertoa perusteellisesti, miten brasilialaisia (eli portugalin kielen) nimiä pitää lausua oikein. Se antaa lukijalle sellaisen käsityksen, että tässä harjoitellaankin nyt sitten portugalin kieltä ihan tosissaan. Kesti vähän aikaa ennen kuin allekirjoittanut tajusi, mihin nämä runsaat alaviitteet ylipäänsä liittyivät.

Kirja päättyy n.k. Varginhan tapaukseen, jonka Pratt saa mukaan kirjaansa juuri ennen painattamista, josta syystä tästä tapauksesta ei saa uutta tietoa tästä kirjasta.

Prattin kirjassa kerrotaan melkein jokaisen tapauksen kohdalla ufoista tulleesta valosäteestä ja/tai vetosäteestä, ja näin ollen kirja on erinomainen lähde sellaiselle lukijalle, joka on kiinnostunut juuri näistä asioista. Allekirjoittanut tekee saman kuin Valleekin, eli suosittelee tätä kirjaa jokaiselle ufoista kiinnostuneelle.

Björn Borg, 19.06.2003


© Suomen Ufotutkijat
Suomen Ufotutkijat ry  - Arkkitehdinkatu 14 B  - 33720 TAMPERE  |  Tel. +358405170553  |  Webmaster  |